Ingatlanadó - körkép: Ami eddig kiszivárgott

Pénzcentrum
2006. október 17. 08:00

Az elmúlt hetekben egy újabb adófajta tartja izgalomban a lakosságot és a szakértőket egyaránt. A kormány bejelentette, hogy 2008-tól jön az ingatlanadó. El is kezdődtek nyomban a találgatások, hogy mi lesz az adó alapja, mértéke, kiknek kell majd fizetni, stb. Aztán egy államtitkár kiállt a nyilvánosság elé, megmondta, hogy szerinte mi lesz, aztán lemondott. A nép pedig itt maradt kétségek közt.

Számtalan kérdés merülhet fel az adóval kapcsolatban: kell-e fizetni a nyugdíjasoknak, ki és hogyan határozza meg az adó alapját és mennyit kell fizetni?

Hazánkban mintegy 3,5-4 millió magántulajdonban lévő lakóingatlan van. Szakértők szerint, akár 100-110 milliárd forint bevételhez jutna a költségvetés, ha a 10 millió forintnál többet érő lakóingatlanokra 0,5 százalékos adót vetnének ki.

A jelenlegi állás szerint, azonban mindenkinek fizetnie kell akinek tető van a feje fölött. Ezt az állítást igaz megcáfolta Katona Kálmán, aki ezt követően nem sokkal benyújtotta lemondását. Elfogadták...

Hazai (rém)hírek

A legfontosabb kérdés, hogyan mérjük ezeknek az ingatlanoknak az értékét. Ezek az értékek évről-évre változnak, ennek megfelelően ezt valamilyen dinamikus formában folyamatosan naprakészen kell tartani.

Értékük nagyban függ az elhelyezkedéstől, állagtól, főváros, vidék, stb. Egyszóval sok részletet kell még tisztázni. Éppen ezért, néhány szakértő szerint, sokkal célravezetőbb lenne, ha négyzetméter után kellene mindenkinek adót fizetni. Bár ez nem veszi figyelembe az ingatlan állapotát és szociálisan eléggé megkérdőjelezhető az igazságossága (a nyugdíjasok fizetnek-e).

Ha meg kell állapítani egy adót, akkor előtte meg kell mondani, hogy mit ér és mi alapján. Na most ezt valószínűleg az önkormányzat fogja majd megállapítani, hiszen elvileg az ő adója lesz.

Az ingatlan értékének megállapításához alapvetően két út vezethet. Az egyik megoldás, hogy ingatlanszakértők járnak házról-házra és felmérik az ingatlanok értékét. Ezzel az alapvető probléma az, hogy mintegy 3,5-4 millió magántulajdonban lévő ingatlan van az országban, és - az ingatlanszövetség elnöke szerint - csak körülbelül 1000 olyan szakértő akik képesek lehetnek ezek felmérésére. Gyors fejbeszámolás után kiderülhet, hogy egy bő év is kevés lehet minden ingatlan felmérésére.

A másik megoldás egy egységes adatbázis létrehozása lenne. Sőt, ez az adatbázis már kész is van, nem is egy, kettő. Tulajdonképpen, ami használható lenne most, az egyik a bankoknál rendelkezésre álló adatok, ami a fedezetek meghatározásánál van, ez, ami egészen biztos, de sajnos ez banktitok. A másik a földhivatali, illetve az illetékhivatali nyilvántartás, de a földhivatali az pontatlan, az illetékhivatali pedig hozzáférhetetlen.

Az ingatlanadó egy vagyontípusú adó, tehát független a tulajdonosok jövedelmétől. A másik kérdés, hogy egy olyan ingatlan esetében aminek több tulajdonosa van, kitől szedik be a fizetendő adót. Illetve, ha az egyik tulajdonos nem fizet akkor ez mennyiben befolyásolja a többi tulajdonos vagyonát.

Külföld

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mielőtt belevetnénk magunkat a hazai helyzetbe, megéri szétnézni tőlünk nyugatabbra, hogyan is működik ez.

Amerikában az ingatlan értékét két tényező alapján állapítják meg; az egyik az épület állapota, értéke (mennyit költöttek a felújítására, milyen műszaki tartalom húzódik meg az ingatlan mögött, stb.), a másik a telek értéke, melyet értelemszerűen nagyrészt az elhelyezkedés határoz meg. Az egyes tulajdonosok által fizetendő ingatlanadót az ingatlan értékén kívül befolyásolja a személyi jövedelem és az életkor is. Tehát itt már nem tisztán vagyon típusú adóról beszélünk, mert a fizetendő közteher mértékét befolyásolja az adó alany jövedelme is.

Ingatlanadó Európa legtöbb országában is van. Dániában a megyéknek kell 1 %-ot, plusz az önkormányzatoknak további 1,3 %-ot megfizetni.

Németországban is duplán adóznak, ott pl. a szövetségi és az önkormányzati adót vonták össze, így átlagosan minden német ház és lakás után az érték 1,5 %-át kell kifizetni.

Portugáliában az önkormányzatok határozzák meg az adó mértékét. Nagy eltérések itt sincsenek, igaz, ott jobban jár, aki vidéken él, mert ott egységesen az ingatlan értékének 0,8 %-át kell kifizetni.

Svédországban három kategória szerint fizetnek a tulajdonosok, attól függően, hogy hol van az ingatlan és, hogy mennyit ér, és, hogy csak az államnak adóznak.

Nagy-Britannia-ban 8 kategória szerint határozzák meg az adó nagyságát, a rendszer figyelembe veszi, hogy hányan laknak a házban és azt is, hogy mennyit ér, sőt, aki egyedül lakja a házat, az még kedvezményt is kap. A britek idén átlagosan 417 ezer Ft-nak megfelelő adót fizettek ki a lakások és házak után.

Lengyelországban van, Mindenki fizet, minden után, függetlenül attól, hogy hol van a ház, mennyit ér és, hogy hányan laknak benne. És az összeg is fix. Valamivel több mint 40 Ft-ot kell négyzetméterenként adózni, minden évben.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06