6 °C Budapest

Beköltöztek a szlovákok - Most akkor nem mi megyünk?

Pénzcentrum
2006. augusztus 16. 11:00

Folyamatosan növekszik a szlovák állampolgárok érdeklődése a rajkai ingatlanok iránt: eddig több mint 70 szlovákiai család költözött át a városba. Korábban inkább osztrákok vásároltak ingatlant a környéken, a szlovák érdeklődés csak mostanában bontakozik ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Folyamatosan növekszik a szlovák állampolgárok érdeklődése a rajkai ingatlanok iránt: eddig több mint 70 szlovákiai család költözött át a városba. Korábban inkább osztrákok vásároltak ingatlant a környéken, a szlovák érdeklődés csak mostanában bontakozik ki - írja a Magyar Hírlap.

Rajka mellett Dunakilitiben is megjelentek a szlovákiai családok. A népszerűség egyértelműen abból ered, hogy Pozsony rendkívül közel fekszik, Rajkától alig húsz perc az út autóval a szlovák fővárosig. Így tulajdonképpen olyan, mintha a szlovákiai családok a zöldövezetbe költöztek volna ki, az ingatlanok területén azonban óriási az árkülönbség.

Pozsonyban egy átlagos új építésű lakás négyzetmétere 250-300 ezer forint körül alakul, egy másfél szobás panellakást pedig 14-16 millió Ft-ért lehet megvenni, melyért Rajkán már családi házat lehet vásárolni.

A telekpiacon is hatalmasak a különbségek: a határ túloldalán 4-12 ezer Ft-nyi koronába kerül egy négyzetméter, míg Rajkán már 3,600 Ft-os négyzetméteráron is telekhez lehet jutni, igaz mára a kiemelkedő érdeklődés miatt az üres telkek jóformán elfogytak.

Pozsonytól távolodva megfordul a vándorlás tendenciája: a magyarok szívesen költöznek át Komárnóba, illetve Esztergomból Párkányba vándorolnak, vidéken ugyanis olcsóbbak az ingatlanok Szlovákiában, mint Magyarországon, és illetéket sem kell fizetni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?