Titkos részletek - Jön a "szociális" gázár

Pénzcentrum
2006. június 21. 10:00

A kérdésről eddig eltérően vélekedő szocialisták és szabad demokraták megállapodása szerint a kormány augusztus elsejétől nemcsak a gázárat emeli - átlagosan 30 százalékkal -, hanem bizonyos mennyiség felett már csak a rászorulóknak teszik lehetővé a kedvezményes gázvásárlást - írja a Népsdzabadság.

A kérdésről eddig eltérően vélekedő szocialisták és szabad demokraták megállapodása szerint a kormány augusztus elsejétől nemcsak a gázárat emeli - átlagosan 30 százalékkal -, hanem bizonyos mennyiség felett már csak a rászorulóknak teszik lehetővé a kedvezményes gázvásárlást - írja a Népsdzabadság.

Ez vonatkozhat a nagycsaládosokra, kisnyugdíjasokra, rokkantakra, munkanélküliekre vagy alacsony keresetűekre egyaránt. Ilyen adatokat elsősorban az önkormányzatoknál tartanak nyilván. Január elsejétől tovább szűkítenék az alanyi jogú kedvezményeket. A teljesen rászorultsági alapú ellátásra két és fél-három év alatt állnának át. A részletek egyelőre titkosak, a hivatalos bejelentésre jövő hétig várni kell.

Az idén a liberális irányítású gazdasági tárca feladata volt a szociális alapú rendszer kidolgozása, amihez részben igénybe vették a szocialista irányítású szociális minisztérium munkáját, de a kérdésben hallatta a hangját a pénzügyminiszter is. Júniusban már-már biztosnak látszott, hogy mostantól 1500 köbméter éves fogyasztás felett csak a rászorulók kapnak olcsóbb gázt. Ám a miniszterelnök később közölte, a rendszert csak január 1-jén vezetik be, az MSZP-s Kiss Péter irányította új szociális tárca elképzelései alapján. A pénzügyminiszter szerint még nincs egységes adatbázis a rászorultakról. A szocialisták azonban állítólag azért feküdtek keresztbe a liberális elképzeléseknek, mert az nem nyújtott megoldást a nagycsaládosoknak, a kompenzációs kasszára pedig még a jelenleginél is nagyobb terhek nehezedtek volna. Ráadásul ez a módosabbaknál akár 80 százalékos gázáremelést is jelentett volna, amit nem vállaltak be. A rászorultsági elv mielőbbi bevezetése mellett kardoskodó liberálisok úgy vélik, a gazdasági tárcától idegen a rászorultság vizsgálata.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm