31 °C Budapest
Magánnyugdíj: hosszú távon jól teljesítenek a pénztárak

Magánnyugdíj: hosszú távon jól teljesítenek a pénztárak

2015. október 20. 08:34

Átlagosan 4-5 százalék körüli reálhozamot értek el a magánnyugdíjpénztárak azóta, hogy öt évvel ezelőtt bejelentették, ismét visszaléphetnek a tagok az egypilléres állami rendszerbe - írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva a Világgazdaság.


A napilap cikke szerint a megmaradt négy pénztár növekedési portfóliói - amelyekben a megtakarítások háromnegyede van - 37,3-47,8 százalékos hozamot értek el 2010 októbere óta, ez éves szinten 6,5-8,1 százalékos teljesítmény.

Bár a tőzsdék utolsó negyedévi esése a magánnyugdíj-pénztári alapoknak sem kedvezett, az elmúlt öt évben azok a portfóliók teljesítettek jobban, amelyek több kockázatot vállaltak.

A jegybank adatai szerint a pénztárak ismét egyre több részvényjellegű befektetést tartanak. A részvények és befektetési jegyek aránya a portfóliókban az idei év közepére 37,5 százalékra emelkedett, a magyar állampapíroké pedig egy év alatt 58 százalékról 51 százalékra süllyedt.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?