3 °C Budapest

Beköltöztek a szlovákok - Most akkor nem mi megyünk?

Pénzcentrum
2006. augusztus 16. 11:00

Folyamatosan növekszik a szlovák állampolgárok érdeklődése a rajkai ingatlanok iránt: eddig több mint 70 szlovákiai család költözött át a városba. Korábban inkább osztrákok vásároltak ingatlant a környéken, a szlovák érdeklődés csak mostanában bontakozik ki.

Folyamatosan növekszik a szlovák állampolgárok érdeklődése a rajkai ingatlanok iránt: eddig több mint 70 szlovákiai család költözött át a városba. Korábban inkább osztrákok vásároltak ingatlant a környéken, a szlovák érdeklődés csak mostanában bontakozik ki - írja a Magyar Hírlap.

Rajka mellett Dunakilitiben is megjelentek a szlovákiai családok. A népszerűség egyértelműen abból ered, hogy Pozsony rendkívül közel fekszik, Rajkától alig húsz perc az út autóval a szlovák fővárosig. Így tulajdonképpen olyan, mintha a szlovákiai családok a zöldövezetbe költöztek volna ki, az ingatlanok területén azonban óriási az árkülönbség.

Pozsonyban egy átlagos új építésű lakás négyzetmétere 250-300 ezer forint körül alakul, egy másfél szobás panellakást pedig 14-16 millió Ft-ért lehet megvenni, melyért Rajkán már családi házat lehet vásárolni.

A telekpiacon is hatalmasak a különbségek: a határ túloldalán 4-12 ezer Ft-nyi koronába kerül egy négyzetméter, míg Rajkán már 3,600 Ft-os négyzetméteráron is telekhez lehet jutni, igaz mára a kiemelkedő érdeklődés miatt az üres telkek jóformán elfogytak.

Pozsonytól távolodva megfordul a vándorlás tendenciája: a magyarok szívesen költöznek át Komárnóba, illetve Esztergomból Párkányba vándorolnak, vidéken ugyanis olcsóbbak az ingatlanok Szlovákiában, mint Magyarországon, és illetéket sem kell fizetni.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?