7 °C Budapest

Még több mérnökre lesz szükség

Pénzcentrum
2007. április 24. 09:30

Jelenleg tárcaközi egyeztetésen van az a rendelet, amely szerint az újonnan létesülő épületekre 2008. január 1-jétől, illetve a meglévők egy részére 2009. január 1-jétől kell majd az energiafelhasználás hatékonyságát tanúsító bizonyítványt kiváltani - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Csoknyai Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) adjunktusa szerint annak ellenére, hogy a rendelet szövege már kész, annak számos pontjáról élénk vita folyik. Nem egyértelmű például, hogy pontosan milyen körre kötelező a címke elkészíttetése a már meglévő ingatlanokon történő beruházások esetében.

A számítás az épület ingatlan nélküli értékéből indul ki, ami biztos, hogy akkor mindenképp kell címke, ha a bővítés vagy felújítás költsége meghaladja az épület értékének egynegyedét. Akkor is kell a címke, ha a beruházás "jelentős", ám ennek mibenlétét nem rögzítették pontosan.

Csoknyai Tamás szerint várhatóan lesznek kivételek is, például azok az épületek ahol két héten túl nem fűtenek (például a nyaralók), a raktárak és egyes más épülettípusok. Várhatóan lesz alapterület szerinti mérethatár is, de ez a lakásokra nem vonatkozik majd.

Egyes vélemények szerint egy energiacímke elkészíttetése 40 ezer forint, de az adjunktus szerint ennél többre kell számítani. Legalább két mérnöknapnyi munkát igényel, egy mérnöknap ára pedig 50 ezer forintnál kezdődik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tanúsítást gépész-, építész-, illetve villamosmérnökök végezhetik, a dániai megoldás alapján pedig legalább kétezer mérnökre lesz szükség. Nekik vizsgázniuk kell majd az előírt tananyagból, azonban kötelező a legalább nyolcéves szakmai tapasztalat is. A vizsgához ugyan nem kell tanfolyamot elvégezni, azonban országszerte már sok helyen folyik ilyen képzés. A leggyakoribb a 48-60 órás tanfolyam, ezek 70 - 120 ezer forintba kerülnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06