Alacsony árak, jó minőség - terjedőben a könnyűszerkezetes családi házak...

Pénzcentrum
2006. október 30. 11:00

A közép-európai régióban hazánkban a legnagyobb a könnyűszerkezetes lakások aránya, míg a környező országokban a összes lakásból mindössze 1-5 százalék épült ezzel a technológiával, addig hazánk ez az arány eléri a 11 százalékot, és folyamatosan növekszik - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

November 3-5. között tartja a IV. Készház Vásár és Szakmai Napok rendezvényét az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének könnyűszerkezet-építő tagozata. A háromnapos szakmai rendezvényen az érdeklődők megismerkedhetnek a helyszíni szerelésű fa- és fémvázas, valamint fa kis- és nagypaneles, illetve gerenda- és rönkházas technológiáival. A tagozat alelnöke, Kárpáti József elárulta, mindemellett szakmai előadásokkal is készülnek a rendezők, az ÉMI-minősítés fontosságáról, az energiatanúsítvány bevezetéséről és az alternatív energiáról.

A rendezők a rendezvény ismeretterjesztő szerepén kívül, a második feladatnak tartják, hogy felhívják a figyelmet a kókler- és a feketemunka veszélyeire, illetve arra, hogy a fokozott APEH-ellenőrzésen kívül más módszerek is rendelkezésre állnak a szakszerűtlen munka megfékezésére, amelyeket Nyugat-Európában már sikerrel alkalmaztak.

A tagozat alelnöke szerint sokkal hatásosabb módszer lenne, ha megpróbálnák érdekeltté tenni a tisztességes munkában mind a beruházókat, mind a kivitelezőket és az építtetőket, és elérni, hogy utólagosan is felelősséget vállaljanak az általuk elvégzettekért. Ehhez azonban átfogó reformokra lenne szükség, amelyek a tisztességes munkavállalókat előnyhöz juttatnák, és csökkentenék a körbetartozást.

A könnyűszerkezetes technológia terjedésében egyrészt szerepet játszik a viszonylag rövid, 3-6 hónapos felépítési idő, illetve az, hogy egyre több bank ad kölcsönt ilyen technológiával készült házakra, amelyek értéke lassan eléri a téglából készültekét. Emellett gyakran hőszigetelő képességük is nagyobb a tégla építésűeknél, amely a jelenlegi energiaárak mellett igencsak nagy előnyt jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A technológia azonban nem csak minőségben árban is felveszi a versenyt hagyományos társával, kis- és nagypaneles kulcsrakész házak esetében 130 ezer forintos négyzetméterárak jellemzőek, ez az építtető igényeitől függően felmehetnek 300 ezer forintig is, a garantáltan jó minőségű gerenda- és rönkházaké pedig 230 ezer forint közül alakul. Ezek már tartalmazzák a szállítási és összeszerelési költséget is, amelyre garancia is van, építtetőtől és technológiától függően 10-30 év.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?