3 °C Budapest

Itt az újabb trend? Jobban érezik magukat az emberek a bioházban

Pénzcentrum
2007. április 3. 14:00

Egy amerikai felmérés alapján legalábbis az ingatlantulajdonosok 85 százaléka elégedettebb az új, "zöld" otthonával, mint a régi, hagyományosan épített házával.

A National Association of Home Builders (NAHB) és a McGraw-Hill Construction által készített felmérés szerint a válaszadók 50 százaléka a környezettel való törődés miatt vásárolt bioházat, ugyanilyen arányban pedig azért, mert aggódnak a családjuk egészségéért.

A felmérésben több választ is meg lehetett jelölni, így a válaszadók 63 százaléka amiatt választotta ezt a megoldást, mert a bioházak fenntartási és működtetési költségei alacsonyabbnak bizonyultak, mint a hagyományos házaké. A későbbi előnyökért még akár a magasabb vételár kifizetésére is hajlandóak voltak a vevők.

Harvey Bernstein, a McGraw-Hill Construction ipari elemzésekkel, szövetségekkel és stratégiai kezdeményezésekkel foglalkozó ágának vezérigazgatója szerint akár 18 500 dolláros (mintegy 3 millió forintos) felárat is elviseltek a vevők a cél érdekében. A legnagyobb akadályt tehát nem az extra ár képezte, hanem az ismeretek hiánya. A vevők nagy hangsúlyt fektetettek arra, hogy minden szükséges információ, és ismeretanyag birtokában kössenek üzletet.

A felmérés során azokat az épületeket vették bioháznak, amelyekben legalább három elem megtalálható volt az öt kritériumból: hatékony energiafelhasználó termékek, a benti levegőminőséget javító eszközök, kiemelt figyelem az erőforrás-felhasználásra, illetve az épület elhelyezésére, és fokozottan hatékony vízfelhasználás.

A felmérés szerint az amerikai házak 0,3 százaléka bioháznak tekinthető, a piac mérete pedig 2 milliárd dollárra tehető, amely Bernstein becslései szerint 2010-re akár 20 milliárd dollárra is emelkedhet.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?