7 °C Budapest

Fontos változás az ATM-eknél: ne lepődj meg, erről mindenképp tudnod kell

2019. augusztus 5. 05:31

Tarolnak a készpénzbefizető ATM-ek - a legtöbb bank már bevezette ezt a szolgáltatást, amelyik még nem, az pedig folyamatosan cseréli le régi ATM-eit korszerűbb készülékekre. Bár az újgenerációs ATM-ek néha problémát okozhatnak az ügyfeleknek, ahogy azt nemrég láttuk, az ATM-es készpénzbefizetés lehetősége mindenképpen egy pozitív lépés. Banki körképünkből kiderül, hogy az idén már 6 hónap alatt sokkal több pénzt fizettek be az ügyfelek ATM-en keresztül, mint tavaly egész évben. Bankonként mutatjuk azt is, hogy pontosan mennyi ilyen ATM áll rendelkezésre. És mivel a befizető ATM-ek folyamatosan jelennek meg, túlzás nélkül nevezhetjük az idei évet a befizető ATM-ek évének - legalábbis ami a pénzforgalom növekedési ütemét illeti.

A magyarok vásárlási szokása egyre inkább tolódik el a digitális megoldások felé, ezzel párhuzamosan a készpénzhasználat fokozatosan háttérbe szorul. Ezzel párhuzamosan azt tapasztalhatjuk, hogy a banki automatákon egyre gyakrabban jelenik meg a befizetéses funkció: azaz már nemcsak pénzt felvenni tudunk az ATM-ből, hanem befizetni is.

Ne fizess feleslegesen sokat a bankodnak: olcsó bankszámlákért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A tendencia viszonylag újszerű (bár van olyan bank, aki már 8 éve üzemeltet ilyen ATM-et), de a fejlődés gyors és folyamatos. A pontos áttekintés kedvéért a Pénzcentrum megkereste a bankokat, hogy nyilatkozzanak, az összes ATM-ük közül mennyi alkalmas befizetésre. Ahol a bank külön nem tért ki rá, hogy a borítékos, vagy az azonnali jóváírásos ATM-ekből mennyi van nekik, ott a készpénzbefizető ATM gyűjtőfogalom mindkettőt takarhatja.

Előfordulhat, hogy nemcsak a készpénzfelvételt, de a készpénzbefizetést is sarcolja a bank - noha a számlán tartott pénz nekik is sokkal kedvezőbb, mintha készpénzben tartanánk az összeget. Megkérdeztük a bankokat, hogy náluk van-e díja az ATM-es készpénzbefizetésnek. Alább olvashatók a bankok nekünk adott válaszai.

Budapest Bank

A Budapest Bank mindössze annyit árult el, hogy jelenleg 123 darab ATM-ük van, és elmondásuk szerint fokozatosan tervezik a befizető automaták létesítését. Így bár jelenleg még nincs ilyen automata, látható, hogy azok a bankok is tervezik ezt bevezetni, akik eddig nem tették.

CIB

A CIB-nek 125 darab ATM-e van összesen, ezek közül 69-nél lehetséges a borítékos vagy az azonnali jóváírású készpénzbefizetés. Az idei évben további 21 azonnali készpénzbefizetésre alkalmas automata lesz elérhető a bank hálózatában, 2020-tól pedig továbbiak követik majd ezeket a bank válasza szerint.

A bank elmondása szerint a borítékos készpénzbefizetés régóta elérhetők, ezt a szolgáltatást az ügyfelek nagyszámban használják. Az azonnali jóváírású befizető ATM-et a bank csak idén június közepében vezette be, a céljuk az volt, hogy az alacsony összegű befizetések legalább 50 százaléka ezen a csatornán történjen. Elmondásuk szerint ezt a célt közvetlenül a bevezetést követően elérték, nagy terhet véve le ezzel a pénztárosok válláról.

Ne fizess feleslegesen sokat a bankodnak: olcsó bankszámlákért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A készpénzbefizetés 2019. december 31-ig ingyenes, de az akció meghosszabbítását fontolgatja a bank. A nem akciós díj egyébként lakossági ügyfeleknek 0,2 százalék + 30 forint lesz minden tranzakció után. 

A borítékos befizetésnél egyszerre legfeljebb 50 darab borítékot tudnak befizetni az ATM által kiadott borítékba helyezve, ez maximum 1 millió forint lehet egy tranzakcióval. Az azonnali jóváírású ATM-eknél ez a korlát 200 darab bankjegyig terjed ki, a maximum befizethető összeg pedig 3 599 000 forint. 

Erste

Az Erste több mint 400 ATM-et üzemeltet országszerte, elmondásuk szerint ők is bővítik az automatikus készpénzbefizetési szolgáltatás elérhetőségét, így ma több mint 100 ATM-nél végezhetik el az ügyfelek a befizetéseket. A bank elmondása szerint a befizetés náluk is akciósan díjmentesen, amennyiben azonban kifut az akció, akkor a befizetésnek díja lesz. A befizetési limittel kapcsolatos kérdésünkre az Erste azt mondta, egyszerre 50 bankjegyet lehet az ATM-be helyezni.

