24 °C Budapest

Nem véltelenül egyre népszerűbbek a dél-pesti újépítésűek...

Pénzcentrum
2006. október 19. 13:05

Az Elephant Holding Zrt. piaci információi szerint a dél-pesti kerületek egyre kedveltebbek mind a beruházók, mind a lakásvásárlók körében. A kitartó konjuktúra elsődleges okai napjaink város-demográfiai jellemzőiből, a dél-pesti infrastruktúra fejlesztéséből és az erre épülő kereskedelmi és ipari fellendülésből vezethetők le. A tendenciát jól mutatja, hogy az Elephant Holding a XVIII. kerületi Zaragoza Kert fejlesztésének első üteméből a lakások 50 %-át már a tervezőasztalról értékesítette.

Az Elephant Holding Zrt. piaci információi szerint a dél-pesti kerületek egyre kedveltebbek mind a beruházók, mind a lakásvásárlók körében. A kitartó konjuktúra elsődleges okai napjaink város-demográfiai jellemzőiből, a dél-pesti infrastruktúra fejlesztéséből és az erre épülő kereskedelmi és ipari fellendülésből vezethetők le. A tendenciát jól mutatja, hogy az Elephant Holding a XVIII. kerületi Zaragoza Kert fejlesztésének első üteméből a lakások 50 %-át már a tervezőasztalról értékesítette.

Az ingatlanfejlesztő cég információi szerint a dél-pesti újépítésű lakóingatlanok kedveltségét elsősorban a budapesti átlaghoz képest 10-15 %-kal mérsékeltebb négyzetmérter árak adják. Ugyanakkor a fejlődő infrastruktúrának és az erre támaszkodó ipari és kereskedelmi létesítményeknek köszönhetően a dél-pesti városrész egyre jobb életminőséget biztosít a helyi lakosoknak.

Az Elephant Holding információi szerint a XVIII., XIX., XX., XXI. XXIII. kerületekben jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt években. Ezek közül a leglényegesebb az M0 körgyűrű tovább épülése és az M5 bevezető szakaszának felújítása volt.

(Felújításra került még a Jászberényi úti felüljáró, a Ferihegyi gyorsforgalmi út, a Kőbányai és a Kerepesi út, a Vaspálya utca, a Méta utcai felüljáró, a Kossuth Lajos utca, az Üllői út, a Csapó, Száva és a Nefelejcs utca, XX. kerületi Kossuth Lajos utca, a Határ úti felüljáró, a Vörösmarty és a Virág Benedek utca, valamint elindult az Alacska-busz.)

A közterületi rehabilitáción túl a fontos tendencia a barnamezős területek fokozatos felszámolása, mely révén élhetőbbé válik a dél-pesti városrészben nagy számban megtalálható ipartelepek környéke.

Az új lakások keresettségét nem csak a viszonylag kedvező ár és az infrastrukturális fejlesztések, de a demográfiai mozgás is elősegíti, világít rá az Elephant Holding Zrt. tanulmánya. Dél-Pesten megközelítőleg 30-50 ezer ember szeretne az egyre korszerűtlenebbé váló panel lakásából elköltözni. Az említett csoport 80%-a téglából épült, hasonló méretű társasházi lakást választana. Jóllehet az újépítésű lakásba költözők jellemzően régi lakásuk értékének mintegy kétszereséért tudják végrehajtani a minőségi cserét, és ennél valamivel alacsonyabb áron juthatnak hozzá a használt lakásokhoz. Az újonnan épült ingatlanok főként a kedvező hitel, és lízing konstrukcióknak köszönhetően mégis vonzóbbak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Elephant Holding Zrt. értékesítési vezetője, Zelei Zoltán, szerint a budapestiekre jellemző módon Dél-Pesten is sok a lokálpatrióta, tehát az emberek nagy része nem vágyik más kerületekbe. "Ha csupán más minőségű, de hasonló jellegű ingatlanra vágynak a dél-pesti kerületek lakói, leginkább ugyanazon kerületben maradnak - mondja az értékesítési vezető. "Jellemzően akkor költöznek egyik városrészből vagy kerületből a másikba, amikor teljesen más jellegű ingatlant szeretnének, és a kiszemelt ingatlan kategóriája nem megtalálható vagy számukra kevéssé megfizethető abban a bizonyos városrészben - tette hozzá Zelei."

Az Elephant tanulmánya szerint a dél-pesti városrész nem csupán a magyar, de a külföldi vásárlók körében is népszerű. Ennek elsődleges oka főként a reptér közelsége, valamint az M0-ás és M5-ös találkozásánál létrejött közlekedési csomópont, mely könnyen elérhetővé teszi az ország több régióját és a belvárost is.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?