Bosszúból vagyonosodási vizsgálat?

Pénzcentrum
2006. október 19. 10:15

A jövőre tervezett 10 ezer főt érintő vagyonosodási vizsgálatra készülve az APEH némileg automatizálta az ellenőrzéseket. Amióta szélesebb körben is ismert, hogy állampolgári bejelentést lehet tenni, mintegy másfélszeresére nőtt ezek száma, így többen tarthatnak a haragos ex-feleségek, vagy kirúgott alkalmazottak bosszújától.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jövőre tervezett 10 ezer főt érintő vagyonosodási vizsgálatra készülve az APEH némileg automatizálta az ellenőrzéseket. Amióta szélesebb körben is ismert, hogy állampolgári bejelentést lehet tenni, mintegy másfélszeresére nőtt ezek száma, így többen tarthatnak a haragos ex-feleségek, vagy kirúgott alkalmazottak bosszújától - írja a Népszabadság.

Akire ilyen ellenőrzés vár, először egy levelet kap az APEH-től, melyben az illető életszínvonaláról, vagyoni állapotára utaló szerződésekről, vásárlásokról érdeklődik a hatóság. Nagy József, az adóhatóság főosztályvezetője elmondta, ilyenkor számba kell venni az elmúlt öt évre vonatkozó gépkocsi, gépjármű, ingatlan adásvételi szerződéseket, nagyobb értékű utazásokat, megtakarításokat (bankbetétek, értékpapírok).

Ezeket az adatokat az APEH összeveti a rendelkezésre álló információival, illetve a jövedelembevallásokkal. Az adóhatóság az illetékhivatalok révén - melyek januártól az APEH-hez tartoznak - ellenőrizheti az ingatlan-, és járművásárlásokat. A bankszámla-adatokhoz is hozzáférhetnek, a belföldön tevékenykedő pénzintézeteknek küldött hivatalos megkeresés útján. Az utazás, szolgáltatásvásárlás általánosan nem ellenőrizhető, ennek vizsgálata akkor történhet meg, ha bejelentés miatt indul ellenőrzés.

A magánszemélyektől teljességi nyilatkozatot is kér az APEH: ebben arról nyilatkozik az ellenőrzésre kiválasztott, hogy minden releváns információt a hatóság rendelkezésére bocsátott.

Több kritérium alapján történik a jövő évi vizsgálat alanyainak kiválasztása: ellenőrzésre számíthat a 100 millió forintnál magasabb értékű ingatlant vásárló, vagy akinek cégében váratlanul, nagy összegű tagi kölcsönt fizetnek vissza.

A szükséges dokumentumok megszerzésére 8 nap áll rendelkezésre, amelynek meghosszabbítása megfelelő indoklás esetén kérelmezhető. A vizsgálat teljes időtartama néhány hét. Arra is figyelni kell, hogy a szeptember 15. után megszerzett vagyonelemek esetében a szerzésre fordított pénz eredetét már csak hiteles okirattal lehet igazolni.

Nagy József elmondta, akadt olyan állampolgári bejelentés, amely egy szállodalánc megvásárlására hívta fel a figyelmet, illetve olyan is, amely "csupán" egy középkategóriás autó lecserélésére.

Az idén körülbelül 600 ellenőrzést végez a hatóság, a jövőre tervezett 10 000 vizsgálat plusz erőforrásokat igényel, ezért a miniszterelnök 500 fős létszámbővítést ígért.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20