2020. december 1. kedd Elza

Hivatalos: hamarosan új bankjegyeket vezetnek be Magyarországon


Az idei év végéig fizethetünk a 2015 előtt készült húszezresekkel; 2017 tavaszán pedig a két-, illetve ötezresekkel folytatódik a bankjegycsere-program Magyarországon. Az eddig lecserélt címletek, biztonsági szempontból jól muzsikálnak, a statisztikák szerint tavaly 26 százalékkal csökkent a forint bankjegyek hamisítása.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított bankjegycsere-programjának következő lépéseként, alig fél év múlva debütálnak a legújabb papírcímletek Magyarországon.

"A következő megújult címletek, a 2000 és 5000 forintosok 2017 tavaszán, a készpénzforgalom működésében meghatározó szerepet betöltő automaták, gépek felkészítését követően kerülnek majd kibocsátásra"

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az MNB.

És hogy miért ezek a címletek jönnek? Nos, a forintbankjegyek 2018-ig tartó, korszerűsítést célzó cseréjének ütemezésével, azon belül a címletek sorrendjével kapcsolatban a jegybank hozzáfűzte, hogy a cserét "az optimális készletezés, a készpénzforgalmi szereplők igényeinek bővülése és a bankjegyek természetes elhasználódásából fakadó pótlás összhangjának figyelembe vételével" folytatják.

A soron lévő címlet(ek) várható költségeivel kapcsolatban pedig mindössze annyit árultak el, hogy az előzőkben említett okok, így a készletezés, a készpénzforgalmi szereplők igényeinek bővülése és a bankjegyek természetes elhasználódásából fakadó pótlás miatt

a jegybanknak a cserétől függetlenül is folyamatosan jelentkeznek a bankjegyek gyártatásával kapcsolatos ráfordításai, amelyek a csere időszakában kb. 30-40%-kal emelkedhetnek. A cserefolyamat első két címlete (a 10 000 és a 20 000 forintos) a forgalomban lévő forint bankjegyek közel 65%-át teszi ki. A további 4 címlet a fennmaradó 35%-on osztozik, így a cseréjükkel kapcsolatos címletenkénti ráfordítások is csökkennek a következő két évben.

Habár az MNB-től pontos összeget tehát nem tudtunk meg, korábbi lapértesülések arról szóltak, hogy a teljes átállás, vagyis

az összes címlet cseréje nettó 15-20 milliárd forintba kerül.

Az ezres, ötszázas marad a végére

Mint ismert, 2014 decemberében, a tízezresekkel kezdődött meg a korszerűbb forintbankjegyek kibocsátása, majd egy évre rá a húszezres címletek debütáltak, míg az MNB-től származó friss információink szerint jövő tavasszal a 2000 és 5000 forintosokkal folytatódik a sor. Tehát a program utolsó részére maradtak a legkisebb címletek, azaz az ezresek és az ötszázasok.

A legfontosabb céldátum 2018, amikor is az utolsó címlet cseréjét követően elérhető lesz az a készpénzciklus valamennyi szereplője részéről kívánatos, optimális helyzet, amikor már csak az új, fejlesztett bankjegyek lesznek forgalomban. Ez kedvező mind a lakosság, mind pedig az elmúlt kb. másfél évtizedben jelentős automatizáláson keresztülment professzionális szereplők számára is

- emelte ki megkeresésünkre az MNB.

Év végéig fizethetünk a régi húszezresekkel!

2016. december 31-én az MNB bevonja a forgalomból a régi (2015 előtt gyártott) 20 000 forintosokat. Ez azt jelenti, hogy a hétköznapi vásárlásaink során december végéig fizethetünk a régi változatú húszezresekkel. Fontos, hogy ezt követően ezek a bankjegyek nem veszítik el értéküket és mindenkinek még hosszú ideig lesz lehetősége az esetleg nála maradt régi bankjegyeket újra cserélni. A kereskedelmi bankok és a Posta pénztárai december 31-ét követően még 3 évig, a Jegybank pedig 20 évig, azaz 2037-ig cseréli díjmentesen törvényes fizetőeszközre a bevont régi húszezreseket.

Te kis hamis...

Habár sokáig az (is) terjedt a közösségi portálokon, hogy a készpénzcserét igazából az motiválta, hogy Matolcsy György jegybankelnök kézjegye kerülhessen a bankjegyekre, ennek a pletykának - bár megmosolyogtató - természetesen nem sok alapja van. A hivatalos kommunikáció szerint

a csere az előállítási költségek (így a folyamatos utángyártás) optimalizálása mellett elsősorban biztonsági szempontból volt indokolt.

Noha a hamisításból eredő veszteségek korábban is elhanyagolhatóak voltak, az már a cserefolyamat közepén kijelenthető, hogy az új címleteket jóval nehezebb hamisítani. Az MNB legfrissebb adatai szerint a forint bankjegyek hamisítása az elmúlt egy év során 26 százalékos csökkenést mutat, mértéke a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában továbbra is kedvezőnek tekinthető.

A lefoglalt hamisítványok zöme a "régi" forintcímletekből kerül ki, minőségüket jellemzi, hogy egyszerű irodai sokszorosító eszközökkel (fénymásoló, printer) készültek.

- tette hozzá a Jegybank.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk