19 °C Budapest
Mother and pupil and kids holding hands going to school in first class with schoolbag or satchel walking to school bus, Parent and son,sister preschool

Így óvhatod meg gyermeked: sok magyar szülő nem gondol erre, veszélybe sodorhatja gyermekét

2022. november 6. 14:59

A szülők legnagyobb rémálma, hogy gyermekük nem ér haza biztonságban az iskolából, elveszik egy osztálykiránduláson, vagy elszakad egy tömegrendezvényen. Néhány egyszerű biztonsági tényezővel azonban mindenki nyugodtabbá válhat.

Minden gyermek életében eljön az a pont, amikor elkezd egyedül közlekedni: szülői kíséret nélkül megy iskolába, különórára vagy éppen a könyvtárba. Ez az újfajta szabadság azonban éppen annyira izgalmas, mint amennyire félelmetes is lehet a szülők számára, hiszen a baj egyetlen szempillantás alatt megtörténhet akkor, hogy a gyerekek nem eléggé éberek, nem figyelnek kellőképpen a környezetükben történő eseményekre.

De nem csak a közlekedés során fordulhatnak elő kellemetlenségek, hanem már jóval kisebb korban is. Minden szülő rémálma az, hogy egy zsúfolt rendezvényen elhagyja a gyermekét, vagy éppen a közösséggel kiránduló gyermeke szakad el a társaitól valahol. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint a szülők feladata és felelőssége az, hogy megtanítsanak a gyermeküknek néhány olyan alapvető biztonsági tényezőt, aminek segítségével a bajok megelőzhetők, illetve hatékonyan kezelhetők.

Mit taníts meg a gyerekednek, hogy nagyobb biztonságban tudhasd?

Rendkívül fontos, hogy a gyermek az iskolából vagy akár az óvodából is egyedül haza tudjon találni, azaz ismerje az útvonalat. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a legkisebbek is egyedül biztonságosan közlekedhetnének, de fontos, hogy tudják, merre vezet az út hazafelé. Érdemes rendszeresen, játékosan gyakorolni velük, mutassák ők az utat az intézményig, vagy onnan haza. Jó, ha több útvonalat is ismer, tudja, melyik a biztonságos, hol kell jobban figyelnie például az úton való átkeléskor és hol vannak azok a pontok, ahol segítséget tud kérni.

Már óvodás korú gyermekünknek is tanítsuk meg a lakcímét, így baj esetén el tudja mondani, hogy hol lakik. Emellett fontos megtanulnia azt is, hogy kitől és hogyan kérjen segítséget. A szakértő szerint mindig kisgyermekes anyukától vagy apukától érdemes segítséget kérniük, hiszen ők feltehetően nagyobb empátiával és segítőszándékkal fognak a kicsik felé fordulni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A segítség kérésének módja sem megy önmagától, ehhez jó támaszt adhatnak a telefonszámos karkötők, illetve lemosható tetoválások, amiken valamelyik szülő közvetlen elérhetősége van, így amennyiben a gyermek elveszne, azonnal értesíteni tudják a szüleit.

Rendezvények, fesztiválok vásárok forgatagában könnyebben elszakadhatnak egymástól a gyerekek és szüleik. Meg kell tanítani a kicsiknek azt, hogy ha elveszik a tömegben, ott várjon, ahol utoljára látta édesanyját vagy édesapját, hiszen először ő is ott fogja őt keresni. Amennyiben már iskolás, fontos, hogy fejből tudja a szüleinek, vagy néhány rokonának a telefonszámát, így több módon is tud segítséget kérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem