Egekben a számlák: kit okolhatsz mindezért?

Pénzcentrum
2007. július 24. 05:55

Az egyre növekvő energiaárak világában a társasházi tagok gyakorta értetlenül állnak a rekord mértékben növekvő közös költséggel szemben, az ekkor felmerülő kérdések és a vádak középpontjába pedig a közös képviselők és teljesítményük kerül. Ezért utánanéztünk, hogy ténylegesen milyen kötelezettséggel rendelkeznek a társasházak által megbízott magánszemélyek vagy cégek, illetve milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, ha fel szeretnénk számolni az általunk áldatlan állapotnak ítélt helyzetet.

Most induló cikksorozatunk keretében a társasházakkal kapcsolatos kérdéseket vizsgáljuk. Első körben a közös képviselő szerepével, kötelezettségeivel, és a tulajdonosok jogaival ismerkedünk meg bővebben. A felmerülő kérdések esetében azonban nem a törvény betűinek ismertetése a célunk, hanem a gyakorlat bemutatása.

Murányi Mihállyal, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének tagjával beszélhettünk a közös képviselők szerepéről és feladatairól. Lássuk tehát első körben, ki és milyen feltételek mellett válhat közös képviselővé!

Közös képviselő: kevés szabály, nagy döntés

Gyakorlatilag szinte bárki lehet közös képviselő, akit a közgyűlés megválaszt, függetlenül attól, hogy természetes-, jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli szervezet. A társasházi törvény azonban kizárja a büntetett előéletű, a foglalkozástól eltiltott, vagy hasonló feladatkörben keletkezett jogerős, de meg nem fizetett tartozással rendelkező személyeket.

Bár a társasházi törvény meghatározza, hogy ki ne legyen képviselő, nem segít döntést hozni a tulajdonosoknak abban a kérdésben, hogy céget vagy magánszemélyt válasszanak a feladat ellátására. Mindkettő mellett szólnak érvek és persze ellenérvek is, hiszen egy magánszemély esetében a tulajdonokkal való kapcsolat sokkal közvetlenebb lehet, a cég pedig szélesebb kapcsolatrendszerrel és nagyobb gyakorlattal rendelkezhet - mondta el lapunknak Murányi Mihály.

A közös képviselő, legyen az magánszemély vagy cég, a közgyűlésnek tartozik felelősséggel, a vele megkötendő szerződést a közgyűlés döntésétől függően általában a közgyűlési levezető elnök (ha tulajdonostárs) vagy a számvizsgáló bizottság elnöke szokta aláírni. Ez azonban nem jelent alá-fölérendeltségi viszonyt a számvizsgáló bizotsággal szemben.

Jog nincs, csak kötelezettség van...

Ez a szabály most kivételesen nem a tulajdonosokra vonatkozik, hanem a közös képviselőre, aki díjazás ellenében ellátja azokat a feladatokat, amellyel őt a társasház a vele megkötött szerződésben megbízza. Ő üzemelteti a közös tulajdonú házrészeket és mindent meg kell tennie az épület fenntartásának érdekében.

Tehát "jogköre" kizárólag annyi van, amennyit a társasház közgyűlése és a társasházi törvény számára előír. Ez a jogkör azonban kifejezetten csakis a tevékenységből adódó kötelezettségek mértékéig terjed. 

Megkerülhetetlen kötelezettsége, hogy minden év május 31-éig közgyűlést kell összehívnia. Ez a közgyűlés vizsgálja meg a közös képviselő előző évről szóló írásbeli éves elszámolását, amit a számviteli szabályok szerinti könyvvezetés (könyvelés) alapján kell elkészítenie.

A meghívót a tervezett napirenddel a közgyűlési időpont előtt legalább nyolc nappal kell a tulajdonosoknak megküldenie, akik az éves elszámolás elfogadásával hagyja jóvá a közös képviselő tárgyévi ügykezelő tevékenységét.

Mindezek mellett a közös képviselőnek évenként a számviteli szabályok szerinti részletezésű költségvetési javaslatotkell készítenie, ami tartalmazza a tervezett üzemeltetési, karbantartási és felújítási munkákat is, és mindezt a közgyűlés elé terjesztenie, amelynek azt meg kell vitatnia, és el kell fogadnia azt.

A pénzügyi feladatok közé tartozik többek között a tulajdonosok értesítése az általuk havonta befizetendő közös költségről (a beszámoló közgyűlésen elfogadott éves gazdálkodási terv alapján), neki kell a társasház számláit kifizetnie a szükséges ellenőrzés után, s természetesen a jogszabályok szerint könyvelnie, vagy a könyvelésről szakképzett könyvelő megbízásával gondoskodnia.

Tehát bár a közös képviselő tesz javaslatot a tulajdonosok részéről mindenképpen szükséges befizetések mértékére, arról a társasház lakói döntenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amikor csörög a telefon, ki mikor hívhat?

Természetesen a közös képviselőnek is van munkaideje, így bármikor nem hívhatjuk. Ennek ellenére a sürgős esetek megoldására szükséges haditerv, amely alapján értesíthetjük a célszemélyeket, ha baj van. Egyébiránt problémáinkkal a fogadóórában tanácsos a közös képviselőt megkeresni.

Normál esetben véleményünk kifejezésére a közgyűlés áll rendelkezésünkre. Az általunk kevéssé hatékonynak ítélt közös képviselők leváltása is csak itt történhet meg, de csakis  rendes közgyűlésen többségi szavazással.

A közös képviselő leváltására vonatkozóan nincs külön szabály, kivéve azt, hogy ismételt közgyűlésen már nincs lehetőség a fontos döntés meghozatalára, vagyis, ha első körben nem volt meg a szavazáshoz szükséges létszám, a leváltáshoz újabb közgyűlés összehívására van szükség.


A váltás előtt azonban érdemes alaposan áttanulmányozni a társasház iratait, a tulajdonosok minden papírhoz hozzáférhetnek és saját terhükre másolatot is készíthetnek róla.

Egyéb esetben a közgyűlés összehívását a tulajdonosok is kezdeményezhetik, tulajdoni hányad 10 százalékának tervezett napirenddel a kezében kell megkeresnie a közös képviselőt, ám ha ő valamilyen oknál fogva nem tenné meg a szükséges lépéseket, a tulajdonosok is jogosultak eljárni.

S hogy mit kap mindezért a közös képviselő?

A válasz nagyon egyszerű: díjazást. Magánszemélyek esetében a közös képviselő alkalmazott vagy egyéni vállalkozó annak függvényében, hogy a ház mely formát ítéli meg optimálisnak. A megbízói vagy vállalkozási díj nagysága azonban mindenképpen a tulajdoni hányad arányában oszlik meg.

S mint ahogy a közös képviselő is a bankhoz kapja a fizetését nekünk is érdemes megfontolnunk azt a kérést, hogy a közös költséget ne a postán adjuk fel, hanem a bankban, mert úgy kedvezőbb díjak és átláthatóbb rendszer mellett utalhatunk. Végeredményben a társasház érdeke a banki utalás, így a mi pénzünk bánja kényelmességünket.

Végül szóljunk néhány szót az aláíróról, illetve aláírókról, akik a közgyűlés döntésének függvényében többen is lehetnek, illetve a társaság bizalmát élvező közös képvilő is megkaphatja ezt a jogot. Az aláíró kezén fut át az összes banki utalás, akinek ezeket jóvá kell hagynia.

Az aláírók számának kérdése is jól mutatja, hogy néha a kevesebb több, hiszen a felelősség akkor érvényesül a legjobban, ha koncentrálódik és nem veszhet el több személy kommunikációja közepette.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem