9 °C Budapest

Így bukhatod el könnyen a kedvezményes csomagod: elég egy apró botlás

2020. július 22. 05:39

A bankok a legkülönfélébb módszerekkel próbálják magukhoz csábítani az ügyfeleket, hogy náluk vezessék számlájukat. Díjazzák, ha az ügyfél online nyit számlát, vagy díjmentes kártyhasználatot biztosítanak feltételek mellett, az átutalási költségekből faragnak le, esetleg a készpénz befizetést teszik díjmentessé. Ahány bank, annyiféle ajánlat, konstrukció - viszont gyakori feltétel szokott lenni a kedvezményes csomagoknál, hogy rendszeres jövedelm-átutalás érkezzen az adott számlára. Ha ezt a feltételt az ügyfél nem teljesíti, akkor bukhatja is a kedvezményt. Pedig önhibáján kívül "elkövetheti ezt a hibát", hiszen a banki szünnapok miatt meglehet, hogy munkáltatója nem hónap elején utal, vagy esetleg elveszítette időközben az állását - ez a koronavírus járvány idején könnyen megtörténhet. A Pénzcentrum most megkérdezte a bankokat, hogy mit tehet ilyen esetben az ügyfél, és mikor esik el a kedvezménytől.

A bankoknak számos különféle kedvezményes bankszámla ajánlata van, amelyek között nehéz kiigazodni, hiszen mindenegyiknél más-más feltételhez kötik a kedvezményeket. Ezért ha valaki bankszámlát nyitna, váltana, akkor érdemes kalkulátort használnia, amelyben a pénzkezelési saját szokásait (utalások, csoportok beszedések, készpénz felvétel, stb.) a legpontosabban megadva megtalálhatja a számára legmegfelelőbb ajánlatokat.

Az egyik népszerű feltétele a kedvezményes számlavezetésnek, hogy az ügyfélnek a bankhoz érkezzen a jövedelme - vagy legalábbis legyen egy havi rendszerességű adott összegű jóváírás a számlán. Ez egy magánember számára mondhatni természetes, aki nem akar több helyen számlát vezetni, hanem csak egy helyen bankolna, logikusnak tűnik, hogy oda érkezzen a fizetés is.

A táblázatból kiderült, hogy bár egyes csomagoknak nem feltétele a jövedelem-jóváírás, ugyanolyan kedvezőek, más bankszámláknál igenis sokat számít az éves számlavezetési díjban. Így amikor dönteni kell egyik-másik ajánlat között, természetes, hogy az ember afelé hajlik, hogy kevesebbet számítsanak fel neki számlakezelési költségként. Így vállalja, hogy rendszeres jövedelem-jóváírás fog történni a számláján.

Vannak azonban bizonyos esetek, amikor ez a számlanyitáskor vállalt rendszeres jövedelem-jóváírás nem teljesülhet.

Például, ha a munkáltató rossz időpontban utal: korábban vagy később, mint a bank által vizsgált időszak. Vagy az is megtörténhet, ahogy sokakkal meg is történt a járvány alatt, hogy annyivel csökken a havi beérkező összeg, hogy már nem éri el a minimum összeget, amely esetében jár a kedvezmény. Hiszen rengeteg dolgozót jelentett át a munkáltatójuk 4-6 órába 8 helyett, hogy meg tudja tartani őket.

Ugyanúgy a legrosszabb is megtörténhetet, és még megtörténhet, attól függetlenül, hogy a járvány enyhülésével a veszélyhelyzetet megszüntették: hogy munkanélkülivé válik az ember, teljesen elveszíti a keresetét, illetve ha vállalkozó, megszűnik a bevételi forrása, mert nincs megrendelése. Akár így, akár úgy, megeshet, hogy önhibáján kívül az ember nem tudja teljesíteni azt a feltételt, amellyel a számla megnyitásakor vállalt. A Pénzcentrum megkérdezte a nagyobb hazai bankokat, mit tehet ilyen esetben az ügyfél, illetve mikor esik el a kedvezménytől, milyen díj felszámításra számíthat.

Budapest Bank

A Budapest Bank lapunk megkeresésére adott válasza alapján a pénzintézet rendszerei és folyamatai tudják kezelni azt az esetet, ha az ügyfélnek egy hónapban két jövedelemutalása érkezik a kifizető helytől, a következő hónapban pedig ennek eredményeként nem érkezik jövedelemutalás a számlára. Ebben az esetben nem terhelődik a plusz díj.

