-5 °C Budapest
Mother and pupil and kids holding hands going to school in first class with schoolbag or satchel walking to school bus, Parent and son,sister preschool

Így óvhatod meg gyermeked: sok magyar szülő nem gondol erre, veszélybe sodorhatja gyermekét

2022. november 6. 14:59

A szülők legnagyobb rémálma, hogy gyermekük nem ér haza biztonságban az iskolából, elveszik egy osztálykiránduláson, vagy elszakad egy tömegrendezvényen. Néhány egyszerű biztonsági tényezővel azonban mindenki nyugodtabbá válhat.

Minden gyermek életében eljön az a pont, amikor elkezd egyedül közlekedni: szülői kíséret nélkül megy iskolába, különórára vagy éppen a könyvtárba. Ez az újfajta szabadság azonban éppen annyira izgalmas, mint amennyire félelmetes is lehet a szülők számára, hiszen a baj egyetlen szempillantás alatt megtörténhet akkor, hogy a gyerekek nem eléggé éberek, nem figyelnek kellőképpen a környezetükben történő eseményekre.

De nem csak a közlekedés során fordulhatnak elő kellemetlenségek, hanem már jóval kisebb korban is. Minden szülő rémálma az, hogy egy zsúfolt rendezvényen elhagyja a gyermekét, vagy éppen a közösséggel kiránduló gyermeke szakad el a társaitól valahol. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint a szülők feladata és felelőssége az, hogy megtanítsanak a gyermeküknek néhány olyan alapvető biztonsági tényezőt, aminek segítségével a bajok megelőzhetők, illetve hatékonyan kezelhetők.

Mit taníts meg a gyerekednek, hogy nagyobb biztonságban tudhasd?

Rendkívül fontos, hogy a gyermek az iskolából vagy akár az óvodából is egyedül haza tudjon találni, azaz ismerje az útvonalat. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a legkisebbek is egyedül biztonságosan közlekedhetnének, de fontos, hogy tudják, merre vezet az út hazafelé. Érdemes rendszeresen, játékosan gyakorolni velük, mutassák ők az utat az intézményig, vagy onnan haza. Jó, ha több útvonalat is ismer, tudja, melyik a biztonságos, hol kell jobban figyelnie például az úton való átkeléskor és hol vannak azok a pontok, ahol segítséget tud kérni.

Már óvodás korú gyermekünknek is tanítsuk meg a lakcímét, így baj esetén el tudja mondani, hogy hol lakik. Emellett fontos megtanulnia azt is, hogy kitől és hogyan kérjen segítséget. A szakértő szerint mindig kisgyermekes anyukától vagy apukától érdemes segítséget kérniük, hiszen ők feltehetően nagyobb empátiával és segítőszándékkal fognak a kicsik felé fordulni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A segítség kérésének módja sem megy önmagától, ehhez jó támaszt adhatnak a telefonszámos karkötők, illetve lemosható tetoválások, amiken valamelyik szülő közvetlen elérhetősége van, így amennyiben a gyermek elveszne, azonnal értesíteni tudják a szüleit.

Rendezvények, fesztiválok vásárok forgatagában könnyebben elszakadhatnak egymástól a gyerekek és szüleik. Meg kell tanítani a kicsiknek azt, hogy ha elveszik a tömegben, ott várjon, ahol utoljára látta édesanyját vagy édesapját, hiszen először ő is ott fogja őt keresni. Amennyiben már iskolás, fontos, hogy fejből tudja a szüleinek, vagy néhány rokonának a telefonszámát, így több módon is tud segítséget kérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?