0 °C Budapest

Továbbra is száguld az export az iparban

Pénzcentrum
2006. április 14. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2006 februárjában 11.6%-kal nőtt - jelentette a KSH. A termelés volumene az év első két hónapjában 12.6%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. AZ adatok igen dinamikus növekedést tükröznek. Az értékesítés bővülése elsősorban export orientáltságú. 2006 első két hónapjában az ipari export 18.4%-kal, februárban 14

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2006 februárjában 11.6%-kal nőtt - jelentette a KSH. A termelés volumene az év első két hónapjában 12.6%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. AZ adatok igen dinamikus növekedést tükröznek. Az értékesítés bővülése elsősorban export orientáltságú.

2006 első két hónapjában az ipari export 18.4%-kal, februárban 14.8%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. Az év második hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel négytizedét képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 14.4%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből több mint egynegyeddel részesülő járműgyártás kimagaslóan, 27.6%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-februári belföldi értékesítése 7%-kal kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.


2006 februárjában a feldolgozóipar termelése 13.2%-kal, a bányászaté 12.4%-kal emelkedett 2005 azonos hónapjához képest. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 3.4%-kal maradt el a tavalyi bázis szintjétől, nagyrészt az előző évinél enyhébb időjárás hatására .

A feldolgozóipari termelés mintegy egyötödét adó járműgyártás termelése is jelentősen, 28.9%-kal haladta meg az előző évi szintet, köszönhetően a nagymértékű exportértékesítésen túl az egyre növekvő belföldi eladásoknak. A feldolgozóipari termelés közel egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártása 18.6%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Számottevően, 10.1%-kal volt magasabb a gumi-, műanyag termék gyártása, elsősorban a hazai eladások megnövekedésének következtében. A feldolgozóipari termelés mintegy egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártása 2.1%-kal nőtt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A feldolgozóiparban 2006 februárjában csak két alágban regisztrált a KSH visszaesést. A fafeldolgozás termelése 3.5%-kal, a textília, textiláru gyártása 11.9%-kal csökkent.

2006 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 17.1%-kal bővült 2005 azonos hónapjához viszonyítva. Az új belföldi rendelések 16.8%-kal, illetve az új exportmegrendelések is hasonló mértékben, 17.1%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 10.5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A rendelésállományi adatok a jövőben is dinamikus növekedést sugallnak a termelésben.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első két hónapjában (2.8%-os létszámcsökkenés mellett) 16%-kal volt magasabb, mint 2005 azonos időszakában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20