K&H

A banknak országszerte 472 darab ATM-e van, ebből 216 befizetésre is alkalmas. A bankfiókok mindegyikében van készpénzbefizetésre is alkalmas ATM, de néhány bankfiókon kívüli ATM-nél is elérhető ez a szolgáltatás. Ez alapján tehát főleg azok számára lehetséges az ATM-es készpénzbefizetés, akik amúgy is ezzel a céllal mennek bankfiókba. Kérdésünkre válaszul a bank elárulta, hogy folyamatosan vizsgálják az új ATM lehetőségeket az ügyfelek visszajelzését követően.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ne fizess feleslegesen sokat a bankodnak: olcsó bankszámlákért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A K&H-nál egyébként 2019. június 30-ig közel 3,2 millió darab ilyen tranzakcióra került sor - ez nem összeg, hanem darab! Egy tranzakcióval legfeljebb 200 darab bankjegyet lehet befizetni, azaz 4 millió forintot, de a tranzakciók száma nincsen korlátozva. A díjat - akárcsak a többi bank -, a K&H is 2019. december 31-ig tartó akciója keretében elengedi.

MKB

Az MKB Bank összesen 67 darab ATM-et üzemeltet az országban, ezek közül jelenleg egyik sem alkalmas készpénzbefizetésre. Az MKB-tól is megkérdeztük, hogy terve-e befizető ATM-eket létesíteni, amire a bank azt írta válaszul, hogy kiemelt céljuk a folyamatok digitalizálása, így a készpénzbefizetést is szeretnék a fióknyitvatartástól független online folyamattal kiegészíteni. Ezt mi egy igenként értelmezzük.

OTP

Az OTP-nek egészen elképesztően sok, közel 2000 ATM-je van országszerte, amelyekből 222 készpénz befizetésre is alkalmas - ráadásul ezek mind azonnal jóváírják a befizetést. A bank válaszában leírta, hogy további "okos ATM-ek" beüzemelését tervezik. A közelmúltban jelentek meg az érintőképernyős ATM-ek is, amelyeknél gyakori probléma volt, hogy az ügyfelek kártyáját elnyelte - bár a bank szerint helyes használat mellett ez nem történik meg. Ezeknél az automatáknál egyébként nincs szükség arra, hogy bedugják a kártyát, elég csak odaérinteni azt.

Ne fizess feleslegesen sokat a bankodnak: olcsó bankszámlákért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az OTP ügyfelei 2019 első hat hónapjában eddig több mint 235 milliárd forintot fizettek be ilyen ATM-eken keresztül, ez dupla annyi, mint 2018 első félévében - a tendencia tehát erősen növekszik. A bank pozitív tendenciaként említi meg, hogy emiatt egyre kevesebben választják a bankfiókos befizetést. 

A befizetés összértéke maximum 3,6 millió forint lehet, egyszerre legfeljebb 200 darab címletből. A magánszemélyeknek a befizetés díjmentes, a vállalati ügyfeleknek pedig a fióki befizetés díjának a felébe kerül. 

Takarék

A Takarék Csoportnak is egészen sok, 991 darab ATM-e van, ebből viszont mindössze az az 1 (egy) darab alkalmas azonnali készpénzbefizetésre (persze ez pont eggyel több, mint több más banknál). Van azonban 78 befizető ATM-ük, ahol a borítékos megoldással lehet készpénz befizetni - ebben az esetben a tranzakciót követő napon íródik jóvá az összeg a számlán.

Nem meglepő, a Takarék folyamatosan cseréli az ATM-eket a "legkorszerűbb készülékekre", így vélhetően hamarosan náluk sem egyedül fog árválkodni az az egy azonnali befizető automata. A növekedés náluk is gigászi: tavaly egész évben 93,2 millió forint fizettek be az ügyfelek ATM-en keresztül, idén ez csak az első félévben 738 millió forint volt. A szolgáltatás jelenleg díjmentes, egyszerre viszont csak 40 darab bankjegyet lehet befizetni.

UniCredit

Az UniCredit 191 ATM-et üzemeltet, amelyek közül 83-at készpénzbefizetésre is használhatnak az ügyfelek. A bank már több mint nyolc éve bevezette a szolgáltatást, és bár konkrét számokat nem írnak, válaszukban annyit elárultak, hogy az ügyfelek 2018-ban "sok tízmillárd" forintnyi készpénzt helyeztek el az ATM-ekben. Egy tranzakcióval maximum 50 darab címlet helyezhető be, a befizetés díjmentes.

Ne fizess feleslegesen sokat a bankodnak: olcsó bankszámlákért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem