4 °C Budapest

Megvan a villanyszámla ellenszere!

Pénzcentrum
2006. augusztus 23. 08:00

Megújuló energiaforrásokkal foglalkozó cikksorozatunk ezen részében, a szélkerekekben rejlő lehetőségekkel fogunk foglalkozni. Megvizsgáljuk a kormányzat szerepét, egy-egy rendszer megtérülési idejét, valamint felmérjük a hazai állapotokat. Vágjunk is bele!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem árulunk el nagy titkot, ha átlépjük az országhatárt és megérkezünk Ausztriába, valóságos szélkerék erdővel találhatjuk szembe magunkat, míg itthon igencsak gyerekcipőben jár ez a fajta energiatermelés.

Igaz, már hazánkban is egyre többen látnak lehetőséget a szélenergia hasznosításában, különösen azóta, mióta 23 forint/kW-ra emelték az előállított energia átvételi árát. Bár a maximálisan beépíthető szélenergia kapacitást is limitálták 330 MW-ban. Azonban az ipari energiatermelés mellet van egy másik szegmens is, melyek fizetőképes keresletként jelenhetnek meg a piacon, természetesen bizonyos feltételek esetén.

Hazánkban mintegy ötvenezer tanya található. Ezek nagy része nem rendelkezik vezetékes áramellátással, így történhet meg az, hogy a XXI. század elején, az Unió egy országában, még petróleumlámpával világítanak a tanyák egy részén. Ezeken kívül azonban még számtalan hobbykert és hétvégi ház található, melyek szintén nem rendelkeznek vezetékes áramellátással.

Pont ez a szegmens az, mely keresletet generálhat a kis teljesítményű házi áramellátást szolgáló szélkerekek iránt. Azonban egy-egy ilyen berendezés megvásárlása, telepítése, terveztetése nem olcsó mulatság és gyakran több millió forintra rúg. Ezen a ponton kapcsolódhatna be az állam különböző támogatások és pályázatok segítségével, melyek megfelelő forrást biztosíthatnának ezen emberek életkörülményeinek javításában és egyidejűleg korszerűsíthetné a hazai áramtermelést is.

Gépek, engedélyek, megtérülés

A kisebb, háztáji méretű szélenergiát hasznosító rendszerek kiépítéséhez kevés engedélyt kell beszereznünk. Egyedül egy építési engedélyre van szükség, abban az esetben, ha berendezés optimális működési magassága már eléri azt a magasságot, mely már engedélyhez kötött. Azonban, ha valaki ipari méretekben gondolkodik, az készüljön fel, hogy akár harminc szakhatósági és egyéb engedélyt kell beszereznie.

A megfelelő berendezés kiválasztása, telepítése, üzembe helyezése mindenképpen szakember segítségét igényli. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes megnézni, milyen szélsebesség tartományban dolgozik a berendezés. Hazánk éghajlata mellett nem használhatók megfelelően a tengere, illetve tengerpartra tervezett berendezések.

Az elhelyezés magassága is fontos, mivel a szél a magasban kisebb fékezőhatással találkozik. A szélgenerátorok hatásfoka igen magas, és a szél sebességének változása jelentősen befolyásolja az energiatermelést.

A magas hatásfok mellett figyelembe kell venni, hogy a szél kiszámíthatatlan időközönként fúj. Ezért szakemberek gyakran javasolják, hogy az alternatív energiaforrásokat érdemes kombinálni. Így a szélkerék és a napenergiát hasznosító technológia összekapcsolása kiváló párosítás lehet.

Természetesen a szélenergia rendszerek is tárolják a megtermelt energiát (ezek mennyisége kapacitásfüggő), így szélcsendes időszakokban sem kell attól tartani, hogy áram nélkül maradunk. Valamint a rendszerek tartalmaznak egy automatakapcsolót is mely egy hosszabb szélcsendes időszakban, mikor a tárolók is kezdenek kimerülni, visszakapcsolják a fogyasztót a hálózatra (már ha van), illetve egy másik alternatív energiatermelő berendezésre (solar technológia).

Egy- egy ilyen berendezés megtérülése helyzetfüggő. Ott ahol nincs kiépítve vezetékes hálózat, a megtérülés szinte azonnali, ugyanis a berendezés borsos ára ellenére még mindig jóval olcsóbb, mint a vezetékes hálózat kiépítése.

Ott ahol van vezetékes ellátás, a függetlenség és a környezetbarát megoldás döntő érv lehet. Igaz, ebben az esetben már egy hosszabb megtérülési idővel kell számolnunk, melyet a kiépítés költségei, és az esetleges állami támogatások összege határoz meg. Különösen kiváló megoldás lehet társasházak számára egy kombinált technológiás rendszer kiépítése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?