31 °C Budapest
Senior mature business woman holding paper bill using calculator, old lady managing account finance, calculating money budget tax, planning banking loan debt pension payment sit at home kitchen table.

Így lehet ingyenes bankszámlája egy magyar nyugdíjasnak!

2024. május 7. 06:31

Kinek ne jönne jól évi 42 ezer forint megtakarítás úgy, hogy ehhez még csak le sem kell mondania semmiről. Egy átlagos magyar nyugdíjasnál, aki a KSH szerint havi 231 ezer forintból él, biztosan lenne helye ennek az összegnek. Ehhez ráadásul A Bankmonitor szakértői szerint mindössze annyit kell tenni, hogy a fizetős bankszámla helyett ingyeneset választ valaki.

Mintegy 2 millió magyar kap jelenleg öregségi nyugdíjat Magyarországon, rajtuk kívül további 400 ezren részesülnek megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásban, hozzátartozói nyugellátásban, életkoron alapuló ellátásban és egyéb járandóságban. A nyugdíjak összege természetesen egyénenként eltérő, ám a KSH adatai szerint a legtöbben (241 ezren) jelenleg 160-180 ezer forint nyugdíjat kapnak, miközben az átlagnyugdíj 231 ezer, a mediánnyugdíj pedig 205 ezer forint. (A medián érték az, aminél a nyugdíjasok egyik fele nagyobb, míg a másik fele kisebb összegű járandóságot kap.)

Bármekkora összegű nyugdíjat is kap azonban valaki, ha van tér valamekkora összeget megtakarítani, érdemes élni a lehetőséggel. Különösen akkor, ha ezt fájdalommentesen, lemondások nélkül lehet megtenni. Ilyen lehet például az ingyenes bankszámlára váltás, hiszen az idősek többsége már ide kapja a nyugdíját. (Ennek fontos előnye egyébként az is, hogy így hamarabb megérkezik a pénz, mintha postás hozná ki.)

Mennyibe kerül egy átlagos bankszámla?

Egy bankszámla valóban komoly kiadást jelenthet, hiszen a Bankmonitor számlakalkulátor által vizsgált 53 bankszámla átlagos éves költsége bizony csaknem 42 ezer forint „normál” használat mellett. Ez az átlagnyugdíj 1,5, míg a mediánnyugdíj 1,7%-a, de ahogy csökken az ellátás összege, úgy lesz arányaiban mind nagyobb tétel ez a kiadás.

„Normál” használat alatt ebben az esetben azt értjük, hogy havonta az átlagnyugdíjnak – 231 ezer forint – megfelelő összeg érkezik a számlára, az ügyfél kihasználja a havi kétszeri, összesen 150 ezer forint összegű ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, 2 számláját összesen 15 ezer forint összegben csoportos beszedéssel fizeti, valamint van bankkártyája, amivel – havonta 30 alkalommal – költségmentesen fizet az üzletekben. Illetve azzal számoltunk még, hogy a havi számlakivonat levélben érkezik, a számlamozgásokról és kártyahasználatról pedig SMS-értesítések jönnek.

Már pár aprósággal is sokat spórolhat egy nyugdíjas is!

Persze egy számla költsége lehet az átlagosnak számító évi 42 ezer forintnál lényegesen magasabb is, ehhez elég pár „hibát” elkövetni. Például elmulasztunk nyilatkozni arról, hogy melyik bankszámlánknál vennénk igénybe az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget. Ebben az esetben a készpénzfelvételért máris fizetni kell, ami éves szinten akár 15-25 ezer forint felesleges kiadást jelenthet.

Az is „pénzszórás”, ha valaki 150 ezer forint feletti nyugdíjat kap, és azt egy összegben kiveszi a hó elején, mert ilyenkor a 150 ezer forint feletti részhez arányaiban drágán juthat hozzá. Ha például a 231 ezer forint átlagnyugdíj összegét vesszük fel egyszerre ATM-ből, akkor 81 ezer forint után díjat kell fizetnünk, ami akár 1 ezer forint kiadással is járhat. Ez egy év alatt máris 12 ezer forintot meghaladó költség.Az űrlap alja

Ha mindenképpen készpénz kell, és nem elég a jogszabályban ingyenesen biztosított havi 150 ezer forint, akkor a számlák egy részénél segíthet, ha a jogszabályi ingyenesség helyett a bank saját, egyedi ajánlatát választjuk.

A CIB ECO és az UniCredit Partner Aktív Nulla számláknál például abban az esetben, ha lemondunk a jogszabályi ingyenességről, az adott hónap első készpénzfelvétele ingyenes lesz. Jelentős megkötés ugyanakkor, hogy míg a jogszabályi lehetőség bármelyik bank ATM-jénél kihasználható, a CIB és az UniCredit ajánlata kizárólag a bankok saját automatáira vonatkozik.  A Raiffeisen Premium Banking számla ennél is tovább megy, itt év végéig az első két készpénzfelvétel ingyenes, függetlenül attól, melyik pénzintézet működteti a készüléket.

