23 °C Budapest

Ingatlanadó - körkép: Ami eddig kiszivárgott

Pénzcentrum
2006. október 17. 08:00

Az elmúlt hetekben egy újabb adófajta tartja izgalomban a lakosságot és a szakértőket egyaránt. A kormány bejelentette, hogy 2008-tól jön az ingatlanadó. El is kezdődtek nyomban a találgatások, hogy mi lesz az adó alapja, mértéke, kiknek kell majd fizetni, stb. Aztán egy államtitkár kiállt a nyilvánosság elé, megmondta, hogy szerinte mi lesz, aztán lemondott. A nép pedig itt maradt kétségek közt.

Számtalan kérdés merülhet fel az adóval kapcsolatban: kell-e fizetni a nyugdíjasoknak, ki és hogyan határozza meg az adó alapját és mennyit kell fizetni?

Hazánkban mintegy 3,5-4 millió magántulajdonban lévő lakóingatlan van. Szakértők szerint, akár 100-110 milliárd forint bevételhez jutna a költségvetés, ha a 10 millió forintnál többet érő lakóingatlanokra 0,5 százalékos adót vetnének ki.

A jelenlegi állás szerint, azonban mindenkinek fizetnie kell akinek tető van a feje fölött. Ezt az állítást igaz megcáfolta Katona Kálmán, aki ezt követően nem sokkal benyújtotta lemondását. Elfogadták...

Hazai (rém)hírek

A legfontosabb kérdés, hogyan mérjük ezeknek az ingatlanoknak az értékét. Ezek az értékek évről-évre változnak, ennek megfelelően ezt valamilyen dinamikus formában folyamatosan naprakészen kell tartani.

Értékük nagyban függ az elhelyezkedéstől, állagtól, főváros, vidék, stb. Egyszóval sok részletet kell még tisztázni. Éppen ezért, néhány szakértő szerint, sokkal célravezetőbb lenne, ha négyzetméter után kellene mindenkinek adót fizetni. Bár ez nem veszi figyelembe az ingatlan állapotát és szociálisan eléggé megkérdőjelezhető az igazságossága (a nyugdíjasok fizetnek-e).

Ha meg kell állapítani egy adót, akkor előtte meg kell mondani, hogy mit ér és mi alapján. Na most ezt valószínűleg az önkormányzat fogja majd megállapítani, hiszen elvileg az ő adója lesz.

Az ingatlan értékének megállapításához alapvetően két út vezethet. Az egyik megoldás, hogy ingatlanszakértők járnak házról-házra és felmérik az ingatlanok értékét. Ezzel az alapvető probléma az, hogy mintegy 3,5-4 millió magántulajdonban lévő ingatlan van az országban, és - az ingatlanszövetség elnöke szerint - csak körülbelül 1000 olyan szakértő akik képesek lehetnek ezek felmérésére. Gyors fejbeszámolás után kiderülhet, hogy egy bő év is kevés lehet minden ingatlan felmérésére.

A másik megoldás egy egységes adatbázis létrehozása lenne. Sőt, ez az adatbázis már kész is van, nem is egy, kettő. Tulajdonképpen, ami használható lenne most, az egyik a bankoknál rendelkezésre álló adatok, ami a fedezetek meghatározásánál van, ez, ami egészen biztos, de sajnos ez banktitok. A másik a földhivatali, illetve az illetékhivatali nyilvántartás, de a földhivatali az pontatlan, az illetékhivatali pedig hozzáférhetetlen.

Az ingatlanadó egy vagyontípusú adó, tehát független a tulajdonosok jövedelmétől. A másik kérdés, hogy egy olyan ingatlan esetében aminek több tulajdonosa van, kitől szedik be a fizetendő adót. Illetve, ha az egyik tulajdonos nem fizet akkor ez mennyiben befolyásolja a többi tulajdonos vagyonát.

Külföld

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mielőtt belevetnénk magunkat a hazai helyzetbe, megéri szétnézni tőlünk nyugatabbra, hogyan is működik ez.

Amerikában az ingatlan értékét két tényező alapján állapítják meg; az egyik az épület állapota, értéke (mennyit költöttek a felújítására, milyen műszaki tartalom húzódik meg az ingatlan mögött, stb.), a másik a telek értéke, melyet értelemszerűen nagyrészt az elhelyezkedés határoz meg. Az egyes tulajdonosok által fizetendő ingatlanadót az ingatlan értékén kívül befolyásolja a személyi jövedelem és az életkor is. Tehát itt már nem tisztán vagyon típusú adóról beszélünk, mert a fizetendő közteher mértékét befolyásolja az adó alany jövedelme is.

Ingatlanadó Európa legtöbb országában is van. Dániában a megyéknek kell 1 %-ot, plusz az önkormányzatoknak további 1,3 %-ot megfizetni.

Németországban is duplán adóznak, ott pl. a szövetségi és az önkormányzati adót vonták össze, így átlagosan minden német ház és lakás után az érték 1,5 %-át kell kifizetni.

Portugáliában az önkormányzatok határozzák meg az adó mértékét. Nagy eltérések itt sincsenek, igaz, ott jobban jár, aki vidéken él, mert ott egységesen az ingatlan értékének 0,8 %-át kell kifizetni.

Svédországban három kategória szerint fizetnek a tulajdonosok, attól függően, hogy hol van az ingatlan és, hogy mennyit ér, és, hogy csak az államnak adóznak.

Nagy-Britannia-ban 8 kategória szerint határozzák meg az adó nagyságát, a rendszer figyelembe veszi, hogy hányan laknak a házban és azt is, hogy mennyit ér, sőt, aki egyedül lakja a házat, az még kedvezményt is kap. A britek idén átlagosan 417 ezer Ft-nak megfelelő adót fizettek ki a lakások és házak után.

Lengyelországban van, Mindenki fizet, minden után, függetlenül attól, hogy hol van a ház, mennyit ér és, hogy hányan laknak benne. És az összeg is fix. Valamivel több mint 40 Ft-ot kell négyzetméterenként adózni, minden évben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44