13 °C Budapest

A szauna már nem luxus, neked is lehet!

Pénzcentrum
2006. május 26. 08:30

Néhány évvel ezelőtt még státuszszimbólumnak számított hazánkban a szauna, ma viszont már elérhető áron és meglehetősen gyorsan hozzáférhető a relaxációt biztosító finn csoda mindenki számára. A következőkben áttekintjük, mire kell figyelni, ha szaunát szeretnénk lakásunkba, illetve megnézzük, mennyibe is kerül egy ilyen projekt megvalósítása.



A szauna kiválasztásakor az egyik legfontosabb, hogy nagyon figyeljünk oda az alapanyagok minőségére, mivel a magas hőmérséklet és a folyamatosan változó páratartalom meglehetősen komoly követelményeket támaszt. A legfőbb alapanyag a legtöbb esetben a finn fenyő, mely az éghajlati viszonyok következtében különleges tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett fontos komponens a trópusi abachi fafajta, mely gyenge hővezetése révén kiválóan alkalmas szaunapadok és háttámlák kialakítására, hiszen nem forrósodik fel.

A szauna hagyományosan három helyiségből: egy forró fülkéből, egy tusolórészből és egy öltözőszobából áll, a kisebb beltéri szaunákból azonban gyakran elmarad a tusoló.

Fontos, hogy a tervezésnél ne feledkezzünk el a megfelelő szellőzés biztosításáról, hiszen minden szaunán kell lennie egy beszívó nyílásnak, ahonnan a kályha a friss levegőt veszi és valahol a tetején el kell helyezni egy kiszellőző nyílást.

A szaunakályha lehet elektromos, vagy fatüzelésű, utóbbit azonban általában nagyobb szaunákba ajánlják és csak olyan helyre, ahol van kémény kivezetési lehetőség. A kályhák kelléke a kő, a jobb modellek 25 kg-os kőtérrel, valamint ennek megfelelő vízgyűjtőkkel rendelkeznek.

A beszerzési árak tekintetében elmondható, hogy infraszaunához már 300 ezer Ft körüli összegtől hozzájuthatunk, míg a hagyományos finn szaunák nagyságrendileg 500 ezer forintnál kezdődnek, 750 ezer forintért pedig már meglehetősen profi modellt kapunk.

A gyártók által tapasztalt tendencia az, hogy a kisebb helyigény és gazdaságosabb üzemeltetés miatt egyre népszerűbbek az infraszaunák, de megtalálhatók már a piacon a kombinált, többfunkciós kabinok is, melyeket szintén egyre gyakrabban keresnek.

A finn szauna esetében az infrakabinnal ellentétben a bőr felületét érő hőhatás a test felmelegedésének kiváltója, míg a kisebb alapterületű utóbbiakra a mélymelegterápia a jellemző. Az infrakabinok általában 1-2 ülőhelyesek, hiszen az infrasugarakat így lehet optimálisan kihasználni, ha tehát ennél nagyobb szaunát szeretnénk, a hagyományos finn megoldásban kell gondolkodnunk.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem