Mikor kell pótköltségvetés?

Pénzcentrum
2006. április 13. 14:08

A Kormány pótköltségvetési törvényjavaslatot köteles az Országgyűlés elé terjeszteni, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a központi költségvetés teljesítését jelentősen veszélyeztetik - áll a 1992. évi XXXVIII. törvényben. A Kormány pótköltségvetési törvényjavaslatot köteles az Országgyűlés elé terjeszteni, ha a költségvetésben előirányzott általános tartalékot

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

felhasználták és a költségvetési törvényben megállapított források nem elégségesek a kiadási előirányzatok fedezésére.

A Kormány pótköltségvetési törvényjavaslatot köteles az Országgyűlés elé terjeszteni, ha év közben a központi költségvetés, a társadalombiztosítási alapok és az elkülönített állami pénzalapok együttes egyenlegeinek a költségvetési törvényben megállapított összege a jóváhagyottól legalább ezek kiadási főösszege együttes összegének 5 százalékával tér el.

Az idei tervek szerint az államháztartás bevételi főösszege (önkormányzatok nélkül) 9,836.7 mrd Ft, a kiadásoké 11,382.5 mrd Ft, a tervezett hiány 1,545.8 mrd Ft.

Március végéig a deficit 789.2 mrd Ft-ot tett ki, a bevételek 2,358 mrd Ft-ra, a kiadások 3,147.3 mrd Ft-ra rúgtak. A deficitterv mintegy 51.1%-a teljesült az első három hónapban, a bevételek 24%-ra, a kiadások 27.6%-ra teljesültek.

Technikailag nem látjuk indokát, hogy a Pénzügyminisztérium most pótköltségvetést tervezzen.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A témáról az akkori adatok alapján 2004-ben is írtunk:

2004.09.17 12:16
Kell-e pótköltségvetés?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?