Itt az újabb trend? Jobban érezik magukat az emberek a bioházban

Pénzcentrum
2007. április 3. 14:00

Egy amerikai felmérés alapján legalábbis az ingatlantulajdonosok 85 százaléka elégedettebb az új, "zöld" otthonával, mint a régi, hagyományosan épített házával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A National Association of Home Builders (NAHB) és a McGraw-Hill Construction által készített felmérés szerint a válaszadók 50 százaléka a környezettel való törődés miatt vásárolt bioházat, ugyanilyen arányban pedig azért, mert aggódnak a családjuk egészségéért.

A felmérésben több választ is meg lehetett jelölni, így a válaszadók 63 százaléka amiatt választotta ezt a megoldást, mert a bioházak fenntartási és működtetési költségei alacsonyabbnak bizonyultak, mint a hagyományos házaké. A későbbi előnyökért még akár a magasabb vételár kifizetésére is hajlandóak voltak a vevők.

Harvey Bernstein, a McGraw-Hill Construction ipari elemzésekkel, szövetségekkel és stratégiai kezdeményezésekkel foglalkozó ágának vezérigazgatója szerint akár 18 500 dolláros (mintegy 3 millió forintos) felárat is elviseltek a vevők a cél érdekében. A legnagyobb akadályt tehát nem az extra ár képezte, hanem az ismeretek hiánya. A vevők nagy hangsúlyt fektetettek arra, hogy minden szükséges információ, és ismeretanyag birtokában kössenek üzletet.

A felmérés során azokat az épületeket vették bioháznak, amelyekben legalább három elem megtalálható volt az öt kritériumból: hatékony energiafelhasználó termékek, a benti levegőminőséget javító eszközök, kiemelt figyelem az erőforrás-felhasználásra, illetve az épület elhelyezésére, és fokozottan hatékony vízfelhasználás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felmérés szerint az amerikai házak 0,3 százaléka bioháznak tekinthető, a piac mérete pedig 2 milliárd dollárra tehető, amely Bernstein becslései szerint 2010-re akár 20 milliárd dollárra is emelkedhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06