Lakások a belvárosban: készítsd a pénztárcád!

Pénzcentrum
2006. december 14. 12:00

Arról álmodsz, hogy az erkélyedről horgászbottal intézed a karácsonyi bevásárlást vagy az ablakból nézegeted minden este az Andrássy út, a Deák tér vagy éppen a Váci utca fényeit? Ne csak álmodj! Kezdj el gyűjtögetni, hogy a következő karácsonyt már belvárosi lakásodban ünnepelhesd, hogy mennyit is kell félretenned, annak járunk utána a következő néhány bekezdésben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ismerkedjünk meg a belvárosi területek (V. és VI. kerület) ingatlanáraival és az erre a részre jellemző ingatlanpiaci trendekkel, hogy tudd mire számíthatsz, ha a befektetésként, a központ közelségéért, vagy csupán az élvezet kedvéért itt szeretnél lakást vásárolni!

Öreg lakás nem vén lakás

A belvárosban leginkább használt lakás vásárlásról beszélhetünk, hiszen főként a szabad területek hiánya miatt csupán kis számban valósulnak meg új beruházások, és ezeknek is jelentős része tetőtér-beépítés. A használt lakások közül leginkább a nagy belmagasságú, 2-3 szobás polgári lakások után nagy a kereslet.

A belváros újra felfedezésének eredményeként jelentős felértékelődést várnak az itt található ingatlanok árára vonatkozóan az ingatlanpiac szakértői, bár véleményük szerint ez leginkább a jó adottságokkal rendelkező, de még jelenleg viszonylag elérhető áron megkapható ingatlanokat jellemzi majd, a növekedés mértéke a következő öt évben elérheti a 30 százalékot.

Ha a legfrekventáltabb területek szerepelnek terveink középpontjában, akkor jobb ha minél hamarabb megkezdjük a tízezresek egymás mellé rakosgatását, mert legalább 400, de sokkal inkább 450 ezer forint per négyzetméterrel az, amivel számolnunk kell. Jól mutatják az árak égbe kúszását az Andrássy út ingatlanjai, ahol is az Oktogon és a Hősök tere közé eső szakaszon 400 ezer, míg a Deák tér felé esőn akár ennél 10-15 százalékkal is többet rá kell szánnunk egy négyzetméterre.

Ez azonban még korántsem a felső határ, azt a Váci utcai, Belgrád rakparti vagy Vörösmarty-téri lakások jelentik, amelyek ára 600 ezer forint per négyzetméternél kezdődik, a maximumot pedig a sokak számára csillagos égként jellemzett 1 millió forint adja.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a belvárosban ennél kisebb befektetéssel nem lehet lakáshoz jutni, bár az árak csökkenésével a legfrekventáltabb helyekről is le kell mondanunk, mindesetre, azok számára, akik leginkább a jó közlekedést és a centrum közelségét értékelik ezekben a kerületekben, jó lehetőséget nyújtanak a körülbelül 250 ezer forint per négyzetmétertől induló lakások.

Tényleg külföldieknek szól?

A Vörösmarty-téri karácsonyi vásárhoz hasonlóan a legtöbb újépítésű ingatlan is inkább a külföldieknek szól. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a beruházók kifejezetten ezt a csoportot céloznák meg, sokkal inkább jelenti azt, hogy a luxusingatlanok megvásárlását az ő pénztárcájuk bírja jobban, és ők azok, akik befektetésként vásárolják meg ezeket az ingatlanokat. A magyar lakásvásárlók ekkora összegért már elvárják a nyugalmat is, amit a belváros nem tud megadni.

A luxus kategóriában a tetőtér beépítések esetében 700-800 ezer forinttól alakulnak a négyzetméterek árak, míg ez az érték az újonnan építettek esetében elérheti az 1 millió forintot.

Ha azonban teljesen átlagos igényekkel rendelkezünk, akkor is van kínálat, bár elég szűkös, főként tetőtér beépítéses lakásokról van szó, az árak azonban határozottan a földön járnak, akár már 280 ezer forint per négyzetmétertől elérhetőek ezek a lakások, de elhelyezkedéstől függően akár 400 ezer forintot is elkérhetnek egy négyzetméterért.

A belváros legnagyobb hátrányát azonban nem a magas árak, hanem a parkoló helyek hiánya jelenti, amely az új építésűek luxusingatlanok esetében természetesen nem okoz gondot, jelentős problémát jelenthet azonban a tetőtér-beépítések esetében, ahol legalább 20-25 ezer forintnyi havi parkolóhely-bérlettel kell számolnunk, ha nem szeretnénk az utcán parkoltatni autónkat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?