Megvan, kik az ingyenes készpénzfelvétel igazi vesztesei

Pénzcentrum
2014. június 13. 11:02

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a gyerekek pénzügyi kultúrájának növelése. Ennek érdekében mi is tehetünk azért, ha gyermekeink tudatos pénzügyi nevelését már fiatalon elkezdjük. Ennek első lépcsőfoka a bankszámla nyitása. Melyik banknál érdemes számlát nyitni? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a pénzintézet kiválasztásakor?

Sokan fontosnak tartják, hogy gyermekeink pénzügyi tudását fejlesszük, ehhez az első lépés a bankszámlahasználat megtanítása. A legkönnyebben a gyerek a saját tapasztalatából tanul, ezért érdemes neki saját bankszámlát nyitni, amin a zsebpénzét saját maga oszthatja be. Hogyan válasszunk bankot a gyereknek?

Mivel ma már nem találunk olyan számlacsomagot, ami teljesen ingyenes lenne, ezért érdemes körülnézni, hogy melyik banknál találjuk a legjobb ajánlatot. Gyermekünk bankválasztásánál kézenfekvő lehet, hogy a saját bankunknál nyissunk számlát neki. Ez több okból is előnyös lehet:

  • Egyszerre tudunk ügyeket intézni
  • A netbank használatában tudunk segíteni a gyereknek
  • Már egy általunk ismert banki tanácsadó kezelheti a család pénzügyeit


Előfordulhat, hogy a bankunknál nincsen kifejezetten diákoknak szóló számlacsomag, vagy annak díjai igen magasak. Ebben az esetben érdemes körülnézni más pénzintézeteknél, mivel lehet, hogy találunk jelentősen kedvezőbb ajánlatot.


Mi alapján érdemes kiválasztani a bankot?

Ha nem a saját bankunknál nyitunk számlát gyerekünknek, akkor a bankválasztás hasonló, mintha magunknak keresünk új pénzintézetet. Ebben az esetben is a legfontosabb, hogy elérhető közelségben legyen bankfiók, illetve ATM, mivel így sok időt spórolhat gyerekünk az ügyintézéskor, illetve sok pénzt azzal, hogy a pénzintézet saját ATM-éből vesz fel pénzt.

Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a számlához kapcsolódóan érdemes igényelni a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt, ami akár meg is oldhatja a készpénzfelvételi problémákat. Tegyük is gyorsan hozzá, hogy az ingyenes készpénzfelvétel csak 16 éves kortól igényelhető, érdemes tehát megfontolnunk, hogy nyissunk számlát ennél fiatalabb gyermekünknek. Ha mégis a számlanyitás mellett döntünk, akkor a készpénzfelvétel díjával is számolnunk kell a számlacsomag kiválasztásakor.

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!


Akkor is kell ezzel a díjjal számolni, ha nem szeretnénk, hogy sok készpénzt tartson magánál gyerek, mivel így több készpénzfelvételre lehet szükség havonta. Ehhez nézzük meg azt is, hogy melyik bank mennyibe kerül a készpénzfelvétel díja (ez táblázatunkban külön oszlopban található).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!


Ugyan az összesített éves díjak esetén nem számoltunk átutalással, de amennyiben a fiatal kollégiumba vagy albérletbe költözik, akkor erre is szükség lehet. A közüzemi számlákat ugyan lehet sárga csekkel is ki lehet egyenlíteni, azonban a kollégiumnak, az egyetemnek/főiskolának, vagy a főbérlőnek gyakran banki átutalással kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy a táblázat éves díjaihoz hozzá kell számolni az átutalás költségeit is.

Meddig használhatja a gyerek a diákszámlát?

A választáskor figyelembe kell venni azt is, hogy melyik csomag meddig használható, mivel a gyerek előbb-utóbb "kinövi" a számlacsomagot, és ebben az esetben előfordulhat, hogy egy magasabb díjakkal fenntartható számlacsomagba sorolják át. Vannak viszont olyan számlák, amelyeket viszonylag magas életkor mellett is meg lehet tartani, ami jó hír, hiszen ezek díjai általában kedvezőek.

Ebből a szempontból külön elbírálás alá esnek azok, akik Diákhitelt vettek fel, mivel esetükben a számla a hitel visszafizetéséig fennállhat, igaz emellett maximális korhatárt is meghatároznak a bankok. Ennek köszönhetően bizonyos esetekben akár 40 éves korunkig használhatunk diákszámlát.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem