14 °C Budapest

Nyugdíj 40 év után? Tényleg kell ez a magyar férfiaknak?

2015. augusztus 20. 07:02

Az öregségi nyugdíjasok száma folyamatos növekedést mutat. A nők pedig átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, mint a férfiak. De hány évesen megyünk nyugdíjba? Valóban szükség lenne arra, hogy a férfiak is befejezzék a munkát 40 év után?

Az idén januári adatok alapján hazánkban több mint 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat, az elmúlt négy évben számuk csaknem 300 ezerrel növekedett. Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Az Eurostat számításai szerint 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot.

{{EMBED:infogram_0_nyugdijasok_szamanak_alakulasa}}

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint a magyar nők átlagosan 25 éven keresztül részesülnek nyugellátásban, míg a férfiak 19 éven át.

Amellett, hogy a nők átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, nagyobb arányban is jelennek meg a nyugdíjasok között. Magyarországon idén januári adatok alapján a nyugdíjasok: 62 százaléka nő és 38 százalékuk férfi. Ez az arány az elmúlt években is hasonlóan alakult, bár a nyugdíjasok száma folyamatosan növekedett.

Mikor megyünk nyugdíjba?

A korhatár emelése és a jogosultsági szabályozások következtében a nyugdíjba vonulók átlagos életkora az elmúlt másfél évtizedben jelentősen emelkedett.

A legfrissebb adatok szerint a nyugdíjba vonuló nők átlagéletkora 59,4, míg a férfiaké 62,2 év volt

- olvasható a Demográfiai Portré 2015-ös kiadványában.

A nyugdíjba vonulás átlagos életkora több tényezőtől is függ, például: Magyarországon 2010-benmegemelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre, (ez már csak az 1957 után születettekre vonatkozik) és az is befolyásolja, hogy a 2012-óta a nők 40év szolgálati idő megszerzése után is nyugdíjba vonulhatnak.

A magyar népesség nyugdíjba vonulási jellemzőinek egyike, hogy az idősek hosszú éveken keresztül rendszerint a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt megelőzően mentek nyugdíjba

- írja 2015-ös Demográfiai Portré.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ábrán jól látható, hogy a törvényi szabályozásnak köszönhetően 2012-től nem állapítható meg öregségi nyugdíj a korhatár elérése előtt (a 40 év szolgálati idővel rendelkező nők kivételével), vagyis 2013-ban már szinte minden férfi a nyugdíjkorhatár évében ment nyugdíjba. Míg a nők 40 program bevezetése óta a nők közel háromnegyede ment nyugdíjba a korhatár elérése előtt.

Nyugdíj 40 év után a férfiaknak is?

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság korábbi tájékoztatása szerint már a bevezetés első évében 150 ezer férfi lenne jogosult a 40 év szolgálati viszony utáni korai nyugdíjba vonulásra. A férfiak magasabb átlagnyugdíjával számolva így akár néhány éven belül az intézkedés (ha a népszavazás nyomán megvalósul a Férfiak40 program) közel 200 milliárd forinttal növelné meg a 3000 milliárd forintos nyugdíjkasszát és így a költségvetés kiadási oldalát.

Egy ilyen döntésnek az össznyugdíj-rendszerre van hatása, a kedvezmény biztosításával pedig nemcsak az ellátás színvonala, hanem minden érintett nyugdíjasnak a jövedelme is csökkenhet.

- válaszolta korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Portfolio megkeresésére.

A Portfolio elemzői véleménye szerint összességében elmondható, amennyiben népszavazásra kerül a sor, a fentiek tudatában érdemes alaposan átgondolni a kérdést. Arról van ugyanis szó, hogy egy bizonyos társadalmi rétegnek előnyt biztosítunk-e mindenki más kárára és helyezünk újabb időzített bombát a rendszerbe.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem