14 °C Budapest

A szauna már nem luxus, neked is lehet!

Pénzcentrum
2006. május 26. 08:30

Néhány évvel ezelőtt még státuszszimbólumnak számított hazánkban a szauna, ma viszont már elérhető áron és meglehetősen gyorsan hozzáférhető a relaxációt biztosító finn csoda mindenki számára. A következőkben áttekintjük, mire kell figyelni, ha szaunát szeretnénk lakásunkba, illetve megnézzük, mennyibe is kerül egy ilyen projekt megvalósítása.A szauna kiválasztásakor az egyik legfontosabb, hogy nagyon figyeljünk oda az alapanyagok minőségére, mivel a magas hőmérséklet és a folyamatosan változó páratartalom meglehetősen komoly követelményeket támaszt. A legfőbb alapanyag a legtöbb esetben a finn fenyő, mely az éghajlati viszonyok következtében különleges tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett fontos komponens a trópusi abachi fafajta, mely gyenge hővezetése révén kiválóan alkalmas szaunapadok és háttámlák kialakítására, hiszen nem forrósodik fel.

A szauna hagyományosan három helyiségből: egy forró fülkéből, egy tusolórészből és egy öltözőszobából áll, a kisebb beltéri szaunákból azonban gyakran elmarad a tusoló.

Fontos, hogy a tervezésnél ne feledkezzünk el a megfelelő szellőzés biztosításáról, hiszen minden szaunán kell lennie egy beszívó nyílásnak, ahonnan a kályha a friss levegőt veszi és valahol a tetején el kell helyezni egy kiszellőző nyílást.

A szaunakályha lehet elektromos, vagy fatüzelésű, utóbbit azonban általában nagyobb szaunákba ajánlják és csak olyan helyre, ahol van kémény kivezetési lehetőség. A kályhák kelléke a kő, a jobb modellek 25 kg-os kőtérrel, valamint ennek megfelelő vízgyűjtőkkel rendelkeznek.

A beszerzési árak tekintetében elmondható, hogy infraszaunához már 300 ezer Ft körüli összegtől hozzájuthatunk, míg a hagyományos finn szaunák nagyságrendileg 500 ezer forintnál kezdődnek, 750 ezer forintért pedig már meglehetősen profi modellt kapunk.

A gyártók által tapasztalt tendencia az, hogy a kisebb helyigény és gazdaságosabb üzemeltetés miatt egyre népszerűbbek az infraszaunák, de megtalálhatók már a piacon a kombinált, többfunkciós kabinok is, melyeket szintén egyre gyakrabban keresnek.

A finn szauna esetében az infrakabinnal ellentétben a bőr felületét érő hőhatás a test felmelegedésének kiváltója, míg a kisebb alapterületű utóbbiakra a mélymelegterápia a jellemző. Az infrakabinok általában 1-2 ülőhelyesek, hiszen az infrasugarakat így lehet optimálisan kihasználni, ha tehát ennél nagyobb szaunát szeretnénk, a hagyományos finn megoldásban kell gondolkodnunk.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20