15 °C Budapest

Van egy kis megtakarításod? Ebbe fektesd most a pénzed

2017. június 20. 18:05

Néhány éven belül, a részvénypiaci korrekció idején, jó megoldás lehet megtakarításunk egy részét fizikai aranyba fektetni. A nemesfém piaca most csendes, így jó alkalom kínálkozik a vételre. A vásárlási döntés meghozatala előtt azonban tisztában kell lennünk néhány alapvető szabállyal.

A piacot ismerő szakértők szerint lassan ideje elgondolkodni azon, hogy a 2009 óta folyamatosan dráguló részvények után a befektetők hova tegyék a pénzüket. A döntés meghozatala előtt érdemes néhány dolgot mérlegelni.

Az egyik legfontosabb, hogy a közel egy évtizedes tőzsdei emelkedés után néhány éven belül komoly esés jöhet a piacokon. Ezt támasztja alá, hogy a befektetők zöme egyáltalán nem foglalkozik az Európában és Amerikában meglévő politikai kockázatokkal, amelyek könnyen megingathatják a pénzpiacokat. Hogy csak néhány ilyen kockázatot említsünk: nemzetközi nagyhatalmak változó külpolitikája, a britek kilépése az Európai Unióból vagy egy esetleges kínai adósságválság.

Történelmi tapasztalat, hogy tőzsdei összeomlás esetén a befektetők elsősorban arra figyelnek, hogy biztos helyen tudják a pénzüket. Az egyik legfontosabb ilyen menekülő befektetés évszázadok óta az arany. A nemesfém piacán jelenleg viszonylagos nyugalom van. A válság idején az arany ára jellemzően emelkedik, 2009-2011 között 20 százalékkal drágult. A gazdasági világválság kellős közepén mért unciánként 1900 dolláros szint már a múlté, de messze van a 2006-ban mért 500-600 dolláros mélyponttól is. Jelenleg 1200 dollár körüli áron lehet aranyat vásárolni.

De vajon megéri-e most vásárolni? Az, hogy a közeljövőben mennyit kell majd fizetni a nemesfémért, elsősorban az amerikai dollár árfolyamának alakulásától függ. Piaci elemzők szerint, ha az amerikai deviza erősödik az euróval szemben, az arany árfolyama esni kezd. A várakozások szerint azonban a dollár tartós erősödésének kicsi az esélye, mivel az amerikai gazdaság növekedését a gyenge dollárral szeretnék megtámogatni. A kilátások alapján a legtöbb arannyal foglalkozó nemzetközi elemzőcég a nemesfém óvatos, 5-6 százalékos drágulását várja 2017-re.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hazai piac legmeghatározóbb piaci szereplője a BÁV Zrt. A 244 éves múltú, ékszer és befektetési arany kereskedelemmel is foglalkozó társaság várakozása szerint az idén élénkül a kereslet. Arany vásárlása előtt azonban nem árt néhány alapvető szabályt figyelembe venni - hívják fel a figyelmet a BÁV szakemberei:

  • Ha befektetési céllal vásárolunk aranyat, akkor a legfontosabb, hogy azt megbízható helyről szerezzük be. Mindig ellenőrizzük le a kereskedő céget, az általa árult aranytömb minősítését, a csatolt szolgáltatásokat, így például, hogy vissza is vásárolják-e az aranytömböt vagy milyen garanciákkal rendelkeznek.
  • Érdemes a törtarany helyett úgynevezett befektetési aranyat vásárolnunk, ezzel ugyanis csak a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet engedélyével és folyamatos ellenőrzése mellett lehet kereskedni. Így elkerülhetjük a csalást, visszaélést, és biztosak lehetünk benne, hogy a pénzünkért a megfelelő értékű és minőségű aranyat is kapjuk.
  • Ha a világon bárhol könnyen értékesíthető aranytömböt szeretnénk, akkor válasszuk a legmagasabb, good delivery minősítést. Ezen tömbök aranytartalma garantáltan 999,9 ezrelék, de ebben az esetben a gyártó komoly referenciája a garancia a minőségre és a nemzetközi elfogadásra.
  • A befektetési célú aranytömbök esetében nem utolsó szempont, hogy ÁFA mentesen vásárolhatók a termékek. A befektetési portfóliónkon belül érdemes az aranyat hosszú távú (5-15 éves), alacsony kockázatú befektetésként választani.
  • A befektetési aranytömb vásárlásnál fontos szempont lehet, hogy minél kisebb a kiszerelés, annál jelentősebb az árához képest a gyártási költség. Ha a közeljövőben szeretnénk a befektetésünk egy részét pénzzé tenni, válasszuk a kisebb tömböket. Ha hosszú távban gondolkodunk, és pénztárcánk megengedi, akkor az ár-érték arányban kedvezőbb, nagyobb kiszerelést érdemes választani.
  • Az aranytömb egyik jellemzője, hogy bár kis helyet foglal el, nagy értéket képvisel. Egy csupán 100 grammos aranytömb értéke már meghaladja az egymillió forintot. Emiatt a vásárlás után a tulajdonosnak a biztonságos őrzéséről is gondoskodnia kell.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm