5 °C Budapest

2008, az ingatlanadó éve

Pénzcentrum
2006. október 4. 10:30

Miközben az Európai Bíróság keddi döntése után nagyobb az esélye annak, hogy Magyarországon megmarad az iparűzési adó, ennek ellenére a pénzügyminisztérium nem tett le az ingatlanadóról sem, melyet annak kiváltására vezettek volna be eredetileg. Kormányzati elképzelés szerint 2008-tól vagy 2009-től vetnék ki ezt az adót, a kisebb értékű ingatlanoknál jelképes, a 30 millió fölöttieknél már érdemi mértékben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Miközben az Európai Bíróság keddi döntése után nagyobb az esélye annak, hogy Magyarországon megmarad az iparűzési adó, ennek ellenére a pénzügyminisztérium nem tett le az ingatlanadóról sem, melyet annak kiváltására vezettek volna be eredetileg. Kormányzati elképzelés szerint 2008-tól vagy 2009-től vetnék ki ezt az adót, a kisebb értékű ingatlanoknál jelképes, a 30 millió fölöttieknél már érdemi mértékben - írja a Napi Gazdaság.

Várhatóan 2008 januárjától bevezetésre kerül az ingatlanadó, amelyet csak magánszemélyek fizetnek majd, bevezetéséhez pedig szükség van az ingatlanok értékelési rendszerének kialakítására.

Zara László adószakértő is úgy látja, hogy az olasz irap kapcsán született döntés ismeretében minden valószínűség szerint a hipát sem találja majd unióellenesnek az Európai Bíróság. Úgy véli azonban, hogy amennyiben maradhat az iparűzési adó, abban az esetben nincs szükség ingatlanadó bevezetésére. Hozzátette, hogy ezt az adónemet a szakszerű értéknyilvántartási rendszerek hiánya miatt két-három éven belül valószínűleg amúgy sem lehetne bevezetni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?