Amennyiben előreláthatólag több hónapon keresztül nem érkezik majd jövedelem a számlára, érdemes olyan csomagba váltani, ahol nincs jövedelemelvárási feltétel. Amennyiben az ügyfél ismét tudja vállalni a jövedelem teljesítését, újra választhatja a jövedelemelvárással rendelkező csomagok közül a számára legmegfelelőbbet. A Budapest Banknál díjmentesek a csomagváltások

- közölték, és azt is megtudtuk, hogy jövedelemelvárási feltétellel rendelkező csomagok esetében - amennyiben tartósan nem érkezik a jövedelem - a bank korrekciós díjakat terhel azokban a hónapokban, amikor ez a feltétel nem teljesült. A számla egyéb kondíciói nem változnak.

CIB Bank

Rendszeres havi jóváíráshoz kötött kedvezmény a CIB bank három számlája esetében vehető igénybe: a CIB Online Számlacsomag (már nem értékesítik), a CIB ECO Bankszámla és a CIB ECO Plusz Bankszámla esetén. A bank lapunk kérdésére, mi történik, ha mégsem érkezik meg a rendszeres vállalt utalás, azt a választ adta, hogy az Online Számlacsomagnál, ha ilyen probléma adódna, akkor az ügyfél jelzése alapján méltányosságból jóvá szokták írni a kedvezményt. Ennek nincs díja vagy többletköltsége.

Az újabb ECO számlák esetében pedig már nemcsak a számlavezetési díj terhelése előtti hónapot vizsgálják, hanem a megelőző két hónapot, így ha csak átmeneti kiesésről van szó, akkor nem merülhet fel probléma.

Erste Bank

A banktól megtudtuk, hogy diákok számára létezik olyan csomag amely esetén az ügyfélkapcsolati díj 0 forint amennyiben az ingyenes elektronikus számlakivonatot választja az ügyfél, nincs rendszeres jövedelm-jóváírás elvárás. Ezen kívül több Erstés számlacsomag van, melyek kedvezményes feltételeit több módon is lehet teljesíteni, többek között jövedelem átutalás, kártyás vásárlás vagy állományi feltétellel. Jóváírás vagy jövedelem átutalás esetén a vizsgálati periódus előre rögzített időszakra szól és alap esetben ehhez igazodnak a kedvezményes díjak, melyek lehetnek átutalási vagy havi díjak is, számlacsomagtól függően.

A pandémiás helyzet miatt többeknél fennállhatnak fizetési nehézségek, illetve a fizetések időzítése vagy mértéke is változhatott, ezért azon ügyfeleink részére, akik jóváírási vagy jövedelem feltételes számlával rendelkeznek, a vírus előtti 2019. december, 2020 január és február hónapokban teljesítették a kedvezményes feltételeket, azonban 2020. májustól ezt nem tudják teljesíteni, úgy 6 hónapon keresztül, maximum 2020. október végéig az Erste a kedvezményes havidíjat érvényesíti az ügyfeleink részére

- tájékoztatta lapunkat a bank, és azt is megtudtuk, hogy a kialakult vírushelyzetre való tekintettel, az Erste az érintett ügyfelek részére a fentiek szerint eltekint a jóváírás/jövedelem feltétel teljesítéstől a hirdetményben meghatározott módon így nem keletkezik többletköltség, csupán a kedvezményes díjakra nem lesz jogosult az ügyfél, és a díjak ennek megfelelően kerülnek az adott hónapban meghatározásra.

K&H Bank

A Bank lakossági számlacsomagjaiban havi díj kedvezmény érhető el abban az esetben, ha a tárgyhóban összesen legalább a meghatározott összegben, bármilyen jogcímen, legfeljebb három részletben érkezik belföldi vagy külföldi forint vagy deviza átutalás jóváírás. Ezt a tárgyhavi zárás keretében vizsgálja a Bank, hogy a tárgyhóban esedékes csomagdíj visszatérítésének feltételei teljesültek-e, így, ha ez a feltétel csak a hónap végén teljesül, akkor is teljesítettnek tekintik ezt a feltételt - tájékoztatták lapunkat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Általánosságban az mondható el, hogy igyekszünk az Ügyfeleink számára a lehető legkedvezőbben eljárni, speciális helyzeteket egyedileg tudunk kezelni. Az év végi, karácsony előtti időszak például speciális ebből a szempontból. Sok ügyfelünknek decemberben két jövedelemjóváírás is érkezik a számlájára, míg januárban egy sem. Ezt központilag kezeljük, és jóváírjuk a kedvezményt

- ismertették, és azt is megtudtuk, hogyha mégsem teljesülne a feltétel valamilyen okból, akkor az erre vonatkozó kedvezmény abban a hónapban nem érvényesül, de minden hónapban újra megvizsgálja a Bank a teljesítést, tehát nem szűnik meg a kedvezmény. Amikor ismét teljesíti az ügyfél a feltételt, onnantól újra él, nem veszíti el azt.

