23 °C Budapest

Berobbantja a távhő a panelpiacot

Pénzcentrum
2006. december 15. 10:30

Egyelőre még nem érezhető a januártól életbelépő távhő áremelkedés hatása a panelpiacon, várhatóan csak február-március tájékon üt majd be a krach, amikor a dráguló energiaárak és az egyre növekvő számlák hatására sokan a költözés mellett dönthetnek - írja a Népszabadság.

A drágulás elsősorban a tehetősebbeket érinti majd, akiknek megvan a lehetősége rá, hogy központi fűtéses panellakások helyett, egyedi fűtésűbe költözzenek, míg a szerény jövedelmű nagycsaládok számlája a díjkompenzáció hatására 1,5 százalékkal csökken majd.

A januártól érvényes 37 százalékos emelést, áprilisban egy újabb, 8,4 százalékos követi majd. A rezsi ugrásszerű megnövekedésére megkezdődhet a kivonulás a 60 négyzetméter feletti panelekből, amely az egyébként sem túl népszerű lakásfajták tulajdonosait még kedvezőtlenebb helyzetbe sodorhatja - mondta Murányi Ákos, a Duna House ingatlanforgalmazó hálózat vezető elemzője.

A február-március környékére várt jelentősebb keresletcsökkenést alól csak a panelprogram keretében felújított, homlokzati hőszigeteléssel és műanyag tokos nyílászárókkal ellátott mentesülhetnek. Az Otthon Centrum X. kerületi irodájának vezetője, Csendes Balázs szerint hamarosan már nem csupán az ár, hanem az eladhatóság lesz a tét, és ekkor jelentős előnybe kerülhetnek azok, akik már most felújított lakással rendelkeznek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Mindez a veszély jelenleg még nem fenyegeti a XIII. kerületi budai a gazdagréti és Pók utcai panellakásokat, melyek árai egyébként is a klasszikus panelárfolyamokon felül értékeltek és amelyekre továbbra is nagy a kereslet. Más helyütt azonban jelentős árcsökkenésre lehet számítani, már ami a nagyméretű panelek árát érinti, és jelentősen megnőhet a kereslet a jó elrendezésű, kis méretű ingatlanok iránt.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm