21 °C Budapest

Életveszélyes ivóvíz: több száz magyar település fertőzött - itt a lista!

Pénzcentrum
2012. október 20. 08:02

Magyarország több mint 300 településén több mint 800 ezer ember iszik, főz és öntöz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel, s közel 550 település ivóvízével adódnak egyéb minőségi kifogások. Az ivóvízjavító programok befejezésére ugyanakkor még éveket várhatunk.

Magyarország több mint 300 településén több mint 800 ezer ember iszik, főz és öntöz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel. Ez azért probléma, mert az arzénes csapvíz hosszú távú fogyasztása növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az érintettek közel 80 százaléka azonban nem is tud a problémáról - derült ki a Vöröskereszt és BWT idén nyáron készített online felméréséből.

Az Európai Bizottság december 25-ig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az ivóvizek európai uniós határérték alatti arzén, bór, s fluorid tartalmát - írta korábban az atv.hu. A hírportál szerint ugyanakkor az ivóvízminőség-javító program jelentős csúszásban van - a belügy adatai szerint idén december végére mindössze 92 településen lesz csak az uniós elvárásoknak megfelelő minőségű ivóvíz. A többi településen azonban meg kell oldani az átmeneti vízellátást - erre vonatkozóan a Honvédelmi Minisztérium kapott megbízást. Karácsony második napjától tehát honvédségi lajtos kocsik biztosítják majd az egészséges ivóvizet többszáz magyar településen.


Kattints! A szolgáltatott ivóvíz vonatkozásában nyilvántartott minőségi kifogással érintett települések listája

Az átmeneti időszakban azonban a háztartások maguk is szűrhetnék a csapvizet. Hiszen a szűrést nem csupán az önkormányzatok oldhatják meg központilag, s még csak nem is méregdrága egy otthoni arzénmentesítő berendezés. Létezik például kifejezetten arzén eltávolítására kifejlesztett asztali szűrőkancsó is. A Vöröskereszt felméréséből azonban kiderült, hogy az érintett településeken élők 86 százaléka semmiféle víztisztító berendezést nem használ, 37 százalékuk forralást követően szívesen ad a csapvízből a gyerekeknek is. Pedig az arzén forralással sem távolítható el az ivóvízből, így a főtt ételekben is benne marad. Pedig az arzénmentesítés esetükben méginkább elengedhetetlen. A kismamák és a hat éven aluli gyermekek ugyanis testsúlyukhoz képest több vizet fogyasztanak, ezért az ő esetükben mindenképp fontos volna a csapvíz másodlagos szűrése.


Csapvíz Budapesten: olcsó és egészséges

Bár az ország egyes részein komoly problémák vannak a vezetékes víz minőségével, Budapesten azonban nem kell aggódnunk, ha csapvizet fogyasztunk. A fővárosi csapvíz ugyanis olcsó és egészséges - derül ki az Együtt Európáért Alapítvány megrendelésére készített vízminőség-vizsgálatból. Az "Igyunk csapvizet!" kampány alatt négy kerületben is vettek vízmintát a szakemberek, amelynek elemzését a Wessling Hungary laboratóriumában végezték el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Erzsébetváros, Zugló, a tizenhatodik kerület és Rákosmente területén kilenc-kilenc, egyenként 40-1000 cm3-nyi minta begyűjtésére került sor július elején. A vizsgálat kiderítette: a fővárosi csapvíz a vizsgált kerületekben kellemesen üdítő, jó szomjoltó hatású, mérsékelt ásványi-anyag tartalmú és mindenben megfelel a 201/2001-es (X. 25.) kormányrendeletben meghatározott ivóvíz-minőségi előírásoknak.


"A budapesti kerületek vízminőség vizsgálatai alapján a csapvíz 55,8-65 mg/l kalcium- és 13,4-16 mg/l magnéziumtartalma megegyezik a ma legnépszerűbb, mérsékelt ásványianyag-tartalmú palackozott vizekével" - mondta el Palotai Zoltán, a Wessling Hungary üzletágvezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a PET palackban található lágyítószerek hosszú távon a vízbe oldódhatnak, amely problémával eddig alaposabban senki nem foglalkozott.

Arról nem is beszélve, hogy a vezetékes víz jóval olcsóbb, mint palackozott társai. A Magyar Ásványvíz Szövetség szerint évente körülbelül 100 liter ásványvizet fogyasztunk fejenként. Literje átlagosan 100 forintba kerül - szemben a csapvíz nagyságrendileg 50 filléres literenkénti árával -, így egy háromtagú család esetén is több mint harmincezer forint a különbség évente.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm