16 °C Budapest

Életveszélyes ivóvíz: több száz magyar település fertőzött - itt a lista!

Pénzcentrum
2012. október 20. 08:02

Magyarország több mint 300 településén több mint 800 ezer ember iszik, főz és öntöz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel, s közel 550 település ivóvízével adódnak egyéb minőségi kifogások. Az ivóvízjavító programok befejezésére ugyanakkor még éveket várhatunk.

Magyarország több mint 300 településén több mint 800 ezer ember iszik, főz és öntöz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel. Ez azért probléma, mert az arzénes csapvíz hosszú távú fogyasztása növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az érintettek közel 80 százaléka azonban nem is tud a problémáról - derült ki a Vöröskereszt és BWT idén nyáron készített online felméréséből.

Az Európai Bizottság december 25-ig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az ivóvizek európai uniós határérték alatti arzén, bór, s fluorid tartalmát - írta korábban az atv.hu. A hírportál szerint ugyanakkor az ivóvízminőség-javító program jelentős csúszásban van - a belügy adatai szerint idén december végére mindössze 92 településen lesz csak az uniós elvárásoknak megfelelő minőségű ivóvíz. A többi településen azonban meg kell oldani az átmeneti vízellátást - erre vonatkozóan a Honvédelmi Minisztérium kapott megbízást. Karácsony második napjától tehát honvédségi lajtos kocsik biztosítják majd az egészséges ivóvizet többszáz magyar településen.


Kattints! A szolgáltatott ivóvíz vonatkozásában nyilvántartott minőségi kifogással érintett települések listája

Az átmeneti időszakban azonban a háztartások maguk is szűrhetnék a csapvizet. Hiszen a szűrést nem csupán az önkormányzatok oldhatják meg központilag, s még csak nem is méregdrága egy otthoni arzénmentesítő berendezés. Létezik például kifejezetten arzén eltávolítására kifejlesztett asztali szűrőkancsó is. A Vöröskereszt felméréséből azonban kiderült, hogy az érintett településeken élők 86 százaléka semmiféle víztisztító berendezést nem használ, 37 százalékuk forralást követően szívesen ad a csapvízből a gyerekeknek is. Pedig az arzén forralással sem távolítható el az ivóvízből, így a főtt ételekben is benne marad. Pedig az arzénmentesítés esetükben méginkább elengedhetetlen. A kismamák és a hat éven aluli gyermekek ugyanis testsúlyukhoz képest több vizet fogyasztanak, ezért az ő esetükben mindenképp fontos volna a csapvíz másodlagos szűrése.


Csapvíz Budapesten: olcsó és egészséges

Bár az ország egyes részein komoly problémák vannak a vezetékes víz minőségével, Budapesten azonban nem kell aggódnunk, ha csapvizet fogyasztunk. A fővárosi csapvíz ugyanis olcsó és egészséges - derül ki az Együtt Európáért Alapítvány megrendelésére készített vízminőség-vizsgálatból. Az "Igyunk csapvizet!" kampány alatt négy kerületben is vettek vízmintát a szakemberek, amelynek elemzését a Wessling Hungary laboratóriumában végezték el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Erzsébetváros, Zugló, a tizenhatodik kerület és Rákosmente területén kilenc-kilenc, egyenként 40-1000 cm3-nyi minta begyűjtésére került sor július elején. A vizsgálat kiderítette: a fővárosi csapvíz a vizsgált kerületekben kellemesen üdítő, jó szomjoltó hatású, mérsékelt ásványi-anyag tartalmú és mindenben megfelel a 201/2001-es (X. 25.) kormányrendeletben meghatározott ivóvíz-minőségi előírásoknak.


"A budapesti kerületek vízminőség vizsgálatai alapján a csapvíz 55,8-65 mg/l kalcium- és 13,4-16 mg/l magnéziumtartalma megegyezik a ma legnépszerűbb, mérsékelt ásványianyag-tartalmú palackozott vizekével" - mondta el Palotai Zoltán, a Wessling Hungary üzletágvezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a PET palackban található lágyítószerek hosszú távon a vízbe oldódhatnak, amely problémával eddig alaposabban senki nem foglalkozott.

Arról nem is beszélve, hogy a vezetékes víz jóval olcsóbb, mint palackozott társai. A Magyar Ásványvíz Szövetség szerint évente körülbelül 100 liter ásványvizet fogyasztunk fejenként. Literje átlagosan 100 forintba kerül - szemben a csapvíz nagyságrendileg 50 filléres literenkénti árával -, így egy háromtagú család esetén is több mint harmincezer forint a különbség évente.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?