1 °C Budapest

Magánnyugdíj: hosszú távon jól teljesítenek a pénztárak

2015. október 20. 08:34

Átlagosan 4-5 százalék körüli reálhozamot értek el a magánnyugdíjpénztárak azóta, hogy öt évvel ezelőtt bejelentették, ismét visszaléphetnek a tagok az egypilléres állami rendszerbe - írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva a Világgazdaság.


A napilap cikke szerint a megmaradt négy pénztár növekedési portfóliói - amelyekben a megtakarítások háromnegyede van - 37,3-47,8 százalékos hozamot értek el 2010 októbere óta, ez éves szinten 6,5-8,1 százalékos teljesítmény.

Bár a tőzsdék utolsó negyedévi esése a magánnyugdíj-pénztári alapoknak sem kedvezett, az elmúlt öt évben azok a portfóliók teljesítettek jobban, amelyek több kockázatot vállaltak.

A jegybank adatai szerint a pénztárak ismét egyre több részvényjellegű befektetést tartanak. A részvények és befektetési jegyek aránya a portfóliókban az idei év közepére 37,5 százalékra emelkedett, a magyar állampapíroké pedig egy év alatt 58 százalékról 51 százalékra süllyedt.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem