6 °C Budapest

20 perc alatt döntenek a lakásod sorsáról

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 11:00

Egy ING Direct által készített felmérés szerint a lakásvásárlók átlagosan 17 perc alatt döntenek arról, hogy a megtekintett ingatlan megfelel-e az elképzeléseiknek, miközben a függönyök és a drapériák kiválasztására 54 percet szánnak.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint a jelenség gyökerét a vásárlókra nehezedő nyomásban kell keresnünk, mely a túlkínálatosnak semmiképpen nem mondható brit piacon a keresleti oldalon állókra nehezedik. Majd minden második lakásvásárló esetében a gyors döntés mögött az a félelem áll, hogy annak hiányában lecsapják a kezükről az ideális ingatlant.

A félelem mellett az ösztönös megérzés játszik nagy szerepet a vásárlói döntésekben, az 1000 megkérdezett 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már az első 5 percben "tudta", hogy az adott ingatlan jelenti majd számára a jövőben az otthont.

A britekkel szemben a hazai lakásvásárlók lassan döntenek, tudhattuk meg az Otthon Centrum II. kerületi irodájának vezetőjétől, Szatmári Zsolttól, aki kérdésünkre elmondta, hogy a megtekintés és a döntés között eltelt idő hossza a lakás értékétől függően 1 hónap és 1 év között változik.

Egy 10-15 millió forintos ingatlan esetében a vásárlóknak általában 1, 20-30 millió forintos értéknél 2, efölött pedig 3 hónap és 1 év közötti időtartamra van szüksége a döntés meghozatalához. Persze ez idő alatt több lakást és házat is megnéznek az érdeklődők.

Csak a legritkább, 10-ből összesen 1-2 esetben fordul elő azonban, hogy a vásárlók azonnal döntenek, és ekkor is külső tényező, esetleg az előző ingatlan értékesítése, kényszeríti ki a gyors döntést.

A lakáskeresők általában 3 alkalommal mennek vissza megnézni az ingatlant, első körben 15-30 percet szánnak a megtekintésre. Ennyi idő szükséges tehát nekik ahhoz, hogy eldöntsék egyáltalán tetszik-e nekik az adott ingatlan. Abban az esetben ha igen, még az ártárgyalás előtt legalább egyszer visszajönnek rokonokkal, ismerősökkel, ha lehetséges, egy építész társaságában.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?