A Citibanknál sem lesz? Matolcsy eltemette a 0 Ft-os számlákat

Pénzcentrum
2012. október 25. 10:32

Megszűnhet a Citibank ingyenes, "0 Ft-os" számlacsomagja - legalábbis erre utal a pénzintézet lapunknak küldött tájékoztatása. Feltételezhetően 2013-tól fizetni kell majd a készpénzfelvételért és más tranzakciókért is. Ezzel együtt Magyarországon több más, korábban ingyenes banki számlacsomag tűnhet el jövőre a banki tranzakciós adó bevezetése után. A bankoknak november első napján kell hirdetményben tájékoztatni az ügyfeleket, amennyiben már a jövő év elején alkalmazni akarják új díjszabásaikat: a Citibank ügyfeleit az elmúlt napokban levélben, e-mailben tájékoztatta arról, hogy november elsején ők is megtudhatják, milyen változásokra számíthatnak majd.

A pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése miatt valószínűleg változtatja díjait a Citibank, amely "0 Ft-os" számlacsomagjával ingyenes - és több összehasonlításunk szerint a nagyobb bankok közül a legolcsóbb - szolgáltatást nyújtotta. Legalábbis eddig. A bank ugyanis az elmúlt napokban levélben és e-mailben értesítette ügyfeleit, hogy változásokra számíthatnak, melyekről november elsejétől a társaság honlapján és a bankfiókokban tájékozódhatnak.

A kormány által a bankokra kivetett tranzakciós illetékre való tekintettel változtat díjfeltételein, és 2013. január 1-jei hatállyal új díjszabást vezet be. Most zajlik az új díjfeltételek véglegesítése, és a törvényi szabályozással összhangban a módosított díjszabást 2012. november 1-jén tesszük közzé ügyfeleink számára, hogy elegendő idejük legyen felkészülni a változásokra.


A kormány több hullámban vázoltatta meg a bankokat sújtó tranzakciós adó mértékét. Első körben Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter 1 ezrelékes "illetékről" beszélt. Később a készpénzfelvételre vonatkozó díjat 3 ezrelékre növelte. A legutolsó megszorító csomag részeként viszont az adó általános mértékét is 2 ezrelékre változtatta. A fenti számok azt jelentik, hogy egy kétszázezres családi nettó fizetésből minimum 400, de legrosszabb esetben 1 000 forint is hiányozhat havonta a banki tranzakciós illeték miatt. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ezen felül a munkáltató is fizet még egyszer ennyit a fizetés elutalásakor. A bankok ugyanakkor előreláthatóan nem fogják "benyelni" ezt az összege. A Pénzcentrum.hu piaci értesülései szerint 500-800 forint hasznot hoz havonta egy aktív számlahasználó ügyfél.

Nem fizeti ki helyettünk a bank

Adókról van szó, nincs mese
Nem lehet illetéknek nevezni a pénzügyi műveleteket terhelő új közterhet, egyértelmű, hogy adóról van szó - jelentette ki a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Angyal József okleveles adószakértő. Illetéknek ugyanis csak azt lehet nevezni, ami után valamilyen ellenszolgáltatás jár. Márpedig a tranzakciós "illetékért" nem kapnak semmit cserébe az adófizetők - érvel a szakember.

Az ingyenes bankszámlájával jelentős ügyfélkört magáénak tudó Citibank tájékoztatása szerint a bank törekszik majd a készpénzkímélő megoldások támogatására. Feltételezésünk szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a készpénzfelvétel teljes ingyenességének megszűnése várható.

"Célunk, hogy az ügyfélpreferenciákat tükröző differenciált módon változtassunk díjszabásainkon, és a Magyar Nemzeti Bank által is támogatott készpénzkímélő fizetési műveleteket (mint például az internetes banki tranzakciókat és a bankkártyás vásárlásokat) ösztönözzük árazásunkkal, amelyek biztonságosságuk mellett a legkényelmesebb és legrugalmasabb fizetési módok, és egyúttal a legköltséghatékonyabbak is mind az ügyfelek, mind pedig a bank számára. Ez a megközelítés ugyanakkor egybeesik a Citi globális törekvésével, miszerint a világ vezető digitális bankjává kívánunk válni" - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Hencz Éva, a Citibank média- és közösségi kapcsolatok ügyvezető igazgatója.

A te bankod is díjat emel?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Citibank a második, amely bejelenti díjemelési szándékát, és az első, amely kifejezetten a tranzakciós adó bevezetését nevezi meg okként. Az Unicredit banknál már október 15-től kezdve nagyobb változások történtek, melyet akkori elemzésünkben megírtunk. A bank is a tranzakciós illetékkel sújtott utalásokat és a készpénzfelvételt drágította, ami a Pénzcentrum.hu véleménye szerint jó irány, hiszen kisebb összköltséget jelent a fogyasztóknak, mint ha elrejtenék ezeket a díjakat az egyéb szolgáltatásokban.

A Citibank is hasonló utat választott, hiszen - ahogy a bank válaszából kiderül - a tranzakciós illeték miatt olyan szolgáltatások díjai fognak nőni, melyek közvetlenül az adóval sújtott tranzakciókkal kapcsolatosak. A bankoknak is ez lehet a legjobb út, hiszen ez növelheti a bizalmat irányukba, és kevésbé terheli a már így is megrogyott hitelezési oldalt. Emellett nem hátráltatja őket a betétgyűjtési versenyben, amit jelenleg az államkötvényekkel kénytelen megvívni a szektor.

Pénzcentrum vélemény
Várható volt, hogy a bankok megszüntetik azokat az ingyenes szolgáltatásaikat, melyeket a tranzakciós adóval terhel a kormány. Az egy fillérrel sem csökkentett bankadó és az elmúlt évek vesztesége összességében nem is ad lehetőséget számukra, hogy az ügyfeleik helyett fizessék meg az új adókat. A legtöbb, amit tenni tudnak, hogy az elektronikus tranzakciókat támogatják árazásaikban. Ez a gazdaság számára is milliárdokat hozhat évente. Bár a kormány eredeti szándéka szerint is a készpénzhasználat visszaszorítása volt a cél az idevonatkozó illeték 3 ezrelékre való növelésével, de ezt később összemosta minden más tranzakcióval, amikor az adó általános mértékét is növelte 2 ezrelékre.


PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem