14 °C Budapest

Visszafelé sült el a csodafegyver: másfél millió lakásvásárló a pácban

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 13:00

Bár a hírek napról napra arról szólnak, hogy a folyamatos jegybanki alapkamat-emelés hatására növekvő törlesztőrészletek komoly fenyegetést jelentenek a lakáshitellel rendelkező briteknek, a BBCNews szerint ez nem lesz hatással az évek óta szárnyaló ingatlanpiaci árakra.

A napilap online változatában olvasható, hogy a brit NHF (Nemzeti Ingatlanszövetség) kutatása szerint az ingatlanárak, annak köszönhetően, hogy a kínálat továbbra sem tudja kielégíteni a keresletet, további 40 százalékkal fognak emelkedni az elkövetkező öt évben.

A szövetség szerint ez az áremelkedés százezreket szoríthat ki az ingatlanpiacról, mivel a lakáshoz jutás már most is áldozatokat kíván (a lakáshoz jutás nehézségét mutató ráta, vagyis az átlagos lakásárak és az éves bruttó bérek hányadosa, eléri a tizenegyet).

A válság kialakulásáért az NHF a munkáspárti kormányt okolja, amely véleménye szerint az elmúlt tíz évben nem tett semmit az ingatlanpiaci árak szárnyalása ellen, így az elérte a 156 százalékos mértéket, miközben a bérek csupán 35 százalékkal növekedtek.

A nemrégiben nyilvánosságra került felmérés többek között arra figyelmeztet, hogy abban az esetben, ha az illetékesek nem teszik meg a szükséges intézkedéseket az áldatlan állapot felszámolására, az átlagos lakásár akár a 300 ezer fontot is elérheti, amelyre mindezidáig nem volt példa.

Ez, a szakértők által leginkább túlértékeltnek tartott főváros, vagyis London esetében akár 500 ezer fontos átlagos ingatlanárat is jelenthet, de az árak a legolcsóbbnak számító régiókban, így észak-nyugaton és Yorkshire-ban is elérhetik a 200 ezer fontos álomhatárt.

A prognózist a szövetség önkormányzati statisztikán alapuló számításokkal támasztja alá, melyek szerint évente körülbelül 210 ezer új ingatlanra lenne kereslet, ám a szigorú építési szabályok miatt a kivitelezők csupán 165 ezer lakást adnak át. A fennmaradó részt elviekben a kormány pótolja, amennyiben felépíti az ígért 70 ezer szociális lakást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fénysebességgel növekvő árak az elmúlt öt évben közel 1,6 millió lakásvásárlót szorítottak ki a piacról, akik szociális lakások igénylésével kívántak segítséget kérni szorult helyzetükben, ezért az igénylők listája 57 százalékkal bővült.

Az ingatlanszövetség által kiadott kutatás eredményeinek némileg ellentmond, hogy a június és júliusi adatok 1 százalék alatti ingatlanár-emelkedésről tanúskodtak, bár azon szakértők számára, akik a jegybanki alapkamat-emelésben látták az árak emelkedésének legfőbb gátló eszközét, erős fricska, hogy a hitelállomány továbbra is rohamléptekkel nő.

A legnagyobb brit jelzáloghitel-intézet 4-ről 6 százalékra módosította az ingatlanpiaci inflációra vonatkozó várakozásait, így lehetséges, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégsem áll meg a gőzhenger, és az első lakásvásárlók a közeljövőben sem számíthatnak jelentős változásra.


A kamatemelés hatása azonban még nem érezhető teljes mértékben, és a befektetési céllal vásárlók esetében sem látható, hogy a megnövekedett törlesztőrészleteket képesek-e a bérleti díjakon keresztül érvényesíteni. Abban az esetben, ha a már most is a háztartások költségvetési korlátját súroló bérleti díjak nem emelkednek tovább a következő időszakban, elképzelhető, hogy a buy-to-let szektor esetében erős visszaesés tanúi lehetünk. Ez a lassulás pedig meghozhatja a kamatemeléstől várt eredményt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem