14 °C Budapest

Megvan a villanyszámla ellenszere!

Pénzcentrum
2006. augusztus 23. 08:00

Megújuló energiaforrásokkal foglalkozó cikksorozatunk ezen részében, a szélkerekekben rejlő lehetőségekkel fogunk foglalkozni. Megvizsgáljuk a kormányzat szerepét, egy-egy rendszer megtérülési idejét, valamint felmérjük a hazai állapotokat. Vágjunk is bele!

Nem árulunk el nagy titkot, ha átlépjük az országhatárt és megérkezünk Ausztriába, valóságos szélkerék erdővel találhatjuk szembe magunkat, míg itthon igencsak gyerekcipőben jár ez a fajta energiatermelés.

Igaz, már hazánkban is egyre többen látnak lehetőséget a szélenergia hasznosításában, különösen azóta, mióta 23 forint/kW-ra emelték az előállított energia átvételi árát. Bár a maximálisan beépíthető szélenergia kapacitást is limitálták 330 MW-ban. Azonban az ipari energiatermelés mellet van egy másik szegmens is, melyek fizetőképes keresletként jelenhetnek meg a piacon, természetesen bizonyos feltételek esetén.

Hazánkban mintegy ötvenezer tanya található. Ezek nagy része nem rendelkezik vezetékes áramellátással, így történhet meg az, hogy a XXI. század elején, az Unió egy országában, még petróleumlámpával világítanak a tanyák egy részén. Ezeken kívül azonban még számtalan hobbykert és hétvégi ház található, melyek szintén nem rendelkeznek vezetékes áramellátással.

Pont ez a szegmens az, mely keresletet generálhat a kis teljesítményű házi áramellátást szolgáló szélkerekek iránt. Azonban egy-egy ilyen berendezés megvásárlása, telepítése, terveztetése nem olcsó mulatság és gyakran több millió forintra rúg. Ezen a ponton kapcsolódhatna be az állam különböző támogatások és pályázatok segítségével, melyek megfelelő forrást biztosíthatnának ezen emberek életkörülményeinek javításában és egyidejűleg korszerűsíthetné a hazai áramtermelést is.

Gépek, engedélyek, megtérülés

A kisebb, háztáji méretű szélenergiát hasznosító rendszerek kiépítéséhez kevés engedélyt kell beszereznünk. Egyedül egy építési engedélyre van szükség, abban az esetben, ha berendezés optimális működési magassága már eléri azt a magasságot, mely már engedélyhez kötött. Azonban, ha valaki ipari méretekben gondolkodik, az készüljön fel, hogy akár harminc szakhatósági és egyéb engedélyt kell beszereznie.

A megfelelő berendezés kiválasztása, telepítése, üzembe helyezése mindenképpen szakember segítségét igényli. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes megnézni, milyen szélsebesség tartományban dolgozik a berendezés. Hazánk éghajlata mellett nem használhatók megfelelően a tengere, illetve tengerpartra tervezett berendezések.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elhelyezés magassága is fontos, mivel a szél a magasban kisebb fékezőhatással találkozik. A szélgenerátorok hatásfoka igen magas, és a szél sebességének változása jelentősen befolyásolja az energiatermelést.

A magas hatásfok mellett figyelembe kell venni, hogy a szél kiszámíthatatlan időközönként fúj. Ezért szakemberek gyakran javasolják, hogy az alternatív energiaforrásokat érdemes kombinálni. Így a szélkerék és a napenergiát hasznosító technológia összekapcsolása kiváló párosítás lehet.

Természetesen a szélenergia rendszerek is tárolják a megtermelt energiát (ezek mennyisége kapacitásfüggő), így szélcsendes időszakokban sem kell attól tartani, hogy áram nélkül maradunk. Valamint a rendszerek tartalmaznak egy automatakapcsolót is mely egy hosszabb szélcsendes időszakban, mikor a tárolók is kezdenek kimerülni, visszakapcsolják a fogyasztót a hálózatra (már ha van), illetve egy másik alternatív energiatermelő berendezésre (solar technológia).

Egy- egy ilyen berendezés megtérülése helyzetfüggő. Ott ahol nincs kiépítve vezetékes hálózat, a megtérülés szinte azonnali, ugyanis a berendezés borsos ára ellenére még mindig jóval olcsóbb, mint a vezetékes hálózat kiépítése.

Ott ahol van vezetékes ellátás, a függetlenség és a környezetbarát megoldás döntő érv lehet. Igaz, ebben az esetben már egy hosszabb megtérülési idővel kell számolnunk, melyet a kiépítés költségei, és az esetleges állami támogatások összege határoz meg. Különösen kiváló megoldás lehet társasházak számára egy kombinált technológiás rendszer kiépítése.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm