23 °C Budapest
Cut white roses gathered in a flower vase on lit by window light in a home.  Flowers can be used for celebrations, parties or even funerals and memorials. Cream colored roses are featured in a song from the Sound of Music.

Egyik rész a munkára, másik temetésre? Már ez sem jelent megoldást a temetkezési szegénységre Magyarországon

2024. március 29. 20:39

Egyre növekszik a temetkezési szegénység, az Ökumenikus Egyház megoldást keres a szociális temetés lehetőségének elengedése után - közölték nagypénteken. A kormány bejelentette, hogy végleg lemond a szociális temetkezési törvényről, amelynek bevezetési határidejét legutóbb 2022-ről 2025-re módosította. Ez a törvény ingyenes sírhelyet és koporsót vagy urnát biztosított volna a rászorulóknak - vázolták a helyzetet.

Az Ökumenikus Egyház vezető lelkésze, Tóth Mihály aggodalmát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. "Egyre súlyosabb a temetkezési szegénység, ami megnehezíti a rászorulók számára, hogy méltó módon búcsúzzanak szeretteiktől" - mondta el. A temetkezési költségek az elmúlt években jelentősen emelkedtek, és a koporsós temetés átlagos ára már 500 ezer forint felett van. A hamvasztásos szertartás is drágult, és közel került 350 ezer forinthoz.

Az Ökumenikus Egyház elkötelezett a méltó búcsúztatás mellett, függetlenül az anyagi helyzettől. Az egyház számos megoldást kínál a gyászolóknak, beleértve az ökumenikus szertartásokat, a családi gyászbeszédet és a lelki tanácsadást - írták.

Mit tehetnek a gyászolók?

Ha nem engedhetik meg maguknak a hagyományos koporsós temetést, fontolják meg a hamvasztást és szórást. Kérjék a családtagok és a barátok segítségét a temetés költségeinek fedezésében a drága és nagy koszorúk helyett - javasolja az Ökumenikus Egyház, mely ingyenes tanácsadást és támogatást nyújt a gyász folyamatában. Közleményük szerint elkötelezettek a gyászolók támogatása mellett, és továbbra is azon fog dolgozni, hogy mindenki számára elérhető legyen a méltó búcsúztatás. Keresik a megoldást a kegyeleti szolgáltatók bevonásával is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 22. 21:18
A Mindenki Magyarországa Néppárt meghívót küld minden párt részére, hogy üljenek le egy asztalhoz és...
Kiszámoló  |  2024. május 22. 19:31
Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmozna...
Bankmonitor  |  2024. május 22. 13:07
Elérkezett a 2027/N BMÁP állampapír kamatfordulója: a papír május 26-án fizeti ki a negyedéves kamat...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem