2020. január 24. péntek Timót

Rengeteg magyarnak lopták el így a pénzét: sok esetben nincs mit tenni


Közel ugyanannyival nőtt tavaly a bankkártyákkal kapcsolatos visszaélések száma, amennyivel az elkövetett visszaélések kárértéke csökkent. Továbbra is az internetes tranzakcióknál a legtöbb a gond.

Éves összevetésben több mint 17 százalékkal csökkent 2019 második negyedévében a bankkártyás műveletekhez kapcsolódó visszaélésekből származó kár Magyarországon - adta hírül a Világgazdaság. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2019 második negyedévében 319,6 millió forintnyi kár keletkezett a kibocsátói (szolgáltatói) oldalon, ami 17,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Eközben az elfogadói (kereskedői) oldalon 58,2 milliós kárt jelentettek, ami 41,6 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Bár az okozott kár értéke csökkent, a regisztrált visszaélések száma emelkedett: a kibocsátói oldalon 17,4 százalékos növekedés után meghaladta a 17 600-at, ezzel szemben az elfogadóknál 65 százalékkal 753-ra csökkent.

Továbbra is a határon átnyúló és az internetes tranzakciókhoz kapcsolódik a legtöbb káreset. Utóbbihoz köthető a visszaélések számának több mint 86, értékben pedig csaknem 88 százaléka. A visszaélések másik két - értékben pedig a legjelentősebb - típusa ehhez képest már elenyésző súlyú.

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS