3 °C Budapest

Tízezreket spórolhatsz a vízszámládon! - Megmutatjuk, hogyan!

Pénzcentrum
2007. július 24. 12:00

A szívroham környékez, mikor kinyitod a postaládádat, s látod, hogy újabb számlalevél érkezett? Reménysugár érkezett azokhoz akik, fuldokolnak a vízdíjtól, cikkünkben megmutatjuk, hogyan lehet vízhasználatunk költségeit egyszerűen mérsékelni.

Nem is olyan drága a víz, mint amilyennek tűnik - alkalmazz mellékmérőt!

Félreértés ne essék, még nem a régi jó telefonos mellékekről van szó, mikor is a telefonos-kisasszony minden egyes beszélgetést kihallgathatott. S talán sokaknak beugrik az a bizonyos kivehető-ajtós NDK-turmixgép is...

Tehát nem, egyáltalán nem telefonról van itt szó, egészen más téma, sokkal hűvösebb a rézdrótoknál. Nem, nem légkondi, de kifejezetten hűsíthet hideg verziója a legnagyobb kánikula idején is. Segítünk, az emberi test túlnyomó része ebből áll.

A viccet félretéve tehát a vízről van szó, amelynek tisztított, fogyasztásra alkalmas formájáért bizony fizetnünk kell. Nem csupán a palackozott formában vásárolható a számunkra életet jelentő vízért, amely nélkül mindössze néhány napot képesek vagyunk túlélni.

Jó esetben csapunkból tisztított víz folyik, víz- és csatornadíjért cserébe. Emellett ezért fizetnünk kell a területileg illetékes vízműveknek. Hogy mennyit, az rajtunk is múlik, s itt nem csupán a fogyasztási mennyiségünk esetleges korlátozásával történő spórolásra gondolhatunk, léteznek más, teljesen legális lehetőségek is.

Az országban jelen lévő több vízmű-társaság közül választásunk a Fővárosi Vízművek Zrt.-re (FV Zrt.) esett, nézzük milyen lehetőségeink akadnak a budapesti példán (lakás és locsolási mellékmérőt egyébiránt nem csupán a fővárosban lehet felszereltetni).

Mégis mi az a mellékmérő?

Nem csigázzuk tovább olvasóink türelmét, megmondjuk mi is az a mellékmérő. A fővízmérő után beépített, a fogyasztó, vagy a szolgáltató tulajdonát képező műszer. Az FV Zrt. szerint két szerepe lehet a mellékvízmérőnek, felhasználhatóak lakásonkénti különszámla készítéséhez, vagy pedig költségmegosztásra (ebben az esetben a Vízművek nem veszi fel a mellékmérőt a számlázási nyilvántartásába).

Amennyiben a lakásban beszerelt mellékmérőt szeretnénk számlázásba vetetni, úgy azt jeleznünk kell a Vízművek felé. Ezt megtehetjük az ügyfélszolgálati irodán, a formanyomtatványok letölthetőek az internetről, de megrendelhetőek a Vízművek telefonszámán is.

A szereléshez a Vízművek partnereit is választhatjuk, a róluk szóló tájékoztató alapján összeszedtük a mellékmérő felszereléséhez kapcsolódó díjakat. A mellékmérő felszerelésének tervezése bruttó 9960 forintot tesz ki, agglomerációban lakóknak 1200 forintos felárat kell fizetniük. Emellett az FV Zrt. számára 3000 forintos, úgynevezett tervjóváhagyási díjat kell kifizetni.

Az alábbi táblázatban az új beszerelésére vonatkozó árakat tüntettük fel, a már meglévő mérők cseréjére más díjszabás vonatkozik. S arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy az agglomerációban lakóknak 1200 forintos felárat kell fizetniük.


Az egy társasházban, lakótömbben élők csoportos kedvezményt is érvényesíthetnek.


Nagy meleg nagy számla?

Kertesházban lakó olvasóink nagyon is tisztában vannak vele, hogy kánikula idején nem csak nekünk van szükségünk a megfelelő vízmennyiség biztosítására, hanem növényeinknek is. A rendszeres és bőséges locsolás azonban rémisztő hatással lehet a vízért fizetendő költségeinkre.

Szerencsére azonban erre is létezik megoldás. A kerttulajdonosoknak ráadásul kétféle választási lehetőségük is van, de egyszerre mindig csupán egy kedvezményt vehetnek igénybe. Dönthetnek úgy, hogy 10 százalékos átalánydíjas kedvezményt érvényesíthetnek a szennyvízelvezetés díjából.

Egy másik lehetőség már szorosabban kapcsolódik cikkünk témájához, lehetőség nyílik locsolási mellékmérő kerti csapra történő felszereltetésére. Ez azért igen fontos, mert ennek segítségével elkülöníthetően mérhető a locsolásra felhasznált vízmennyiség.

Miért fontos, hogy ez külön mérhető legyen? Azért, mert ennek révén a kerttulajdonosok kecsegtető kedvezményt kaphatnak, ugyanis az ellocsolt víz után nem kell a csatornahasználati díjat megfizetni.

Hogy mennyi megtakarítás érhető el ezzel? Ha havi 30 köbméternyi vizet szánunk locsolásra, annak a csatornadíj vonzata egy átlagos 400 forintos díjjal számolva 12 ezer forint egy hónapban. Persze nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a mellékmérő beszereltetése költségekkel is jár, így annak megtérülésére várni kell néhány hónapot, de hosszú távon sokkal jobban járhatunk a beszereltetéssel.

A locsolási mellékmérő egyébként a saját tulajdonunkat képezi a felszerelés után, vagyis arról, annak megóvásáról (pl. télen) már nekünk kell gondoskodnunk. Arról, hogy mennyire gyakori a kerti csapról történő locsolásként feltüntetett de másra használt vízhasználat szerettük volna a Fővárosi Vízművek illetékesét is megkérdezni, cikkünk megjelenéséig azonban nem érkezett válasz kérdésünkre.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?