18 °C Budapest
Nyugdíj 40 év után? Tényleg kell ez a magyar férfiaknak?

Nyugdíj 40 év után? Tényleg kell ez a magyar férfiaknak?

2015. augusztus 20. 07:02

Az öregségi nyugdíjasok száma folyamatos növekedést mutat. A nők pedig átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, mint a férfiak. De hány évesen megyünk nyugdíjba? Valóban szükség lenne arra, hogy a férfiak is befejezzék a munkát 40 év után?

Az idén januári adatok alapján hazánkban több mint 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat, az elmúlt négy évben számuk csaknem 300 ezerrel növekedett. Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Az Eurostat számításai szerint 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot.

{{EMBED:infogram_0_nyugdijasok_szamanak_alakulasa}}

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint a magyar nők átlagosan 25 éven keresztül részesülnek nyugellátásban, míg a férfiak 19 éven át.

Amellett, hogy a nők átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, nagyobb arányban is jelennek meg a nyugdíjasok között. Magyarországon idén januári adatok alapján a nyugdíjasok: 62 százaléka nő és 38 százalékuk férfi. Ez az arány az elmúlt években is hasonlóan alakult, bár a nyugdíjasok száma folyamatosan növekedett.

Mikor megyünk nyugdíjba?

A korhatár emelése és a jogosultsági szabályozások következtében a nyugdíjba vonulók átlagos életkora az elmúlt másfél évtizedben jelentősen emelkedett.

A legfrissebb adatok szerint a nyugdíjba vonuló nők átlagéletkora 59,4, míg a férfiaké 62,2 év volt

- olvasható a Demográfiai Portré 2015-ös kiadványában.

A nyugdíjba vonulás átlagos életkora több tényezőtől is függ, például: Magyarországon 2010-benmegemelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre, (ez már csak az 1957 után születettekre vonatkozik) és az is befolyásolja, hogy a 2012-óta a nők 40év szolgálati idő megszerzése után is nyugdíjba vonulhatnak.

A magyar népesség nyugdíjba vonulási jellemzőinek egyike, hogy az idősek hosszú éveken keresztül rendszerint a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt megelőzően mentek nyugdíjba

- írja 2015-ös Demográfiai Portré.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ábrán jól látható, hogy a törvényi szabályozásnak köszönhetően 2012-től nem állapítható meg öregségi nyugdíj a korhatár elérése előtt (a 40 év szolgálati idővel rendelkező nők kivételével), vagyis 2013-ban már szinte minden férfi a nyugdíjkorhatár évében ment nyugdíjba. Míg a nők 40 program bevezetése óta a nők közel háromnegyede ment nyugdíjba a korhatár elérése előtt.

Nyugdíj 40 év után a férfiaknak is?

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság korábbi tájékoztatása szerint már a bevezetés első évében 150 ezer férfi lenne jogosult a 40 év szolgálati viszony utáni korai nyugdíjba vonulásra. A férfiak magasabb átlagnyugdíjával számolva így akár néhány éven belül az intézkedés (ha a népszavazás nyomán megvalósul a Férfiak40 program) közel 200 milliárd forinttal növelné meg a 3000 milliárd forintos nyugdíjkasszát és így a költségvetés kiadási oldalát.

Egy ilyen döntésnek az össznyugdíj-rendszerre van hatása, a kedvezmény biztosításával pedig nemcsak az ellátás színvonala, hanem minden érintett nyugdíjasnak a jövedelme is csökkenhet.

- válaszolta korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Portfolio megkeresésére.

A Portfolio elemzői véleménye szerint összességében elmondható, amennyiben népszavazásra kerül a sor, a fentiek tudatában érdemes alaposan átgondolni a kérdést. Arról van ugyanis szó, hogy egy bizonyos társadalmi rétegnek előnyt biztosítunk-e mindenki más kárára és helyezünk újabb időzített bombát a rendszerbe.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?