2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Erre annyira nem harapnak a magyarok: mi lesz így a szuperállampapír sorsa?


Júniusban mintegy 147 milliárd forintért jegyeztek a szuperállampapírból a magyarok, tehát semmivel sem többet, mint májusban. Egyelőre úgy tűnik, az újranyitás és a veszélyhelyzet elmúlta sem lendítette fel a MÁP+ keresletét

Az ÁKK friss heti statisztikái szerint múlt héten összesen 37,5 milliárdnyi szuperállampapírt jegyeztek a magyarok, ezzel kijelenthetjük, hogy gyakorlatilag megvannak a júniusi számok: összesen kicsivel több mint 147 milliárdnyi jegyzés érkezett a MÁP+-ra a nyár első hónapjában, nagyjából pont annyi, amennyi májusban, kevesebb, mint áprilisban és csak kicsivel több, mint márciusban.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a veszélyhelyzet elmúlta és a fokozatos újranyitás sem hozott több kedvet a magyaroknak arra, hogy szuperállampapírt vegyenek. Ahogyan azt az elmúlt napok statisztikáiból láthattuk, egyre csökken az az összeg, ami friss megtakarításként érkezik az állampapírpiacra, ha van is állománynövekedés, azt javarészt a lejáró állampapírok újrabefektetése adja.

Abban, hogy visszaesett a MÁP+ iránti kereslet, szerepet játszhat az is, hogy a hosszabb távú megtakarítási kedv még nem tért vissza teljesen a koronavírus miatti lezárásokat követően, erre lehet következtetni abból, hogy sokan készpénzben és bankszámlán tartják pénzüket, másrészt az utóbbi hónapok részvénypiaci felfutása sokakat arra sarkalhatott, hogy inkább részvényekben keresse a szerencséjét.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked