Alacsony árak, jó minőség - terjedőben a könnyűszerkezetes családi házak...

Pénzcentrum
2006. október 30. 11:00

A közép-európai régióban hazánkban a legnagyobb a könnyűszerkezetes lakások aránya, míg a környező országokban a összes lakásból mindössze 1-5 százalék épült ezzel a technológiával, addig hazánk ez az arány eléri a 11 százalékot, és folyamatosan növekszik - írja a Napi.

November 3-5. között tartja a IV. Készház Vásár és Szakmai Napok rendezvényét az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének könnyűszerkezet-építő tagozata. A háromnapos szakmai rendezvényen az érdeklődők megismerkedhetnek a helyszíni szerelésű fa- és fémvázas, valamint fa kis- és nagypaneles, illetve gerenda- és rönkházas technológiáival. A tagozat alelnöke, Kárpáti József elárulta, mindemellett szakmai előadásokkal is készülnek a rendezők, az ÉMI-minősítés fontosságáról, az energiatanúsítvány bevezetéséről és az alternatív energiáról.

A rendezők a rendezvény ismeretterjesztő szerepén kívül, a második feladatnak tartják, hogy felhívják a figyelmet a kókler- és a feketemunka veszélyeire, illetve arra, hogy a fokozott APEH-ellenőrzésen kívül más módszerek is rendelkezésre állnak a szakszerűtlen munka megfékezésére, amelyeket Nyugat-Európában már sikerrel alkalmaztak.

A tagozat alelnöke szerint sokkal hatásosabb módszer lenne, ha megpróbálnák érdekeltté tenni a tisztességes munkában mind a beruházókat, mind a kivitelezőket és az építtetőket, és elérni, hogy utólagosan is felelősséget vállaljanak az általuk elvégzettekért. Ehhez azonban átfogó reformokra lenne szükség, amelyek a tisztességes munkavállalókat előnyhöz juttatnák, és csökkentenék a körbetartozást.

A könnyűszerkezetes technológia terjedésében egyrészt szerepet játszik a viszonylag rövid, 3-6 hónapos felépítési idő, illetve az, hogy egyre több bank ad kölcsönt ilyen technológiával készült házakra, amelyek értéke lassan eléri a téglából készültekét. Emellett gyakran hőszigetelő képességük is nagyobb a tégla építésűeknél, amely a jelenlegi energiaárak mellett igencsak nagy előnyt jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A technológia azonban nem csak minőségben árban is felveszi a versenyt hagyományos társával, kis- és nagypaneles kulcsrakész házak esetében 130 ezer forintos négyzetméterárak jellemzőek, ez az építtető igényeitől függően felmehetnek 300 ezer forintig is, a garantáltan jó minőségű gerenda- és rönkházaké pedig 230 ezer forint közül alakul. Ezek már tartalmazzák a szállítási és összeszerelési költséget is, amelyre garancia is van, építtetőtől és technológiától függően 10-30 év.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?