8 °C Budapest

Jövőre mindenki ezt fogja keresni: megvan 2016 slágere

2015. október 27. 06:04

Az év végén sokakban felmerül a kérdés: hova tegyem az idén összegyűjtött pénzemet, milyen megtakarítást indítsak a fizetésemelésből? Családonként eltérhet ugyan, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb megtakarítási forma, ezért összeszedtük miből érdemes válogatni. Mivel kaphatunk állami támogatást, és mivel érhetünk el garantált hozamot?

Az év vége felé sokan gondolkoznak azon, hova tehetik az év során összespórolt pénzüket, vagy már a fizetésemelés, illetve az év végi bónusz befektetésén törik a fejüket.

Lakástakarékpénztár

Az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma Magyarországon a lakás takarékpénztári (LTP) befizetés, főleg a 30 százalékos állami jóváírás vonzó a termékben. A jóváírást minden befizetés után megkapjuk a számlára, vagyis a megtakarított összeg növekszik ennek köszönhetően.

Az LTP esetén érdemes a rövidebb futamidejű megtakarítást választani, mivel ezek magasabb hozammal kecsegtetnek, egy négy éves konstrukcióval akár 10 százalék felett is kaszálhatunk.

Bankbetét

A rövid távú megtakarításokra és a vésztartalékok tárolására a magyarok még mindig a bankbetéteket részesítik előnyben. Az alacsony jegybanki alapkamat miatt a pénzünk ugyan elég keveset gyarapszik, ha betétben tartjuk, az új betétek átlagos kamatszintje jelenleg 0,88 százalékos (a jegybanki adatok szerint.)

Ennek ellenére a könnyű hozzáférhetőség miatt (a netbankon keresztül feltört betét akár azonnal utalható) és a biztonság miatt nem csoda, hogy az elmúlt egy évben a betéti állomány nem csökkent hazánkban, sőt, apró növekedést mutatott.

TBSZ

A tartós befektetési/betéti szerződés (TBSZ) már régóta kedvelt megtakarítási forma, mivel adó- és járulékkedvezményt kaphatunk megtakarításainkra, ha ilyen számlán gyűjtjük félretett forintjainkat. Két fajtája van a TBSZ-nek:

  • A betéti számlán hosszú futamidejű (3 és 5 éves) bankbetéteket köthetünk le
  • A befektetési számlára értékpapírokat vásárolhatunk (állampapírok, befektetési alapok, részvények)

Három év után a TBSZ-en megtakarított pénzünket egészségügyi hozzájárulás (EHO) nélkül (6 százalék) és 16 százalék helyett 10 százalékos kamatadó megfizetése mellett vehetjük fel. Ha további két évet várunk, akkor pedig a kamatadót is elfelejthetjük.

Állampapír

Aki állampapírba szeretné fektetni a pénzét, annak számtalan lehetősége van válogatni az értékpapírok között. Három hónap és 15 év közötti futamidők közül válogathatunk, ráadásul lakossági állampapírok közül is válogathatunk. A rövid futamidejű állampapírokkal akár a bankbetétünket is kiválthatjuk, míg a több éves konstrukciók a hosszú távú megtakarításokat helyettesíthetik.

Az állampapírok egészségügyi hozzájárulás mentes hozamot biztosítanak, ráadásul, ha TBSZ-re vesszük meg, akkor a kamatadót is megúszhatjuk. Ez utóbbi egyébként kiváló párosítás lehet a Bónusz Magyar Államkötvénnyel (BMÁK) és a Prémium Magyar Államkötvénnyel (PMÁK), ugyanis ezek futamideje megegyezik (illetve közel megegyezik) a TBSZ futamidejével.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nyugdíj

Hazánkban három kifejezetten nyugdíj célra fordítható megtakarítást indíthatunk:

  • Önkéntes nyugdíjpénztárt (ÖNYP),
  • Nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) és
  • Nyugdíjbiztosítást.

Mindhárom esetében a befizetéseink után 20 százalékos adójóváírást kaphatunk az államtól, ami jelentősen megdobja a félretett összeg hozamát. A három termék között a legjelentősebb különbség a befektetés kezeléséből adódik:

  • Az ÖNYP-nél a belépéskor kell választanunk egy portfóliót, amit ezután teljes mértékben a pénztár kezel, így akár évekig, évtizedekig sem kell a pénzt mozgatnunk.
  • A nyugdíjbiztosításnál egy tanácsadó segít eligazodni, hogy melyik eszközalapok közül érdemes választanunk.
  • A NYESZ-ek esetében a befektetés kezelése teljes mértékben a mi dolgunk, a számlára vehetünk állampapírokat, részvényeket és befektetési alapokat egyaránt.

Életbiztosítás

Az életbiztosítással egybekötött megtakarításoknak (a nyugdíjbiztosítás is egy speciális formája) két típusuk létezik:

  • Befektetési egységekhez kötött (unit linked)
  • Klasszikus, fix hozamú

Míg az előbbinél a pénzünket eszközalapokba fektethetjük egy tanácsadó segítségével, addig az utóbbi fix, a biztosító által meghatározott garantált hozamot biztosít.

Az életbiztosítások jellemzően hosszú tartamú, akár 15-20 évre szóló megtakarítások. Ezért, ha a tartam lejárata előtt (vagy teljes életre szóló terméknél a költségek levonása előtt) megszűntetjük a biztosításunkat, akkor könnyen lehet, hogy kevesebb pénzt kapunk vissza, mint amennyit korábban befizettünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 12:20
Az 1% Club című nemzetközi formátum egy estés logikai vetélkedő lesz, amelyben a stúdióban és a képe...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem