Berobbantja a távhő a panelpiacot

Pénzcentrum
2006. december 15. 10:30

Egyelőre még nem érezhető a januártól életbelépő távhő áremelkedés hatása a panelpiacon, várhatóan csak február-március tájékon üt majd be a krach, amikor a dráguló energiaárak és az egyre növekvő számlák hatására sokan a költözés mellett dönthetnek - írja a Népszabadság.

A drágulás elsősorban a tehetősebbeket érinti majd, akiknek megvan a lehetősége rá, hogy központi fűtéses panellakások helyett, egyedi fűtésűbe költözzenek, míg a szerény jövedelmű nagycsaládok számlája a díjkompenzáció hatására 1,5 százalékkal csökken majd.

A januártól érvényes 37 százalékos emelést, áprilisban egy újabb, 8,4 százalékos követi majd. A rezsi ugrásszerű megnövekedésére megkezdődhet a kivonulás a 60 négyzetméter feletti panelekből, amely az egyébként sem túl népszerű lakásfajták tulajdonosait még kedvezőtlenebb helyzetbe sodorhatja - mondta Murányi Ákos, a Duna House ingatlanforgalmazó hálózat vezető elemzője.

A február-március környékére várt jelentősebb keresletcsökkenést alól csak a panelprogram keretében felújított, homlokzati hőszigeteléssel és műanyag tokos nyílászárókkal ellátott mentesülhetnek. Az Otthon Centrum X. kerületi irodájának vezetője, Csendes Balázs szerint hamarosan már nem csupán az ár, hanem az eladhatóság lesz a tét, és ekkor jelentős előnybe kerülhetnek azok, akik már most felújított lakással rendelkeznek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Mindez a veszély jelenleg még nem fenyegeti a XIII. kerületi budai a gazdagréti és Pók utcai panellakásokat, melyek árai egyébként is a klasszikus panelárfolyamokon felül értékeltek és amelyekre továbbra is nagy a kereslet. Más helyütt azonban jelentős árcsökkenésre lehet számítani, már ami a nagyméretű panelek árát érinti, és jelentősen megnőhet a kereslet a jó elrendezésű, kis méretű ingatlanok iránt.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?