6 °C Budapest

Visszafelé sült el a csodafegyver: másfél millió lakásvásárló a pácban

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 13:00

Bár a hírek napról napra arról szólnak, hogy a folyamatos jegybanki alapkamat-emelés hatására növekvő törlesztőrészletek komoly fenyegetést jelentenek a lakáshitellel rendelkező briteknek, a BBCNews szerint ez nem lesz hatással az évek óta szárnyaló ingatlanpiaci árakra.

A napilap online változatában olvasható, hogy a brit NHF (Nemzeti Ingatlanszövetség) kutatása szerint az ingatlanárak, annak köszönhetően, hogy a kínálat továbbra sem tudja kielégíteni a keresletet, további 40 százalékkal fognak emelkedni az elkövetkező öt évben.

A szövetség szerint ez az áremelkedés százezreket szoríthat ki az ingatlanpiacról, mivel a lakáshoz jutás már most is áldozatokat kíván (a lakáshoz jutás nehézségét mutató ráta, vagyis az átlagos lakásárak és az éves bruttó bérek hányadosa, eléri a tizenegyet).

A válság kialakulásáért az NHF a munkáspárti kormányt okolja, amely véleménye szerint az elmúlt tíz évben nem tett semmit az ingatlanpiaci árak szárnyalása ellen, így az elérte a 156 százalékos mértéket, miközben a bérek csupán 35 százalékkal növekedtek.

A nemrégiben nyilvánosságra került felmérés többek között arra figyelmeztet, hogy abban az esetben, ha az illetékesek nem teszik meg a szükséges intézkedéseket az áldatlan állapot felszámolására, az átlagos lakásár akár a 300 ezer fontot is elérheti, amelyre mindezidáig nem volt példa.

Ez, a szakértők által leginkább túlértékeltnek tartott főváros, vagyis London esetében akár 500 ezer fontos átlagos ingatlanárat is jelenthet, de az árak a legolcsóbbnak számító régiókban, így észak-nyugaton és Yorkshire-ban is elérhetik a 200 ezer fontos álomhatárt.

A prognózist a szövetség önkormányzati statisztikán alapuló számításokkal támasztja alá, melyek szerint évente körülbelül 210 ezer új ingatlanra lenne kereslet, ám a szigorú építési szabályok miatt a kivitelezők csupán 165 ezer lakást adnak át. A fennmaradó részt elviekben a kormány pótolja, amennyiben felépíti az ígért 70 ezer szociális lakást.

A fénysebességgel növekvő árak az elmúlt öt évben közel 1,6 millió lakásvásárlót szorítottak ki a piacról, akik szociális lakások igénylésével kívántak segítséget kérni szorult helyzetükben, ezért az igénylők listája 57 százalékkal bővült.

Az ingatlanszövetség által kiadott kutatás eredményeinek némileg ellentmond, hogy a június és júliusi adatok 1 százalék alatti ingatlanár-emelkedésről tanúskodtak, bár azon szakértők számára, akik a jegybanki alapkamat-emelésben látták az árak emelkedésének legfőbb gátló eszközét, erős fricska, hogy a hitelállomány továbbra is rohamléptekkel nő.

A legnagyobb brit jelzáloghitel-intézet 4-ről 6 százalékra módosította az ingatlanpiaci inflációra vonatkozó várakozásait, így lehetséges, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégsem áll meg a gőzhenger, és az első lakásvásárlók a közeljövőben sem számíthatnak jelentős változásra.


A kamatemelés hatása azonban még nem érezhető teljes mértékben, és a befektetési céllal vásárlók esetében sem látható, hogy a megnövekedett törlesztőrészleteket képesek-e a bérleti díjakon keresztül érvényesíteni. Abban az esetben, ha a már most is a háztartások költségvetési korlátját súroló bérleti díjak nem emelkednek tovább a következő időszakban, elképzelhető, hogy a buy-to-let szektor esetében erős visszaesés tanúi lehetünk. Ez a lassulás pedig meghozhatja a kamatemeléstől várt eredményt.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?