A szauna már nem luxus, neked is lehet!

Pénzcentrum
2006. május 26. 08:30

Néhány évvel ezelőtt még státuszszimbólumnak számított hazánkban a szauna, ma viszont már elérhető áron és meglehetősen gyorsan hozzáférhető a relaxációt biztosító finn csoda mindenki számára. A következőkben áttekintjük, mire kell figyelni, ha szaunát szeretnénk lakásunkba, illetve megnézzük, mennyibe is kerül egy ilyen projekt megvalósítása.A szauna kiválasztásakor az egyik legfontosabb, hogy nagyon figyeljünk oda az alapanyagok minőségére, mivel a magas hőmérséklet és a folyamatosan változó páratartalom meglehetősen komoly követelményeket támaszt. A legfőbb alapanyag a legtöbb esetben a finn fenyő, mely az éghajlati viszonyok következtében különleges tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett fontos komponens a trópusi abachi fafajta, mely gyenge hővezetése révén kiválóan alkalmas szaunapadok és háttámlák kialakítására, hiszen nem forrósodik fel.

A szauna hagyományosan három helyiségből: egy forró fülkéből, egy tusolórészből és egy öltözőszobából áll, a kisebb beltéri szaunákból azonban gyakran elmarad a tusoló.

Fontos, hogy a tervezésnél ne feledkezzünk el a megfelelő szellőzés biztosításáról, hiszen minden szaunán kell lennie egy beszívó nyílásnak, ahonnan a kályha a friss levegőt veszi és valahol a tetején el kell helyezni egy kiszellőző nyílást.

A szaunakályha lehet elektromos, vagy fatüzelésű, utóbbit azonban általában nagyobb szaunákba ajánlják és csak olyan helyre, ahol van kémény kivezetési lehetőség. A kályhák kelléke a kő, a jobb modellek 25 kg-os kőtérrel, valamint ennek megfelelő vízgyűjtőkkel rendelkeznek.

A beszerzési árak tekintetében elmondható, hogy infraszaunához már 300 ezer Ft körüli összegtől hozzájuthatunk, míg a hagyományos finn szaunák nagyságrendileg 500 ezer forintnál kezdődnek, 750 ezer forintért pedig már meglehetősen profi modellt kapunk.

A gyártók által tapasztalt tendencia az, hogy a kisebb helyigény és gazdaságosabb üzemeltetés miatt egyre népszerűbbek az infraszaunák, de megtalálhatók már a piacon a kombinált, többfunkciós kabinok is, melyeket szintén egyre gyakrabban keresnek.

A finn szauna esetében az infrakabinnal ellentétben a bőr felületét érő hőhatás a test felmelegedésének kiváltója, míg a kisebb alapterületű utóbbiakra a mélymelegterápia a jellemző. Az infrakabinok általában 1-2 ülőhelyesek, hiszen az infrasugarakat így lehet optimálisan kihasználni, ha tehát ennél nagyobb szaunát szeretnénk, a hagyományos finn megoldásban kell gondolkodnunk.
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?