5 °C Budapest

Még több mérnökre lesz szükség

Pénzcentrum
2007. április 24. 09:30

Jelenleg tárcaközi egyeztetésen van az a rendelet, amely szerint az újonnan létesülő épületekre 2008. január 1-jétől, illetve a meglévők egy részére 2009. január 1-jétől kell majd az energiafelhasználás hatékonyságát tanúsító bizonyítványt kiváltani - írja a Világgazdaság.

Csoknyai Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) adjunktusa szerint annak ellenére, hogy a rendelet szövege már kész, annak számos pontjáról élénk vita folyik. Nem egyértelmű például, hogy pontosan milyen körre kötelező a címke elkészíttetése a már meglévő ingatlanokon történő beruházások esetében.

A számítás az épület ingatlan nélküli értékéből indul ki, ami biztos, hogy akkor mindenképp kell címke, ha a bővítés vagy felújítás költsége meghaladja az épület értékének egynegyedét. Akkor is kell a címke, ha a beruházás "jelentős", ám ennek mibenlétét nem rögzítették pontosan.

Csoknyai Tamás szerint várhatóan lesznek kivételek is, például azok az épületek ahol két héten túl nem fűtenek (például a nyaralók), a raktárak és egyes más épülettípusok. Várhatóan lesz alapterület szerinti mérethatár is, de ez a lakásokra nem vonatkozik majd.

Egyes vélemények szerint egy energiacímke elkészíttetése 40 ezer forint, de az adjunktus szerint ennél többre kell számítani. Legalább két mérnöknapnyi munkát igényel, egy mérnöknap ára pedig 50 ezer forintnál kezdődik.

A tanúsítást gépész-, építész-, illetve villamosmérnökök végezhetik, a dániai megoldás alapján pedig legalább kétezer mérnökre lesz szükség. Nekik vizsgázniuk kell majd az előírt tananyagból, azonban kötelező a legalább nyolcéves szakmai tapasztalat is. A vizsgához ugyan nem kell tanfolyamot elvégezni, azonban országszerte már sok helyen folyik ilyen képzés. A leggyakoribb a 48-60 órás tanfolyam, ezek 70 - 120 ezer forintba kerülnek.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?