2 °C Budapest

Berobbantja a távhő a panelpiacot

Pénzcentrum
2006. december 15. 10:30

Egyelőre még nem érezhető a januártól életbelépő távhő áremelkedés hatása a panelpiacon, várhatóan csak február-március tájékon üt majd be a krach, amikor a dráguló energiaárak és az egyre növekvő számlák hatására sokan a költözés mellett dönthetnek - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A drágulás elsősorban a tehetősebbeket érinti majd, akiknek megvan a lehetősége rá, hogy központi fűtéses panellakások helyett, egyedi fűtésűbe költözzenek, míg a szerény jövedelmű nagycsaládok számlája a díjkompenzáció hatására 1,5 százalékkal csökken majd.

A januártól érvényes 37 százalékos emelést, áprilisban egy újabb, 8,4 százalékos követi majd. A rezsi ugrásszerű megnövekedésére megkezdődhet a kivonulás a 60 négyzetméter feletti panelekből, amely az egyébként sem túl népszerű lakásfajták tulajdonosait még kedvezőtlenebb helyzetbe sodorhatja - mondta Murányi Ákos, a Duna House ingatlanforgalmazó hálózat vezető elemzője.

A február-március környékére várt jelentősebb keresletcsökkenést alól csak a panelprogram keretében felújított, homlokzati hőszigeteléssel és műanyag tokos nyílászárókkal ellátott mentesülhetnek. Az Otthon Centrum X. kerületi irodájának vezetője, Csendes Balázs szerint hamarosan már nem csupán az ár, hanem az eladhatóság lesz a tét, és ekkor jelentős előnybe kerülhetnek azok, akik már most felújított lakással rendelkeznek.


Mindez a veszély jelenleg még nem fenyegeti a XIII. kerületi budai a gazdagréti és Pók utcai panellakásokat, melyek árai egyébként is a klasszikus panelárfolyamokon felül értékeltek és amelyekre továbbra is nagy a kereslet. Más helyütt azonban jelentős árcsökkenésre lehet számítani, már ami a nagyméretű panelek árát érinti, és jelentősen megnőhet a kereslet a jó elrendezésű, kis méretű ingatlanok iránt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?