Itt a gyorsaság számít: ne késlekedj a lakásvásárlással!

Pénzcentrum
2006. szeptember 1. 11:30

Olcsóbban juthatnak azok a vevők lakáshoz, akik hamarabb foglalják le leendő ingatlanaikat az épülő házak esetében, mint késlekedő társaik. A bátrabbak a tervezőasztalról vásárolnak, ezzel pedig több ezer forintot takarítanak meg négyzetméterenként.


Az ilyen akciót 'first minute' akciónak nevezik, és az a lényege, hogy kedvezményezettek lesznek azok, akik a leghamarabb döntenek amellett, hogy megvesznek egy ingatlant. Magyarországon nem annyira jellemző ez a trend, ám 5-6 éve, amikor a lakásépítés a virágkorát élte, akkor nagyon sokan választották a first minute akciókat a kedvezőbb hitelkonstrukcióknak köszönhetően.

A Sasad Resort értékesítői például azzal ösztönzik a vevőket a még nem is épülő ingatlanok egyikének vásárlásra, hogy kéthetente 5 ezer forinttal emelik a négyzetméterárat, ezáltal árelőnyhöz jutnak azok, akik hamarabb szánják el magukat az adás-vételre.

Az Otthon Centrum Rt. vezető elemzője, Valkó Dávid azt nyilatkozta a Pénzcentrumnak, hogy egyre nagyobb mértékben ismerik fel a vevők, hogy jobb korábban, a tömeg előtt megvásárolni a lakásokat. Ezek az akciók többnyire nincsenek konkrétan meghirdetve, csupán bújtatott formában találkozhatunk velük a hirdetésekben. Az elemző szerint a legelőnyösebb helyzetben kétség kívül azok vannak, akik egy induló beruházás kezdeti szakaszában vásárolnak lakást.

A nagyobb lakóprojektek értékesítése általában előértékesítési periódussal indul. Ennek megkezdéséhez nem feltétel az építési engedély megléte. A projekt ekkor még nem rendelkezik végleges marketinganyagokkal, a lakások pedig végleges alaprajzzal, s az átadási dátum is legfeljebb hónapos intervallummal van megadva. Mivel azonban a beruházás banki finanszírozásának megszerzésének alapja a hitelintézetek részéről elvárt 20-25%-os értékesítettség, a fejlesztők ebben a szakaszban sokféle vevőcsalogató módszerrel élnek. Ezekkel tehát az esetleges bizonytalanságokból eredő kockázatot kompenzálják az előértékesítési periódus szakaszában.

Vannak, akik azért választanak hamarabb, mint a többiek, hogy pénzügyileg járjanak jobban, viszont vannak olyanok is, akik nem szeretnének a lakásokon rövid távon túladni, tehát nem csupán befektetési szempontból vették őket, így azok abban érdekelnek, hogy a lehető legjobb kilátással rendelkező ingatlant vásárolják meg, vagy pénzügyi kedvezmények helyett egyéb extrákat kapnak, mint például azt, hogy a konyhabútor be van építve a lakásba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem elhanyagolható tény továbbá az sem, hogy Az építés megkezdése előtt, vagy annak korai fázisában még több lehetőségünk van beleszólni a lakás kialakításába. A burkolatok és beépített bútorok anyagának és színének megválasztása ma már elterjedt, és elvárt a vásárlók körében. Korai vásárláskor azonban akár a falakat is áthelyeztethetjük az eredeti tervhez képest.

A rögtön realizálódó előnyök mellett, a jó befektetést jelentő ingatlanokkal komoly értéknövekedést is elérhetünk. Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint nem példa nélküli, hogy belvárosi, vagy Duna-parti beruházások esetében két-három év alatt - akár még a lakások átadása előtt - 50%-os felárral adhatjuk tovább lakásunkat, ha a kezdeti előnyösebb feltételekkel vásároltuk meg azt.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm