2020. július 6. hétfő Csaba

Erre annyira nem harapnak a magyarok: mi lesz így a szuperállampapír sorsa?


Júniusban mintegy 147 milliárd forintért jegyeztek a szuperállampapírból a magyarok, tehát semmivel sem többet, mint májusban. Egyelőre úgy tűnik, az újranyitás és a veszélyhelyzet elmúlta sem lendítette fel a MÁP+ keresletét

Az ÁKK friss heti statisztikái szerint múlt héten összesen 37,5 milliárdnyi szuperállampapírt jegyeztek a magyarok, ezzel kijelenthetjük, hogy gyakorlatilag megvannak a júniusi számok: összesen kicsivel több mint 147 milliárdnyi jegyzés érkezett a MÁP+-ra a nyár első hónapjában, nagyjából pont annyi, amennyi májusban, kevesebb, mint áprilisban és csak kicsivel több, mint márciusban.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a veszélyhelyzet elmúlta és a fokozatos újranyitás sem hozott több kedvet a magyaroknak arra, hogy szuperállampapírt vegyenek. Ahogyan azt az elmúlt napok statisztikáiból láthattuk, egyre csökken az az összeg, ami friss megtakarításként érkezik az állampapírpiacra, ha van is állománynövekedés, azt javarészt a lejáró állampapírok újrabefektetése adja.

Abban, hogy visszaesett a MÁP+ iránti kereslet, szerepet játszhat az is, hogy a hosszabb távú megtakarítási kedv még nem tért vissza teljesen a koronavírus miatti lezárásokat követően, erre lehet következtetni abból, hogy sokan készpénzben és bankszámlán tartják pénzüket, másrészt az utóbbi hónapok részvénypiaci felfutása sokakat arra sarkalhatott, hogy inkább részvényekben keresse a szerencséjét.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS