5 °C Budapest

Titkos részletek - Jön a "szociális" gázár

Pénzcentrum
2006. június 21. 10:00

A kérdésről eddig eltérően vélekedő szocialisták és szabad demokraták megállapodása szerint a kormány augusztus elsejétől nemcsak a gázárat emeli - átlagosan 30 százalékkal -, hanem bizonyos mennyiség felett már csak a rászorulóknak teszik lehetővé a kedvezményes gázvásárlást - írja a Népsdzabadság.

A kérdésről eddig eltérően vélekedő szocialisták és szabad demokraták megállapodása szerint a kormány augusztus elsejétől nemcsak a gázárat emeli - átlagosan 30 százalékkal -, hanem bizonyos mennyiség felett már csak a rászorulóknak teszik lehetővé a kedvezményes gázvásárlást - írja a Népsdzabadság.

Ez vonatkozhat a nagycsaládosokra, kisnyugdíjasokra, rokkantakra, munkanélküliekre vagy alacsony keresetűekre egyaránt. Ilyen adatokat elsősorban az önkormányzatoknál tartanak nyilván. Január elsejétől tovább szűkítenék az alanyi jogú kedvezményeket. A teljesen rászorultsági alapú ellátásra két és fél-három év alatt állnának át. A részletek egyelőre titkosak, a hivatalos bejelentésre jövő hétig várni kell.

Az idén a liberális irányítású gazdasági tárca feladata volt a szociális alapú rendszer kidolgozása, amihez részben igénybe vették a szocialista irányítású szociális minisztérium munkáját, de a kérdésben hallatta a hangját a pénzügyminiszter is. Júniusban már-már biztosnak látszott, hogy mostantól 1500 köbméter éves fogyasztás felett csak a rászorulók kapnak olcsóbb gázt. Ám a miniszterelnök később közölte, a rendszert csak január 1-jén vezetik be, az MSZP-s Kiss Péter irányította új szociális tárca elképzelései alapján. A pénzügyminiszter szerint még nincs egységes adatbázis a rászorultakról. A szocialisták azonban állítólag azért feküdtek keresztbe a liberális elképzeléseknek, mert az nem nyújtott megoldást a nagycsaládosoknak, a kompenzációs kasszára pedig még a jelenleginél is nagyobb terhek nehezedtek volna. Ráadásul ez a módosabbaknál akár 80 százalékos gázáremelést is jelentett volna, amit nem vállaltak be. A rászorultsági elv mielőbbi bevezetése mellett kardoskodó liberálisok úgy vélik, a gazdasági tárcától idegen a rászorultság vizsgálata.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?