7 °C Budapest

Itt a gyorsaság számít: ne késlekedj a lakásvásárlással!

Pénzcentrum
2006. szeptember 1. 11:30

Olcsóbban juthatnak azok a vevők lakáshoz, akik hamarabb foglalják le leendő ingatlanaikat az épülő házak esetében, mint késlekedő társaik. A bátrabbak a tervezőasztalról vásárolnak, ezzel pedig több ezer forintot takarítanak meg négyzetméterenként.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az ilyen akciót 'first minute' akciónak nevezik, és az a lényege, hogy kedvezményezettek lesznek azok, akik a leghamarabb döntenek amellett, hogy megvesznek egy ingatlant. Magyarországon nem annyira jellemző ez a trend, ám 5-6 éve, amikor a lakásépítés a virágkorát élte, akkor nagyon sokan választották a first minute akciókat a kedvezőbb hitelkonstrukcióknak köszönhetően.

A Sasad Resort értékesítői például azzal ösztönzik a vevőket a még nem is épülő ingatlanok egyikének vásárlásra, hogy kéthetente 5 ezer forinttal emelik a négyzetméterárat, ezáltal árelőnyhöz jutnak azok, akik hamarabb szánják el magukat az adás-vételre.

Az Otthon Centrum Rt. vezető elemzője, Valkó Dávid azt nyilatkozta a Pénzcentrumnak, hogy egyre nagyobb mértékben ismerik fel a vevők, hogy jobb korábban, a tömeg előtt megvásárolni a lakásokat. Ezek az akciók többnyire nincsenek konkrétan meghirdetve, csupán bújtatott formában találkozhatunk velük a hirdetésekben. Az elemző szerint a legelőnyösebb helyzetben kétség kívül azok vannak, akik egy induló beruházás kezdeti szakaszában vásárolnak lakást.

A nagyobb lakóprojektek értékesítése általában előértékesítési periódussal indul. Ennek megkezdéséhez nem feltétel az építési engedély megléte. A projekt ekkor még nem rendelkezik végleges marketinganyagokkal, a lakások pedig végleges alaprajzzal, s az átadási dátum is legfeljebb hónapos intervallummal van megadva. Mivel azonban a beruházás banki finanszírozásának megszerzésének alapja a hitelintézetek részéről elvárt 20-25%-os értékesítettség, a fejlesztők ebben a szakaszban sokféle vevőcsalogató módszerrel élnek. Ezekkel tehát az esetleges bizonytalanságokból eredő kockázatot kompenzálják az előértékesítési periódus szakaszában.

Vannak, akik azért választanak hamarabb, mint a többiek, hogy pénzügyileg járjanak jobban, viszont vannak olyanok is, akik nem szeretnének a lakásokon rövid távon túladni, tehát nem csupán befektetési szempontból vették őket, így azok abban érdekelnek, hogy a lehető legjobb kilátással rendelkező ingatlant vásárolják meg, vagy pénzügyi kedvezmények helyett egyéb extrákat kapnak, mint például azt, hogy a konyhabútor be van építve a lakásba.

Nem elhanyagolható tény továbbá az sem, hogy Az építés megkezdése előtt, vagy annak korai fázisában még több lehetőségünk van beleszólni a lakás kialakításába. A burkolatok és beépített bútorok anyagának és színének megválasztása ma már elterjedt, és elvárt a vásárlók körében. Korai vásárláskor azonban akár a falakat is áthelyeztethetjük az eredeti tervhez képest.

A rögtön realizálódó előnyök mellett, a jó befektetést jelentő ingatlanokkal komoly értéknövekedést is elérhetünk. Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint nem példa nélküli, hogy belvárosi, vagy Duna-parti beruházások esetében két-három év alatt - akár még a lakások átadása előtt - 50%-os felárral adhatjuk tovább lakásunkat, ha a kezdeti előnyösebb feltételekkel vásároltuk meg azt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?