14 °C Budapest

Ez is egy jó hely a pénzednek - még adóznod sem kell utána

2014. november 13. 11:00

Ha rendelkezünk olyan megtakarítással, amit akár több évig nélkülözni tudunk, kézenfekvő megoldás lehet a Tartós Befektetési Számla (TBSZ). Ha 3, illetve 5 vagy annál több évre félre tudjuk tenni azt a pénzösszeget, jövedelmező megtakarítási formára lelhetünk a TBSZ-ben, mivel adott időtartamra kamatadó és EHO mentes megtakarításunk lesz.

A TBSZ lényege, hogy a "nulladik" évben fizetjük be a pénzt a számlára, majd az elkövetkező három, illetve öt évben fokozatosan adókedvezmények lépnek érvénybe. Ha három évig nem nyúlunk a befizetett összeghez az amúgy 16 százalékos kamatadó 10 százalékosra csökken, illetve mentesülünk az EHO, azaz az egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól. Ha öt évig nem nyúlunk a megtakarításunkhoz, már se EHO-t nem kell fizetnünk, sem pedig kamatadót. A legkisebb befizethető összeg 25 ezer forint, és minden év december 31-ig lehet befizetni, január 1-től pedig elindul a három, vagy öt éves futamidő. Az új évben aztán új TBSZ-t nyithatunk, amire újabb befizetéseket helyezhetünk el.

Nagy előnye, hogy szabad felhasználású, tehát ha három vagy öt év után ki akarjuk venni a TBSZ-en elhelyezett megtakarításunkat, arra költhetjük majd a kamatösszeggel kiegészült pénzünket, amire akarjuk. Ellentétben például a Lakástakarék-pénztári megtakarításokkal. Ha folyamatosan szeretnénk pénzt befizetni, évente újabb és újabb TBSZ-eket kell nyitnunk. Így egy éves eltolásokkal több megtakarításunk lesz, amikhez fokozatosan, évente fogunk hozzájutni.

A TBSZ-nél kétfajta számlatípus létezik, az egyik a betéti számla, ahol bankbetétben lehet a pénzt kamatoztatni, a másik az értékpapírszámla, melyre az értékpapír befektetéseket lehet elhelyezni.

Befektetési alap

Pénzpiaci alap

A pénzpiaci alap olyan befektetési alap, amely a pénzünket bankbetétekbe és rövid lejáratú (egy éven belüli) állampapírokba fekteti. Ez alacsony kockázatú, rövid távú megtakarításainkat helyezhetjük el benne , bármikor kivehetjük a pénzt, és ettől még a befektetett pénz után az eltelt idő függvényében megkapjuk a kamatösszeget. Hátránya, hogy alacsony a hozama.

Kötvényalap

A kötvényalap olyan befektetési alap, amely a pénzünket állampapírokba, illetve vállalati kötvényekbe fekteti. A kötvények egyébként hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, állampapír esetében az államnak adok kölcsönt, vállalati kötvényeknél egy vállalatnak. A kötvényalap hozama két részből tevődik össze: a kamatbevételekből (jellemzően egy kötvény évente fizeti a kamatot), plusz a papírok árfolyamán elért nyereségből (vagy veszteségből).

Abszolút hozamú alap

Az abszolút hozamú alap olyan befektetési alap, amely szerteágazó befektetési lehetőségek közül válogathat. A befektetések összetétele csak a befektetési alapkezelő szakértelmén múlik. A cél a magas hozam, az alapkezelő ehhez mérten fekteti be a pénzünket úgy, hogy különböző kötvények, részvények, vagy egyéb befektetési termékekből vásárol, vagy ad el.

Vegyes alap

A vegyes alap tulajdonképpen ezek kombinációja, bankbetétbe, állampapírba, kötvénybe és részvénybe fektet. Különböző fajtáit lehet megkülönböztetni aszerint, mekkora hányadban vannak jelen a befektetések között a kockázatosabb, nagyobb hozamú fajták a kiszámíthatóbb megoldásokhoz képest.

Részvény alap

Olyan alap, ami a pénzünket részvényekbe fekteti. Ez a leginkább rizikós vállalkozás, hiszen a hozam az osztaléktól és a részvényárfolyamoktól függ. Kockázatkerülőknek ehelyett érdemesebb a kiszámíthatóbb megoldások közül választaniuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Állampapírok

Számos lehetőség közül lehet ebben az esetben választani, azonban a futamidőket és egyéb feltételeket tekintve az alábbiakban érdemes gondolkodni:

Magyar Államkötvények (MÁK)

Három, öt vagy akár tizenöt éves futamidővel is megvásárolhatók a Magyar Államkötvények. A kötvények lehetnek fix vagy változó kamatozásúak. Félévente vagy évente van kamatfizetés, amelyből az értékpapír számlavezető vonja le a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően a kamatadót (de a TBSZ-el ezt megússzuk). Az államkötvények aukció útján kerülnek forgalomba, melyen az elsődleges forgalmazók (jellemzően bankok) veszik meg ezeket, ezután juthatnak el hozzánk is a másodpiacon. Az aktuális pénzpiaci hozamok függvényében naponta változhat a vételi és eladási árfolyam, így érdemes megfontolni, mikor vásárolunk.

PMÁK - Prémium Magyar Államkötvény

Három és öt éves futamidővel bocsátja ki a Magyar Állam, változó kamatozású állampapír. A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. Jelenleg 3 százalék a kamatprémium. A PMÁK a hazai inflációhoz képest ad kamatprémiumot. Így ezzel a befektetéssel biztosak lehetünk benne, hogy a megtakarításunkon inflációt meghaladó kamatot, azaz reálkamatot érünk el, amennyiben megvárjuk a futamidő végét.

A kamatfizetés évente történik, a futamidő végén a kamat a tőkével együtt, a kamatadó levonását követően kerül a számlánkra. Ettől a 16 százalékos kamatadótól lehet mentesülni abban az esetben, ha tartós befektetési számlára vásároljuk meg. A PMÁK-on elért kamatjövedelem - mint minden forint állampapír esetén - pedig már alapból mentes az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség alól.
Megvásárolni sokféle forgalmazóhelyen lehet, számos pénzintézetnél, a kijelölt postákon, és a Magyar Államkincstár fiókjaiban.

BMÁK - Bónusz Magyar Államkötvény

A Bónusz Magyar Államkötvényt négy, hat és tíz éves futamidővel lehet megvásárolni. Változó kamatozású, a kifizetett kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. Jelenleg a 4 éves futamidejű kötvényre 1,25 százalékot, a 6 éves futamidejű kötvényre 2 százalékos, a 10 éves futamidejű kötvényre 2,5 százalékos kamatprémiumot fizet.

Ezekkel a magyar (forint alapú) államkötvényekkel kamatadó-mentesen tudjuk pénzünket fialtatni. Emellett a forint alapú állampapírok mentesülnek az egészségügyi hozzájárulás (EHO) fizetése alól.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm