Alacsony árak, jó minőség - terjedőben a könnyűszerkezetes családi házak...

Pénzcentrum
2006. október 30. 11:00

A közép-európai régióban hazánkban a legnagyobb a könnyűszerkezetes lakások aránya, míg a környező országokban a összes lakásból mindössze 1-5 százalék épült ezzel a technológiával, addig hazánk ez az arány eléri a 11 százalékot, és folyamatosan növekszik - írja a Napi.

November 3-5. között tartja a IV. Készház Vásár és Szakmai Napok rendezvényét az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének könnyűszerkezet-építő tagozata. A háromnapos szakmai rendezvényen az érdeklődők megismerkedhetnek a helyszíni szerelésű fa- és fémvázas, valamint fa kis- és nagypaneles, illetve gerenda- és rönkházas technológiáival. A tagozat alelnöke, Kárpáti József elárulta, mindemellett szakmai előadásokkal is készülnek a rendezők, az ÉMI-minősítés fontosságáról, az energiatanúsítvány bevezetéséről és az alternatív energiáról.

A rendezők a rendezvény ismeretterjesztő szerepén kívül, a második feladatnak tartják, hogy felhívják a figyelmet a kókler- és a feketemunka veszélyeire, illetve arra, hogy a fokozott APEH-ellenőrzésen kívül más módszerek is rendelkezésre állnak a szakszerűtlen munka megfékezésére, amelyeket Nyugat-Európában már sikerrel alkalmaztak.

A tagozat alelnöke szerint sokkal hatásosabb módszer lenne, ha megpróbálnák érdekeltté tenni a tisztességes munkában mind a beruházókat, mind a kivitelezőket és az építtetőket, és elérni, hogy utólagosan is felelősséget vállaljanak az általuk elvégzettekért. Ehhez azonban átfogó reformokra lenne szükség, amelyek a tisztességes munkavállalókat előnyhöz juttatnák, és csökkentenék a körbetartozást.

A könnyűszerkezetes technológia terjedésében egyrészt szerepet játszik a viszonylag rövid, 3-6 hónapos felépítési idő, illetve az, hogy egyre több bank ad kölcsönt ilyen technológiával készült házakra, amelyek értéke lassan eléri a téglából készültekét. Emellett gyakran hőszigetelő képességük is nagyobb a tégla építésűeknél, amely a jelenlegi energiaárak mellett igencsak nagy előnyt jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A technológia azonban nem csak minőségben árban is felveszi a versenyt hagyományos társával, kis- és nagypaneles kulcsrakész házak esetében 130 ezer forintos négyzetméterárak jellemzőek, ez az építtető igényeitől függően felmehetnek 300 ezer forintig is, a garantáltan jó minőségű gerenda- és rönkházaké pedig 230 ezer forint közül alakul. Ezek már tartalmazzák a szállítási és összeszerelési költséget is, amelyre garancia is van, építtetőtől és technológiától függően 10-30 év.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem