9 °C Budapest

20 perc alatt döntenek a lakásod sorsáról

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 11:00

Egy ING Direct által készített felmérés szerint a lakásvásárlók átlagosan 17 perc alatt döntenek arról, hogy a megtekintett ingatlan megfelel-e az elképzeléseiknek, miközben a függönyök és a drapériák kiválasztására 54 percet szánnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint a jelenség gyökerét a vásárlókra nehezedő nyomásban kell keresnünk, mely a túlkínálatosnak semmiképpen nem mondható brit piacon a keresleti oldalon állókra nehezedik. Majd minden második lakásvásárló esetében a gyors döntés mögött az a félelem áll, hogy annak hiányában lecsapják a kezükről az ideális ingatlant.

A félelem mellett az ösztönös megérzés játszik nagy szerepet a vásárlói döntésekben, az 1000 megkérdezett 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már az első 5 percben "tudta", hogy az adott ingatlan jelenti majd számára a jövőben az otthont.

A britekkel szemben a hazai lakásvásárlók lassan döntenek, tudhattuk meg az Otthon Centrum II. kerületi irodájának vezetőjétől, Szatmári Zsolttól, aki kérdésünkre elmondta, hogy a megtekintés és a döntés között eltelt idő hossza a lakás értékétől függően 1 hónap és 1 év között változik.

Egy 10-15 millió forintos ingatlan esetében a vásárlóknak általában 1, 20-30 millió forintos értéknél 2, efölött pedig 3 hónap és 1 év közötti időtartamra van szüksége a döntés meghozatalához. Persze ez idő alatt több lakást és házat is megnéznek az érdeklődők.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Csak a legritkább, 10-ből összesen 1-2 esetben fordul elő azonban, hogy a vásárlók azonnal döntenek, és ekkor is külső tényező, esetleg az előző ingatlan értékesítése, kényszeríti ki a gyors döntést.

A lakáskeresők általában 3 alkalommal mennek vissza megnézni az ingatlant, első körben 15-30 percet szánnak a megtekintésre. Ennyi idő szükséges tehát nekik ahhoz, hogy eldöntsék egyáltalán tetszik-e nekik az adott ingatlan. Abban az esetben ha igen, még az ártárgyalás előtt legalább egyszer visszajönnek rokonokkal, ismerősökkel, ha lehetséges, egy építész társaságában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?