Bosszúból vagyonosodási vizsgálat?

Pénzcentrum
2006. október 19. 10:15

A jövőre tervezett 10 ezer főt érintő vagyonosodási vizsgálatra készülve az APEH némileg automatizálta az ellenőrzéseket. Amióta szélesebb körben is ismert, hogy állampolgári bejelentést lehet tenni, mintegy másfélszeresére nőtt ezek száma, így többen tarthatnak a haragos ex-feleségek, vagy kirúgott alkalmazottak bosszújától.

A jövőre tervezett 10 ezer főt érintő vagyonosodási vizsgálatra készülve az APEH némileg automatizálta az ellenőrzéseket. Amióta szélesebb körben is ismert, hogy állampolgári bejelentést lehet tenni, mintegy másfélszeresére nőtt ezek száma, így többen tarthatnak a haragos ex-feleségek, vagy kirúgott alkalmazottak bosszújától - írja a Népszabadság.

Akire ilyen ellenőrzés vár, először egy levelet kap az APEH-től, melyben az illető életszínvonaláról, vagyoni állapotára utaló szerződésekről, vásárlásokról érdeklődik a hatóság. Nagy József, az adóhatóság főosztályvezetője elmondta, ilyenkor számba kell venni az elmúlt öt évre vonatkozó gépkocsi, gépjármű, ingatlan adásvételi szerződéseket, nagyobb értékű utazásokat, megtakarításokat (bankbetétek, értékpapírok).

Ezeket az adatokat az APEH összeveti a rendelkezésre álló információival, illetve a jövedelembevallásokkal. Az adóhatóság az illetékhivatalok révén - melyek januártól az APEH-hez tartoznak - ellenőrizheti az ingatlan-, és járművásárlásokat. A bankszámla-adatokhoz is hozzáférhetnek, a belföldön tevékenykedő pénzintézeteknek küldött hivatalos megkeresés útján. Az utazás, szolgáltatásvásárlás általánosan nem ellenőrizhető, ennek vizsgálata akkor történhet meg, ha bejelentés miatt indul ellenőrzés.

A magánszemélyektől teljességi nyilatkozatot is kér az APEH: ebben arról nyilatkozik az ellenőrzésre kiválasztott, hogy minden releváns információt a hatóság rendelkezésére bocsátott.

Több kritérium alapján történik a jövő évi vizsgálat alanyainak kiválasztása: ellenőrzésre számíthat a 100 millió forintnál magasabb értékű ingatlant vásárló, vagy akinek cégében váratlanul, nagy összegű tagi kölcsönt fizetnek vissza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szükséges dokumentumok megszerzésére 8 nap áll rendelkezésre, amelynek meghosszabbítása megfelelő indoklás esetén kérelmezhető. A vizsgálat teljes időtartama néhány hét. Arra is figyelni kell, hogy a szeptember 15. után megszerzett vagyonelemek esetében a szerzésre fordított pénz eredetét már csak hiteles okirattal lehet igazolni.

Nagy József elmondta, akadt olyan állampolgári bejelentés, amely egy szállodalánc megvásárlására hívta fel a figyelmet, illetve olyan is, amely "csupán" egy középkategóriás autó lecserélésére.

Az idén körülbelül 600 ellenőrzést végez a hatóság, a jövőre tervezett 10 000 vizsgálat plusz erőforrásokat igényel, ezért a miniszterelnök 500 fős létszámbővítést ígért.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 1. csütörtök
Tünde
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?