Kevesebb pénzhamisítás, de vigyázni kell az ezressel

Pénzcentrum
2006. április 14. 09:38

Az MNB szakértői 2006 első negyedévében 2,489 esetből származó 2,590 darab, a forgalomból lefoglalt forintbankjegyhamisítványt vizsgáltak, ami az előfordulások tekintetében változatlanságot, a mennyiséget figyelembe véve enyhe (4%-os) csökkenést tükröz. A leggyakrabban hamisított címlet továbbra is az 1,000 forintos, amely az összes hamisítvány 64%-a. Nyomdai úton a forintbankjegyeket

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az MNB szakértői 2006 első negyedévében 2,489 esetből származó 2,590 darab, a forgalomból lefoglalt forintbankjegyhamisítványt vizsgáltak, ami az előfordulások tekintetében változatlanságot, a mennyiséget figyelembe véve enyhe (4%-os) csökkenést tükröz.

A leggyakrabban hamisított címlet továbbra is az 1,000 forintos, amely az összes hamisítvány 64%-a. Nyomdai úton a forintbankjegyeket továbbra sem hamisítják, az összes vizsgált hamisítványt valamely irodai sokszorosító
eszközzel (színes fénymásolóval, nyomtatóval) állították elő.

2006. április 10-étől új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos bankjegyeket hozott forgalomba az MNB. A bankjegy előoldalára vörösréz színű, hologram hatású fémcsík és gyöngyház színű irizáló nyomat kerül. Az irizáló sávban a rátekintés szögétől függően az "1000" értékjelzés olvasható. A bankjegy hátoldala nem változott. A cél a hamisítás visszaszorítása volt.

A hatóságok eredményes felderítő tevékenységének köszönhetően 34 esetben már a forgalomba hozatalt megelőzően
sikerült a hamisítványokat lefoglalni. A valutahamisítási esetek száma és a lefoglalt hamisítványok darabszáma nem változott jelentősen, továbbra is kedvező.

Az euró hamisítása nem jelentős, 2006 első negyedévében mindössze 246 darab forgalomból kiszűrt euróhamisítványt vizsgáltak az MNB szakértői.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?