MKB Bank

Lapunk kérdéseire válaszolva Mag Mihály, az MKB Bank Lakossági és üzletfejlesztési főosztályának vezetője elomta, hogy a jövedelem-jóváírások esetleges csúszásának lehetőségét is szem előtt tartva alakította ki a bank a jövedelem-jóváírás vizsgálati időszakát, ami a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjától a tárgyhónap 19. napjáig terjed.

Tapasztalatunk szerint ez alkalmas az esetleges csúszások ügyfélközpontú kezelésére. Emellett az MNB 2020. március 18-i sajtóközleményében foglaltak szerint eljárva Bankunk minden olyan számlacsomagnál, amelynél a csomag havidíjának megállapítása a jövedelem-jóváírás összege alapján történik, eltekint a jövedelem-jóváírás vizsgálatától és a legkedvezőbb csomagdíjat terheli

- mondta el, tehát a bank ügyfeleinek nem kell aggódniuk, ha a pandémiás helyzet következményeként nem tudják teljesíteni a jövedelem-jóváírás feltételt a számlájukon.

OTP Bank

A bank lapunk kérdéseire azt közölte, hogy a fizetési számlaszolgáltatásokhoz kapcsolódó jövedelem jóváírási feltételek azok természetes időbeli elszórtsága miatt tört havi intervallumok alapján kerülnek figyelembevételre, a legtöbb konstrukció esetén két hónapot vizsgálva, melyből az egyikben szükséges teljesíteni a feltételt. Tehát, ha eseti dologról van szó, nincs ok aggodalomra.

Általánosan elmondható, hogy amennyiben a havi jövedelem érkezésének időpontja egy hónapban megváltozik (átkerülve így egy másik vizsgálati periódusba)a fent vázolt működés miatt a számlatípusok döntő többsége esetén nem jelent problémát

- ismertették, és hozzátetták, hogy a kedvezményt az ügyfelek az esetek döntő többségében meg tudják tartani. Viszont ha több hónapig nem teljesítik a jövedelem és/vagy egyéb elvárás(oka)t, akkor keletkezhet bizonyos összegű számlavezetési díjuk.

Raiffeisen Bank

A pénzintézet - más bankok gyakorlatához hasonlóan - úgy küszöböli ki ezt a problémát, hogy a legtöbb számlacsomag esetén az alábbi időszakra vizsgáljuk a tárgyhavi díjterhelés jóváírási feltételét: tárgyhónapot megelőző hónap 21. napjától a tárgyhónap 24. napjáig terjedő időszak. Így lapunknak adott válaszuk szerint nem jellemző ilyen jellegű probléma náluk.

Takarékbank

A Takarékbanknál jelenleg is értékesíthető lakossági bankszámlák esetében a jóváíráshoz kötött kedvezményes számlavezetési díjat, a Bank a tárgyhónapot megelőző hónap 16. napjától a tárgyhónap 15. napjáig terjedő időszakban vizsgálja, tehát gyakorlatilag mindegy, hogy az ügyfél jóváírása a hónap utolsó napján, esetleg megkésve, a következő hónap első napjaiban érkezik be - írták lapunk kérdésére.

Amennyiben az ügyfél igazolni tudja, hogy a munkáltató hibájából történt egy esetleges jóváírás elmaradása, a Takarékbank megvizsgálja és egyedileg bírálja el az ügyfél kérelem alapján az esetet

- közölték.

UniCredit Bank

A bank kérdésünkre azt közölte, hogy fő számlacsomagjaik esetében (mint például a Mobil Aktív és az Ikon számla is) havi meghatározott összegű jóváírással az ügyfelek csökkenthetik havi zárlati díjaikat. A jóváírás az adott hónap bármely napján és akár részletekben is érkezhet ahhoz, hogy ügyfél részesüljön a díjkedvezményben.

Ha egy hónapban nem teljesül a jóváírási feltétel, akkor arra a hónapra nem jár a havi zárlati díjból kedvezmény, de a számlával kapcsolatosan további díj vagy költség nem merül fel

- tájékoztattak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem