Kóka: azonnal olcsóbb a sztrádaépítés, hamarosan kötvénykibocsátás - 100 cég a privatizációs listán

Pénzcentrum
2006. január 9. 09:27

Március végéig kibocsátásra kerül a mintegy 2.5 milliárd eurót kitevő autópályakötvény-csomag első, mintegy 1.3 milliárd eurós szelete, melyet még idén egy újabb 300 millió eurós csomag követ, mely az M0-s északi hídját finanszírozza - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Az autópálya-építési költségekkel kapcsolatban a tárcavezető megjegyezte, hogy a műszaki feltételek megváltoztatásával és a piaci verseny élénkítésével akár 20-25%-os költséglefaragás is elképzelhető a tervezés alatt álló szakaszoknál, de néhány százalékos megtakarítás azonnal, a már épülőknél is elérhető - jegyezte meg a tárcavezető.

A sztrádaépítés finanszírozásának EU-konformmá tétele érdekében a GKM olyan csomagot állított össze (megnevezte a programokba bevont utakat), amely az unió számára megfelelő és elszámolható az államháztartási körön kívül - hangsúlyozta Kóka, aki hozzátette, hogy most nagyrészt elődje, Csillag István sikerét aratja le, amikor átad egy-egy új útszakaszt.

Leszögezte, hogy emellett saját felelősségét abban látja, hogy hogyan épüljenek az eddiginél olcsóbban a sztrádák. Ezen cél által vezérelve "az autópályás és közutas szakmát megpróbálom rávenni arra, hogy a műszaki feltételek megváltoztatásával és a piaci verseny élénkítésével legyen elérhető a költségek csökkentése. Ez az M0-nál már meghozta gyümölcsét: 25 milliárd forintot spóroltunk, amelyből el tudjuk kezdeni az M31-es kivitelezését" - tette hozzá."

Mire fókuszálna az SZDSZ?

A következő kormányzati ciklust megelőzően a koalíciós tárgyalásokon Kóka véleménye szerint az SZDSZ-nek három dologhoz biztosan ragaszkodnia kell: az állam- és az egészségügyi reformhoz, valamint az adórendszer korszerűsítéséhez. "Programunkban nemcsak az adócsökkentés elvét, hanem a módszertanát is meg szeretnénk mutatni. Az SZDSZ által javasolt 20 százalékos átalányadó ugyanis nemcsak egyszerűen kivethető és behajtható, hanem a jelenleginél kisebb adóterhelést is jelentene" - jelentette ki Kóka.

A miniszter hozzátette: a húsz százalékhoz kompenzáció is járulna: az szja esetében maradna az adójóváírás - hogy a jelenleg adómentes rész továbbra se adózzon -, a húsz százalékos áfa mellett tovább élne az ötszázalékos kedvezményesgyógyszer-kategória, valamint a 15 százalék húszra való megemelése miatti teljes többletbevételt - rászorultsági alapon - támogatásra fordítanák.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A társasági adó esetében a 20 százalék szintén nem jelentene tehernövekedést a vállalkozások számára, mivel nem lenne mögötte iparűzési adó - magyarázta a miniszter.

100 cég eladósorban

Kóka jelezte, hogy az SZDSZ számára további súlyponti kérdés a privatizáció folytatása. "Jelenleg mintegy száz olyan cég van állami kézben, amelynek részben vagy egészben nincs ott keresnivalója. Ezek közé sorolom a Volánokat, a MÁV egyes részeit, az MVM Rt.-t, az FHB Rt.-t és a Szerencsejáték Rt.-t. E cégeket a magántőke is tudja működtetni. Tőzsdei bevezetésük a tőkepiacot is élénkítené. Esetükben nem látom be, miért is kellene azokat kizárólagos állami tulajdonban tartani" - zárta az interjút a gazdasági miniszter.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm