2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Riadót fújt Orbán Viktor: komoly változások jönnek Magyarországon


Vasárnap délután tartotta szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. Több pontból álló klímavédelmi akciótervet hirdetett, többek között olcsó elektromos autók elterjedését fogja támogatni a kormány. A kormányfő új ígérete a gyermeket vállaló családoknak, hogy az anyáknak az első fél évben a fizetésük 100 százalékát kellene kapniuk, a mostani 70 százalék helyett. Azt is előrevetítette, hogy 2020 a munkahelyek megőrzéséről fog szólni a magyar gazdaságban.

Gazdaságvédelem

Az európai gazdaság megállt, ezen belül is különösen az eurzóna térsége. Ha növekszik is, legfeljebb mikroszkópikus méretben - fogalmazott.

A kihívás: képes lesz-e fejlődni a magyar gazdaság, miközben Európa stagnál

- foglalta össze. Különösen aggasztó, hogy a munkanélküliség Nyugaton emelkedni kezdett.

2020-ban a munkahelyek megőrzésére kell fordítanunk az energiánkat. A kisvállalkozási adót és a munkát terhelő adókat csökkenteni fogjuk

- ígérte. A nyugdíjak értékét meg fogjuk őrizni - tette hozzá.

De van-e elég pénzügyi mozgásterünk? - tette fel a kérdést.

A munkahelyeket egyszerre kell megőrizni és korszerűsíteni - vezette fel a következő kihívást.

Csínján kell bánni az euró bevezetésével is. Ne üljünk fel olyan vonatra, amiről nem tudjuk, merre megy - foglalta össze a magyar euróbevezetés kilátásait.

Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy Európa éppen hátrányba kerül, mert az USA-ban és Kínában nagyobb a növekedés, hiszen többet fordítanak innovációra és honvédelemre, ami a fejlődés alapja.

2020 és 2021 a kormányzati munka éve lesz, az országépítés éve lesz - vetítette előre.

Családvédelem

Legyünk modernek és szexik. A Google Analytics szerint a babaváró hitel a 10. legnépszerűbb keresőszó volt - fejtette ki és idézte fel az eddigi családpolitikai intézkedések kapcsán Orbán Viktor. Ha valóban fordulatot akarunk elérni, át kell lépni a Rubikonon - vélekedett. 

Azt tudjuk, mit kellene ennek érdekében még tennünk. Csak azt nem tudjuk, hogyan és miből. Elszánt vagyok, sőt igyekszem magammal ragadni a pénzügyminisztert - magyarázta.

"A három gyermekes anyáknak be kell vezetni az SZJA-mentességet" - mondta.

Az első félévben a fizetésük 70%-át kapják az anyák, ezt fel kell emelni 100%-ra. És akkor most az anyák több fizetést kapnának, mintha nem szültek volna

- árulta el az új tervet. De addig nyújtózkodhatunk, amíg a takarónk ér - figyelmeztetett és hozzátette, hogy a családtámogatás útján a kormány fokozatosan kíván haladni a pénzügyi mozgástér fényében.

Klímavédelmi akcióterv

  • július 1-vel megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását;
  • betiltják az egyszerhasználatos műanyagok forgalmazását;
  • megvédik a folyókat a külföldről érkező műanyagoktól - "meg kel ltisztítani a Dunát és a Tiszát a műanyagoktól" - mondta el Orbán Viktor;
  • a multiknak előírják a zöld teknológiák használatát; a következő 2 évben 32 milliárd forinttal támogatják a kis és középvállalkozások zöld beruházásait;
  • minden újszülött után 10 fát fognak ültetni a kormány, az erdővel borított hazai területek 27 százalékra fognak növekedni;
  • a következő 10 évben meghatszorozzák a napenergia termelést;
  • támogatni fogják az olcsó elektormos autók megjelenését, 2022-től csak elektromos buszok járhatnak a városi közlekedésben;
  • jön a zöld államkötvény, aki ilyet vásárol az a klímavédelem ügyét elősegíti, a kormány csak klímavédelemre fordítja az igy befolyt összeget.

Mit mutat az utolsó 10 év 100 év fényében?

Amikor ezt a munkát elvégeztem, megijedtem. Hogy fogom én ezt elmondani? - vezette fel a következő témát Orbán Viktor. 

Szégyenteljesen dicsérem a saját lovamat, de ez nem rólam szól, hanem az országról. Ezért mondom el ezeket a sikereket - kezdte szerényen Orbán Viktor az eredmények felvezetését.

Az utolsó 10 évünk volt a legsikeresebb 10 az elmúlt 100 év magyar történelmében

- fogalmazott a kormányfő.

A gazdasági növekedés értékelésével indította. Többletes folyó fizetési mérleg, fegyelmezett költségvetés, csökkenő adósságráta. Külső és belső egyensúly megtartása melletti fenntartható növekedés egyik másik évtizedünkre sem volt jellemző. Európai mércével mérve a vagyoni egyenlőtlenségek mérsékeltek maradtak - magyarázta. A minimálbér megduplázódott. A vagyoni típusú egyenlőtlenség az egyik legalacsonyabb az EU-ban.

Az általános adócsökkentés politikája tehát bevált, mert a dagály az összes hajót megemeli

- vélekedett.

101 nagyberuházás 1700 milliárd forint értékben - folytatta. A beruházási érték 60%-a keletről származott - tette hozzá.

Megdöntöttük az exportrekordot. 34-ek vagyunk az export világranglistán. Itt említette a gyógyszerexportot, az agrárium teljesítményét, valamint, hogy autógyártásban a 20-ak vagyunk a világban.

Több tiszteletet a magyar munkásoknak, mérnököknek, a pedagógusokról nem is beszélve - húzta alá.

Mindenkit szeretnék megnyugtatni, magyarországon már a jövő autógyártása zajlik. Nálunk épülnek a jövő autógyártásának új kapacitásai - adott hangot bizakodásának a világban zajló autóipari átalakulás kapcsán.Európa nem Brüsszelben van. Európa bennünk van. Mi vagyunk Európa jövője - folytatta és tért rá az európai ügyekre. Nem ülünk fel minden liberális népmesének - utalt a mindenható kapitalizmusra. A mi nemzetünk tudja, hogy Magyarország az első - emelte ki.

Összességében így értékelte: ez így elég jól néz ki. Érthető, ha már egyesek aranykort kiáltanának.

Címlapkép - MTI/Szigetváry Zsolt

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk