10 °C Budapest

Nagy jövő előtt az ingatlanos hálózatok

Pénzcentrum
2007. február 9. 11:00

A következő 5 év során az ingatlanforgalmazók teljes piaci részesedésének aránya a lakástranzakciókban a jelenlegi 20-30 százalékról várhatóan megduplázódik, s tovább emelkedik a hálózatok súlya is - írja a Világgazdaság.

Azonban hazánkban még nem terjedt el egységesen a nyugati értelemben vett franchise, vagyis amikor jogilag és pénzügyileg is független vállalkozók alkotnak láncot.

Az irodák számának tekintetében vezet az Otthon Centrum (OC), 2006 során több mint 100 milliárd forint összértékű ingatlant adtak el, a legtöbbet a hazai piac szereplői között. Kühne Kata, az OC Franchising Kft. vezetője szerint nagyobb biztosítékot tudnak arra nyújtani, hogy munkatársaik helyesen ítélik meg a lakás értékét, s kiszűrik a komolytalan, vagy rossz szándékkal érkezőket.

Az olasz Tecnocasa képviselője szerint a lánc tisztában van azzal, hogy számok tekintetében a magyar piacon egyelőre le vannak maradva. Hálózatuk azonban más módon működik a hazai ingatlanos franchise-cégekhez képest, náluk például "külsősök" nem vehetik meg a márkanevet.

Bartucz Tamás, a Petro Cartel franchise-igazgató szerint náluk valóban jogilag és pénzügyileg is független partnerek láncolatáról van szó. Emellett főleg használt hazai lakások értékesítésére összpontosítanak, külfölddel nem is foglalkoznak. A következő 10 év során szeretnék elérni a teljes lefedettséget, ehhez becslésük szerint körülbelül 120-150 irodával kell jelen lenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Murányi Ákos elemző szerint az idén továbbra is a jelenlegi szereplők lesznek a meghatározók, a Duna House (DH) ez évi tervei nem számolnak azzal, hogy az újonnan belépő vállaltok komolyabban átrendezik a piacot. A DH-nak vannak saját tulajdonú ingatlanirodái is, hiszen a piacon szerzett tapasztalatok révén tudják elmélyíteni piacismeretüket, s fejleszteni az országos franchise hálózatot.

A fővárosi lefedettséget már majdnem elérő City Cartell a vidék meghódítására készül, mint azt Vajnági Pál Imre ügyvezető elmondta. Most Sopron, Debrecen és Miskolc van soron, később pedig több más megyeszékhely. A társaság párhuzamos rendszert épített ki, egyszerre kínálnak új építésű és használt lakásokat úgy, hogy bizonyos méretet meghaladó lakóparkok esetében a központ irányítja a kapcsolatot a beruházóval. Nemsokára két új divíziót is indítanak, lesz egy üzleti, amely a kereskedelmi ingatlanokra szakosodik, a másik pedig a prémium csoport, amelyé majd a kiemelt hazai és külföldi ügyfelek lesznek.

A tavaly decemberben hálózatépítést indított Mareco újítása, hogy a partnerek hálózatalapítási jogot is vásárolhatnak tőle. Aki tehát ilyen jogot birtokol, az korlátlan számú irodát nyithat, vagy más befektetőtárssal közösen, vagy a hálózatába is gyűjthet irodákat. Ezt oly módon teheti meg, hogy a franchise-jogot apportálva 20 százalékkal beszáll egy-egy irodába, így annak nem kell megfizetnie a belépési díjat - mondta el Kolorédi Dorottya, hálózati felügyelő.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem