24 °C Budapest
Kinek lesz több nyugdíja: Halász Juditnak vagy Hajas Lászlónak?

Kinek lesz több nyugdíja: Halász Juditnak vagy Hajas Lászlónak?

2015. május 25. 13:02

Már sokan belátjuk, nyugdíjunk nem biztos, hogy elég lesz az időskori éveinkre, mégsem teszünk ellene. A legtöbben a családi támogatásban bíznak, vagy azt gondolják, dolgozni fognak a nyugdíjas éveikben is. Többek között ezek derültek ki a legfrissebb felmérésből. De hogyan és mikor kezdjünk el takarékoskodni?


Milyen vágyaink vannak a jövőnkkel kapcsolatban, mi határozza meg jelenünket, kik azok, akikre számíthatunk, és milyen lépéseket teszünk annak érdekében, hogy az eltervezett jövőképünk valóra váljon? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Groupama Grancia Biztosító a Gfk Hungária Piackutató intézettel folytatott országos reprezentatív kutatásában. A felmérésben 600 főt kérdeztek meg, a célcsoport a 25-55 év közötti magyar lakosság.

A felmérésből kiderült, annak ellenére, hogy nagyon optimista és határozott elképzeléseink vannak, mindig találunk fontosabbat, minthogy az időskori biztonságunkról gondoskodjunk. 10-ből 7 magyar optimistának vallja magát, azonban kétharmaduk a jövőt már kiszámíthatatlannak tartja. Szvetelkszky Zsuzsa, szociálpszichológus szerint ez azért lehetséges, mert az emberek túl távolinak érzik a jövőt és nem tudják elképzelni azt - hangzott el a kutatást ismertető sajtótájékozatón.

Kire számíthatunk?

A válaszadók 31 százaléka átlagosan négy hónapra elegendő megtakarítással rendelkezik, 36 százalékának pedig semmilyen megtakarítása nincsen. Ezért amikor valakire támaszkodni kell, akkor a megkérdezetteknél első helyen a család és a társ szerepel, majd ezután jönnek a barátok, a munkahely, és a sor végén számítunk csak az államra.

Hiányzik a családból és az iskolából az a kultúra, ami a pénzügyi megtakarítási hajlamot létrehozta volna. A Benelux államokban ennek több száz éves hagyománya van - mondja a szociálpszichológus. Fontos, hogy otthonról mit hozunk és azt az iskola hogyan erősíti meg. Akár generációkból is kimaradhat a pénzügyi tudatosságra való nevelés.

 Kezdjünk el időben félretenni

A befizetett járulékokból lehet állami nyugdíjra számítani, de "az annyi lesz, amennyi", ami nem feltétlenül elégséges ahhoz, hogy olyan nyugdíjas életet éljünk, amint szeretnénk, amit megálmodtunk. Ezért kell öngondoskodási formákból kiegészíteni az állami befizetéseket.

A kutatásban megkérdezetteknek 81 százaléka megfontoltnak tarja magát, de ez csak gondolatban jelenik meg, a legtöbben csupán csak 3 évre előre terveznek. A társ szerepe a pénzügyi biztonság terén is kiemelten fontos, ugyanis a párok 74 százaléka a közös kassza híve, azonban csak harmaduknak van olyan befektetése, ami arra az esetre jelentene biztosítást, ha az egyik keresővel történne valami.

Hajas Lászlónak is már megfordult a fejében, hogy mi lesz akkor, ha ő már nem lesz. Mi lesz a családjával, de még nem készítette el a "B tervet". Próbál olyan hátteret megteremteni, hogy rendben menjenek a dolgok.

Ebben egy véleményen van a válaszadókkal, hiszen számukra a biztos munkahely jelenti a legnagyobb anyagi biztonságot a jövőbeli elképzelésükben. Ám csak egyötödük gondolja úgy, hogy elegendő jövedelemmel rendelkezik a jövője biztosításához. Akik nem érzik biztosságosnak jövőjüket, igyekeznek többet megtakarítani, és bővíteni a szakmai ismereteiket azonban nagy hányadban 23 százalékuk úgy véli, hogy a megfelelő biztonságért külföldre kell költözniük.

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy külföldön miért élnek jobb körülmények között a nyugdíjasok? Pásztor Ildikó, a Groupama Garancia Biztosító főosztályvezetője válaszából kiderült: Nyugat-Európában már természetesnek számít, hogy az emberek nem 50 éves korukban, hanem lényegesen előbb, már 35 évesen elkezdenek takarékoskodni a nyugdíjas éveikre.

Lehet, hogy engem nem tanítottak meg spórolni, nem mondták, hogy tegyek félre pénzt, azt viszont mondták, hogy próbáljak olyan foglalkozást találni magamnak, amiből a függetlenségemet, a szabadságomat, a biztonságomat meg tudom teremteni, és amit szeretek is.

- fogalmazott Halász Judit színművész.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megfelelő öngondoskodás hiányát támasztja alá az is, hogy a pénzügyi tervezés esetében a leggyakrabban cél a váratlan kiadásokra való felkészülés, ezt követi a lakás célú megtakarítás, a létfenntartás jövedelem kiesése esetén, a gyermekek iskoláztatása és csupán csak az ötödik helyre került a nyugdíjas évekre való felkészülés.

Az a tapasztalat, hogy egy rendszeres hosszú távú megtakarítás 4-5 év után abba marad

- mondta  Pásztor Ildikó.

Használjuk ki az államilag is támogatott nyugdíjcélú megtakarításokat

Hazánkban három különböző nyugdíjcélú megtakarítást is támogat az állam, mind a három esetében 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után. Emellett természetesen a megtakarítás maga is termel hozamokat, ami befizetések nélkül is hozzáadódik a megtakarításainkhoz. Természetesen mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, és az is eltérő, kinek melyik lehet a legjobb nyugdíjcélú megtakarítás:

  • Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP)
  • Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ)
  • Nyugdíjbiztosítás

Hogyan képzeljük el a nyugdíjas éveinket?

A legtöbben pozitívan látjuk a nyugdíjas éveiket, mivel úgy gondoljuk, lesz majd, aki törődik velünk. Sokan családi házban, társsal és aktív módon képzelik el az időskori éveket, ám mivel nem teszünk érte megfelelő lépéseket, a többség úgy gondolja, hogy nyugdíjas éveiben is dolgozni fog, egyrészt mert rá lesznek szorulva, másrészt mert aktívan képzelik el a jövőt.

Aki dolgozni szeretne a nyugdíjas éveiben, érdemes tudnia, hogy korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy ellátását szüneteltetni kell, ha a keresőtevékenységből származó jövedelme az adott év első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát (2015-ben 1.890.000 forint) meghaladja. Ez azt jelenti, hogy

aki havonta több mint 157 ezer forint keres, annak le kell mondania mellette a nyugdíjról.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?