28 °C Budapest

Bosszúból vagyonosodási vizsgálat?

Pénzcentrum
2006. október 19. 10:15

A jövőre tervezett 10 ezer főt érintő vagyonosodási vizsgálatra készülve az APEH némileg automatizálta az ellenőrzéseket. Amióta szélesebb körben is ismert, hogy állampolgári bejelentést lehet tenni, mintegy másfélszeresére nőtt ezek száma, így többen tarthatnak a haragos ex-feleségek, vagy kirúgott alkalmazottak bosszújától.

A jövőre tervezett 10 ezer főt érintő vagyonosodási vizsgálatra készülve az APEH némileg automatizálta az ellenőrzéseket. Amióta szélesebb körben is ismert, hogy állampolgári bejelentést lehet tenni, mintegy másfélszeresére nőtt ezek száma, így többen tarthatnak a haragos ex-feleségek, vagy kirúgott alkalmazottak bosszújától - írja a Népszabadság.

Akire ilyen ellenőrzés vár, először egy levelet kap az APEH-től, melyben az illető életszínvonaláról, vagyoni állapotára utaló szerződésekről, vásárlásokról érdeklődik a hatóság. Nagy József, az adóhatóság főosztályvezetője elmondta, ilyenkor számba kell venni az elmúlt öt évre vonatkozó gépkocsi, gépjármű, ingatlan adásvételi szerződéseket, nagyobb értékű utazásokat, megtakarításokat (bankbetétek, értékpapírok).

Ezeket az adatokat az APEH összeveti a rendelkezésre álló információival, illetve a jövedelembevallásokkal. Az adóhatóság az illetékhivatalok révén - melyek januártól az APEH-hez tartoznak - ellenőrizheti az ingatlan-, és járművásárlásokat. A bankszámla-adatokhoz is hozzáférhetnek, a belföldön tevékenykedő pénzintézeteknek küldött hivatalos megkeresés útján. Az utazás, szolgáltatásvásárlás általánosan nem ellenőrizhető, ennek vizsgálata akkor történhet meg, ha bejelentés miatt indul ellenőrzés.

A magánszemélyektől teljességi nyilatkozatot is kér az APEH: ebben arról nyilatkozik az ellenőrzésre kiválasztott, hogy minden releváns információt a hatóság rendelkezésére bocsátott.

Több kritérium alapján történik a jövő évi vizsgálat alanyainak kiválasztása: ellenőrzésre számíthat a 100 millió forintnál magasabb értékű ingatlant vásárló, vagy akinek cégében váratlanul, nagy összegű tagi kölcsönt fizetnek vissza.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szükséges dokumentumok megszerzésére 8 nap áll rendelkezésre, amelynek meghosszabbítása megfelelő indoklás esetén kérelmezhető. A vizsgálat teljes időtartama néhány hét. Arra is figyelni kell, hogy a szeptember 15. után megszerzett vagyonelemek esetében a szerzésre fordított pénz eredetét már csak hiteles okirattal lehet igazolni.

Nagy József elmondta, akadt olyan állampolgári bejelentés, amely egy szállodalánc megvásárlására hívta fel a figyelmet, illetve olyan is, amely "csupán" egy középkategóriás autó lecserélésére.

Az idén körülbelül 600 ellenőrzést végez a hatóság, a jövőre tervezett 10 000 vizsgálat plusz erőforrásokat igényel, ezért a miniszterelnök 500 fős létszámbővítést ígért.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm