32 °C Budapest

Merre tart az internetes ingatlanpiac? - "Nincs eladhatatlan lakás, csak..."

Pénzcentrum
2006. december 6. 13:00

Manapság természetes, hogy a számítógép elé leülve a világhálón adatok milliárdjait érjük el, és szinte minden karnyújtásnyira fekszik tőlünk. Ha már a karácsonyi ajándékok beszerzését is otthon a kényelmes fotelunkban ülve tesszük meg ahelyett, hogy sorban állnánk valamelyik hipermarketben, vajon miért ne tehetnénk ugyanezt és kezdhetnénk a lakásvásárlást az internetes adatbázisok végigböngészésével? Egyáltalán nem meglepő, hogy sokan így tesznek. A vezető online ingatlanportál, az ingatlan.com ügyvezető igazgatóját, Korbuly Krisztiánt kérdeztük arról, hogy mi várható ebben a szegmensben, illetve, hogy véleményük szerint, mit is akar a felhasználó.

Az ingatlan.com milyen pozíciót foglal el az internetes ingatlanhirdetési oldalak piacán, és mely cégek jelentik a fő konkurenciát?

A kérdésre nem olyan egyszerű a válasz, hiszen az online ingatlanhirdetési piacon több száz vállalkozás tevékenykedik, amelyek nagy száma annak köszönhető, hogy alacsony az internetes piacra történő belépés tőkeigénye, így sokan szerencsét próbálhattak ezen a területen. Alapvetően az internetes ingatlanpiac, és általánosságban a világhálón nyújtott szolgáltatások piaca óriási kihívásokat állít a rajta tevékenykedők elé: a vevőt nem lehet marketingeszközökre alapozva meggyőzni, a szolgáltatás minősége a lényeges tényező, amelyen áll vagy bukik a piaci vezető szerep.

Mely cégekre tekintenek, mint valós konkurenciára és várható-e Önök szerint ezek számának jelentősebb növekedése?

Véleményünk szerint a komoly ingatlankereső portálok száma, az ebben a témában létező több ezer oldal ellenére eléggé alacsony: 10 alatt van azoknak az oldalaknak a száma, amelyek rendelkeznek a piac által is értékelhető szintű adatbázissal és látogatottsággal, és ezek közül is a legrégebben, közel 10 éve működik az ingatlan.com. A saját szempontjaink szerint a piac szempontjából jelentősebb szereplőknek számítanak még a "régiek" közül Ingatlanexpressz és az E-otthon, illetve két új portál, az Ingatlanmenedzser.hu és az Ingatlan.net.

A piacra lépés megnövekedett költsége miatt azonban szinte lehetetlennek tűnik, hogy erős tőke és/vagy médiatámogatottság nélkül új szolgáltatók emelkedhetnének ebbe a körbe. Gyakorlatilag elmondható - és igaz ez a két új szereplőre is -, hogy gazdaságosan nem lehet már a piacra belépni, ahhoz nagyon hosszú távon kell gondolkozni, hogy valaki ebbe bele merjen vágni.

Véleményük szerint mi az, amiben a piacvezető szerep megnyilvánul, és mekkora látogatottsággal párosul ez?

Idén év elején bízta meg cégünk a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetet, hogy mérje és publikálja látogatottságunkat, amit eddig szabadon felhasználható programokkal mi magunk tettünk meg. A döntésünk helyesnek bizonyult, az - előzetesen az általunk közölt adatok miatt - bennünket korábban ért vádakra rácáfolva, a Medián adatai szerint látogatottságunk még a saját méréseinket is felülmúlta.

A Medián november hónapban rekord látogatottságot mért az ingatlan.com-on: naponta átlagosan 12 544 egyedi látogató használta oldalainkat, amely összességében több, mint 376 ezer fős havi végeredményt hozott. Ennél az értéknél kategóriákkal magasabb az - ugyanerre az időszakra eső - összes oldalletöltés száma, amely 9 millió feletti számot mutat, de az egyedi látogatók száma hívebben tükrözi az oldal népszerűségét. Ezt az óriási látogatottságot - az eddig hozzánk eljutott, hitelt érdemlő információk szerint - az online ingatlanhirdetési adatbázisok közül mások még meg sem tudták közelíteni.

Milyen tendenciákat vélnek felfedezni az online ingatlanhirdetési piacon, és várható-e a jelenleg létező adatbázisok további bővítése?

Tavaly erre a kérdésére még azt válaszoltam volna, hogy az internetes piac reális alternatívája az offline ingatlanhirdetéseknek, ma már azonban valószínűleg az ingatlant keresők és hirdetők számára is világossá vált, hogy az internet átfogóbb és hatékonyabb megoldást tud nyújtani azzal, hogy itt rendszerezve, szinte személyre szabottan találja meg a felhasználó a neki szükséges információt, amellett, hogy rengeteg időt takaríthat meg ezzel a keresési eljárással.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Úgy gondolom, hogy az adatbázis folyamatos bővítése mellett - amelynél az offline érdekeltséggel is rendelkező ingatlan kereső portáloknak érdekellentéttel kell megküzdeniük - nagyon lényeges kérdés, az adatbázis minősége és naprakész volta. Mind nekünk szolgáltatóknak, mind a felhasználóknak közös érdeke, hogy az adatbázis valóban jól használható legyen és megtisztítsuk a fölösleges többletinformációktól - például az olyan duplikációktól, amelyeket a hirdetők azért tesznek fel újra és újra, hogy hirdetésük a legfrissebbek között szerepeljen. A hirdetők érdekeit is szem előtt tartva az ingatlan.com erre külön szolgáltatást dolgozott ki.

Emellett rendkívül fontos számunkra mind az offline médiától, mind az ingatlanpiac egyéb szereplőitől való függetlenségünk, amelyet a piacon egyedülállónak vélünk, és amely sikereink egyik záloga, mivel kellőképpen nagy mozgásteret hagy számunkra a szolgáltatások színvonalának alakításában.

Tervezik-e, hogy az ingatlanhirdetésekhez kapcsolódóan véleménynyilvánítási lehetőséget biztosítanak a látogatóknak, amelyek a külföldi példákhoz hasonlóan mindenki számára elérhetőek lennének?

Jelenleg is van már hasonló kezdeményezés az ingatlan.com-on. Szeretnénk támogatni azt, hogy a felhasználók megosszák velünk egyrészt az oldal működésével, másrészt a már felkeresett ingatlanokkal kapcsolatos véleményüket. A későbbiekben tervezzük ennek a továbbfejlesztését is.

Véleményük szerint melyek azok a területek, amelyek további terjeszkedési lehetőséget biztosítanak az online ingatlan keresőknek?


Az online ingatlanhirdetési piac számára, az óriási fejlődés ellenére, még mindig úgymond "fehér" foltot jelentenek a kisebb települések és egyes régiók, ahol a az internet előretörése egyelőre lassabban halad, mint máshol, de az idő mindenképpen az internetnek dolgozik, ezen a területen a közeljövőben várható majd nagyobb előrehaladás.

Emellett kifejezetten sikeres területként értékelhetjük az újépítésű lakások esetében felmerülő egyre nagyobb keresletet az online szolgáltatásokra, saját tapasztalataink és a visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy volt már rá precedens, hogy egy projektben épülő összes lakásra az Ingatlan.comon figyeltek fel a majdani vevők.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem