Lakások a belvárosban: készítsd a pénztárcád!

Pénzcentrum
2006. december 14. 12:00

Arról álmodsz, hogy az erkélyedről horgászbottal intézed a karácsonyi bevásárlást vagy az ablakból nézegeted minden este az Andrássy út, a Deák tér vagy éppen a Váci utca fényeit? Ne csak álmodj! Kezdj el gyűjtögetni, hogy a következő karácsonyt már belvárosi lakásodban ünnepelhesd, hogy mennyit is kell félretenned, annak járunk utána a következő néhány bekezdésben.

Ismerkedjünk meg a belvárosi területek (V. és VI. kerület) ingatlanáraival és az erre a részre jellemző ingatlanpiaci trendekkel, hogy tudd mire számíthatsz, ha a befektetésként, a központ közelségéért, vagy csupán az élvezet kedvéért itt szeretnél lakást vásárolni!

Öreg lakás nem vén lakás

A belvárosban leginkább használt lakás vásárlásról beszélhetünk, hiszen főként a szabad területek hiánya miatt csupán kis számban valósulnak meg új beruházások, és ezeknek is jelentős része tetőtér-beépítés. A használt lakások közül leginkább a nagy belmagasságú, 2-3 szobás polgári lakások után nagy a kereslet.

A belváros újra felfedezésének eredményeként jelentős felértékelődést várnak az itt található ingatlanok árára vonatkozóan az ingatlanpiac szakértői, bár véleményük szerint ez leginkább a jó adottságokkal rendelkező, de még jelenleg viszonylag elérhető áron megkapható ingatlanokat jellemzi majd, a növekedés mértéke a következő öt évben elérheti a 30 százalékot.

Ha a legfrekventáltabb területek szerepelnek terveink középpontjában, akkor jobb ha minél hamarabb megkezdjük a tízezresek egymás mellé rakosgatását, mert legalább 400, de sokkal inkább 450 ezer forint per négyzetméterrel az, amivel számolnunk kell. Jól mutatják az árak égbe kúszását az Andrássy út ingatlanjai, ahol is az Oktogon és a Hősök tere közé eső szakaszon 400 ezer, míg a Deák tér felé esőn akár ennél 10-15 százalékkal is többet rá kell szánnunk egy négyzetméterre.

Ez azonban még korántsem a felső határ, azt a Váci utcai, Belgrád rakparti vagy Vörösmarty-téri lakások jelentik, amelyek ára 600 ezer forint per négyzetméternél kezdődik, a maximumot pedig a sokak számára csillagos égként jellemzett 1 millió forint adja.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a belvárosban ennél kisebb befektetéssel nem lehet lakáshoz jutni, bár az árak csökkenésével a legfrekventáltabb helyekről is le kell mondanunk, mindesetre, azok számára, akik leginkább a jó közlekedést és a centrum közelségét értékelik ezekben a kerületekben, jó lehetőséget nyújtanak a körülbelül 250 ezer forint per négyzetmétertől induló lakások.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tényleg külföldieknek szól?

A Vörösmarty-téri karácsonyi vásárhoz hasonlóan a legtöbb újépítésű ingatlan is inkább a külföldieknek szól. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a beruházók kifejezetten ezt a csoportot céloznák meg, sokkal inkább jelenti azt, hogy a luxusingatlanok megvásárlását az ő pénztárcájuk bírja jobban, és ők azok, akik befektetésként vásárolják meg ezeket az ingatlanokat. A magyar lakásvásárlók ekkora összegért már elvárják a nyugalmat is, amit a belváros nem tud megadni.

A luxus kategóriában a tetőtér beépítések esetében 700-800 ezer forinttól alakulnak a négyzetméterek árak, míg ez az érték az újonnan építettek esetében elérheti az 1 millió forintot.

Ha azonban teljesen átlagos igényekkel rendelkezünk, akkor is van kínálat, bár elég szűkös, főként tetőtér beépítéses lakásokról van szó, az árak azonban határozottan a földön járnak, akár már 280 ezer forint per négyzetmétertől elérhetőek ezek a lakások, de elhelyezkedéstől függően akár 400 ezer forintot is elkérhetnek egy négyzetméterért.

A belváros legnagyobb hátrányát azonban nem a magas árak, hanem a parkoló helyek hiánya jelenti, amely az új építésűek luxusingatlanok esetében természetesen nem okoz gondot, jelentős problémát jelenthet azonban a tetőtér-beépítések esetében, ahol legalább 20-25 ezer forintnyi havi parkolóhely-bérlettel kell számolnunk, ha nem szeretnénk az utcán parkoltatni autónkat.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem