35 °C Budapest

Amit nem árt, ha tudsz az ingatlanközvetítőkről

Pénzcentrum
2006. március 8. 12:00

Mikor valaki értékesíteni kívánja meglévő ingatlanát, az legalább annyi körültekintést és figyelmet igényel, mint amikor vásárolta azt. Sokan elsőre egyedül vágnak neki a "pangó" ingatlanpiacnak és eleinte még reménykedve várják a vevőt. Mikor azonban már hosszú hónapok próbálkozása után sem járnak sikerrel felkeresnek egy ingatlanközvetítőt. De vajon mennyibe kerül egy ilyen szolgáltatás és valóban megéri? Erről faggattuk Kühne Katát az Otthon Centrum Franchise Kft. ügyvezető igazgatóját.

Mikor valaki értékesíteni kívánja meglévő ingatlanát, az legalább annyi körültekintést és figyelmet igényel, mint amikor vásárolta azt. Sokan elsőre egyedül vágnak neki a „pangó” ingatlanpiacnak és eleinte még reménykedve várják a vevőt. Mikor azonban már hosszú hónapok próbálkozása után sem járnak sikerrel felkeresnek egy ingatlanközvetítőt. De vajon mennyibe kerül egy ilyen szolgáltatás és valóban megéri? Erről faggattuk Kühne Katát az Otthon Centrum Franchise Kft. ügyvezető igazgatóját.
A legelső és legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanunk, az az eladni kívánt ingatlanunk ára. Nem szabad bedőlni az olyan ingatlanközvetítő irodák ajánlatainak, akik azt ígérik, hogy magas áron akár néhány nap alatt megszabadítanak minket a házunktól vagy lakásunktól. Ugyanis egy ingatlan tranzakció sikerét elsősorban a reálisan meghatározott eladási árak garantálják, másodsorban pedig az, hogy az adott ingatlanközvetítő mekkora vevői adatbázissal rendelkezik (minél több vevő van az adatbázisban, annál hamarabb sikerül eladni az adott ingatlant.).
Az Otthon Centrum esetében az ingatlanközvetítői díjak vidéken 3-4,2 %, a fővárosban pedig 4,2-5 % között mozognak. Ezek nagysága a megbízás típusától függ. Három fajta megbízási szerződést különböztetünk meg: normál, kizárólagos és kiemelt.
A normál megbízás sajátossága, hogy az eladó is hirdeti az értékesíteni kívánt ingatlant és ezzel egyidőben több ingatlanirodát is megbíz az eladással. Ebben az esetben a ez ingatlanközvetítő csak a saját adatbázisába helyezi el az eladásra szánt házat, esetleg még néhány ingyenes weboldalon is meghirdeti azt, de komolyabb marketing kampányt nem folytat a sikeres értékesítés érdekében. Ennek az oka az, hogy mivel egyszerre több iroda és a tulajdonos is dolgozik az értékesítésen, ezáltal igen csekély az esélye annak, hogy pont az adott iroda értékesíti és ezáltal jogosulttá válik a jutalékra és megtérülnek a költségei.
A kizárólagos megbízás pozitív tulajdonsága, hogy ez kerül a legkevesebbe a megrendelőnek, ugyanis ebben az estben a megrendelő csak egy ingatlanirodával köt szerződést. Ilyenkor a megbízott ingatlaniroda azonkívül, hogy felveszi az adatbázisba az ingatlant már egy komolyabb marketing stratégiát is kidolgoz sikeres értékesítés érdekében.
A harmadik szerződéstípus a vezetői megbízás. Ilyenkor egy értékesítési iroda kap megbízást de a tulajdonos is aktívan részt vesz a vevő felkutatásában. A sikerdíjat csak abban az esetben kell kifizetnie az eladónak (a vevő soha nem fizet az ingatlanközvetítőnek), ha az ingatlant az iroda értékesíti.
Az értékesítési irodák díjaikat nagy értékű ingatlanok esetében nem százalékban hanem fix díjban állapítják meg.
A szerződés megkötése előtt minden esetben az iroda szakemberei feltérképezik az ingatlan adottságait (állapot, környék, stb.) és javaslatot tesznek egy értékesítési árra, amelyen az adott ingatlant a piaci feltételeknek megfelelően leghamarabb értékesíteni lehet. A tanácsadó csak akkor lehet sikeres az értékesítésben, ha az adott ingatlan ára a piacon megfelelően van pozícionálva.
Tehát semmiképpen ne dőljünk be az önjelölt ingatlanközvetítők mesébe illő ajánlatainak és ne tápláljunk hiú reményeket az értékesíteni kívánt ingatlanunk árával kapcsolatban. Ha egy mód van rá, akkor egy megbízható profi partner segítségét vegyük igénybe és általuk igen hamar túladhatunk ingatlanunkon.
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?