Csökkenthető a számla költsége azzal is, ha az utalásokat elektronikusan – net- vagy mobilbankon keresztül – indítjuk, ezek ugyanis olcsóbbak, vagy akár ingyenesek is lehetnek.

A 30-60 forintos darabáron kínált SMS értesítéseken is komoly összeget lehet megtakarítani már azzal, ha a kisebb pénzmozgásokról nem kérünk üzenetet, de a legjobb teljesen elhagyni, és helyette úgynevezett push értesítéseket kérni a mobilalkalmazásunkba. Ehhez persze kell okostelefon, mobilalkalmazás és mobilnet, de ezek egyike sem megugorhatatlan akadály mostanság.  Itt arra kell még ügyelni, hogy nem minden banknál működnek még az ilyen jellegű push értesítések, így az „SMS-mentesítés” náluk nem fog működni.

Lehet ingyenes bankszámlája egy nyugdíjasnak?

A fentiek alapján látható, hogy egy kis odafigyeléssel lefaragható a bankszámlahasználat költsége, ám az elérhető haszon mindig függ az adott számla díjaitól, valamint attól, hogy valaki min hajlandó változtatni a spórolás érdekében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor léteznek olyan ingyenes bankszámlák, amelyeknek nem csak havi díja nincs, hanem a bankkártya, az elektronikus csatornán történő utalás, a csoportos beszedés és az állandó átutalási megbízás is költségmentes, miközben már magáért a számlanyitásért is több tízezer forint jóváírást fizethet a bank. (Ez utóbbi annyit tesz, hogy ha valaki számlát nyit és teljesíti a megszabott feltételeket, az pénzt kap utólag a banktól.)

A teljesen ingyenes bankszámlák mindegyikénél elvárás ugyanakkor, hogy meghatározott összegű, rendszeres jóváírás érkezzen a számlára. Bankja válogatja, hogy ennek jövedelemnek kell lennie, vagy mindössze annyi az elvárás, hogy az adott összeg külső helyről érkezzen. Az öregségi nyugdíj mindkét esetben megfelelő lehet, amennyiben az összege eléri a megadott értékhatárt.

Az UniCredit Partner Aktív Nulla Csomag esetében például mindössze 75 ezer forint az elvárt jóváírás összege, míg a CIB ECO bankszámlánál (ez csak akkor ingyenes, ha a Bankmonitoron keresztül igénylik) a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegnek, vagyis jelenleg 177 400 forintnak kell minden egyes hónapban a számlára érkeznie. Ennél a két számlánál a jóváírás akár több tételben is érkezhet, a kikötés mindössze annyi, hogy a saját számlák közötti átvezetés és a készpénzes befizetés nem számít bele.

Az Erste Privilégium 2.0 Partner számlánál az elvárt 225 ezer forint havi jóváírás kizárólag jövedelemként érkezhet, de ahogy már írtuk, ez sok nyugdíjas számára nem akadály. A Raiffeisen Bank magasabbra tette a lécet: a Premium Banking számlacsomagnál jelenleg legalább 400 ezer forintnak kell havonta egy összegben a számlára érkeznie ahhoz, hogy ingyenesen legyen használható.

Ez alapján a 231 ezer forintos átlagnyugdíjjal az ingyenes ajánlatok közül a CIB ECO, az UniCredit Partner Aktív Nulla és az Erste Privilégium 2.0 Partner számla lehet elérhető.

Mi kell technikailag egy ingyenes bankszámlához?

Mivel az ingyenes bankszámlák szinte mindegyikénél – az Erste Privilégium 2.0 kivételével – feltétel, hogy ne SMS, hanem push értesítéseket fogadjunk, szükség lehet egy okostelefonra, valamint mobilinternet előfizetésre. Ezen kívül az ingyenes számláknál kizárólag az elektronikus csatornán indított – mobil- és netbank – utalások költségmentesek, sőt az UniCredit Partner Aktív Nulla számlánál a mobilalkalmazásból indított utalásokért nem kell csak fizetni. 

Az új banki alkalmazások azonban alapvetően jól használhatók, egy nyugdíjas számára az alapvető funkciók elsajátítása nem okozhat komoly problémát, különösen akkor, ha ehhez számíthatnak segítségre a családjuktól is.

Kell félni a bankváltástól?

A bankváltás ma már elvileg nem jelenthet gondot, hiszen évek óta működik az egyszerűsített bankváltás intézménye. Ez azt jelenti, hogy elég megbízni az új számlavezető bankot azzal, hogy intézze a váltást, aminek végén a régi számla akár automatikusan meg is szűnhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 21. 09:43
Sajnos előfordul, hogy a házasság végül a kapcsolat megromlásával, válással végződik. Ebben a helyze...
Holdblog  |  2024. július 21. 09:14
Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlv...
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm