16 °C Budapest
Stacking of cardboard boxes in the living while moving house. House moving service. New home owner.

Alaposan átrendeződik a lakáspiac a csok és babaváró átalakítása után: erre figyelj, ha jót akarsz

2023. június 23. 10:30

Jelentős piaci változásokat hozhat a csok és a babaváró átalakítása. A nagyobb településeken a csok átalakítása átmenetileg felgyorsíthatja a lakások árcsökkenését is, ami a jövőre életbe lépő támogatásokkal együtt élénkebb lakáspiacot hozhat 2024-ben. Bizonyos családoknak érdemesebb lehet még idén kihasználni a babaváró hitel jelenlegi konstrukcióját. 

Jövőre változni fog az állami lakástámogatási rendszer, ami a lakáspiaci folyamatokra is hatással lesz. A csokos támogatások és a babaváró hitel átalakítása miatt a jogosultak egy része még idén extra keresletet hozhat a lakáspiacra. Bár a támogatott hitelek felértékelődtek a magas kamatkörnyezet miatt, ám a bizonytalanság eredményeként éves szinten jelentősen csökkent a csok-igénylések száma. Szakértői becslés szerint az újlakás-vásárlások esetében 75, a használtlakás-vételeknél pedig 50 százalékkal eshetett vissza az igénylések száma - írja friss közleményében az ingatlan.com

A nagyobb településeken a csok átalakítása átmenetileg felgyorsíthatja a lakások árcsökkenését is, ami a jövőre életbe lépő támogatásokkal együtt élénkebb lakáspiacot hozhat 2024-ben. Átalakul az eddigi lakástámogatási rendszer jövőre a legfrissebb kormányzati nyilatkozatok szerint a falusi csok magasabbak lesznek a támogatások, a babaváró maximális összege 11 millió forintra emelkedik, ugyanakkor a nagyvárosi CSOK igénylők jövőre új támogatási formában reménykedhetnek. Mindez több oldalról is hatással lesz a lakáspiacra, rövid és hosszú távon egyaránt - derül ki az elemzésből.

A jövő kulcsa lehet a támogatott hitel és a rezsi

“Alapvető változást hoz a lakáspiacra a csok búcsúja a nagyobb településeken, ám a kormányzati ígéret szerint később lesz helyette másik program, ám ennek részleteiről nem lehet pontosabbat tudni. Mindenesetre a csok megszüntetése apropóján érdemes a lakáspiaci alaptrendeket is megvizsgálni. Az elmúlt években az állam igyekezett a lakásdráguláshoz felzárkóztatni a támogatásokat. Jó példa erre az államilag támogatott csok-hitelek kibővítése a használt lakásvásárlókra vagy a 2021-ben életbe lépett csokhoz kötött illetékmentesség.

Mivel a vissza nem térítendő támogatások jelentős növelése nagyobb állami kiadással járna, ezért a magasabb kamatkörnyezet miatt jövőre még nagyobb szerepet kaphatnak a támogatott hitelek.” - értékelte a helyzetet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a csütörtökön bejelentett változtatásokat értékelve. Hozzátette:

A jövőben a lakástámogatási rendszerben ismét szerepet kaphatnak a lakáskorszerűsítések. Nem csak a családok otthonfelújítási támogatásának népszerűsége és sikere miatt, hanem azért is, mert a lakóingatlanok energetikai fejlesztése a rezsicsökkentéssel kapcsolatos állami kiadásokat is mérsékelhetik.

A lakáspiacon most elsősorban a magas lakáshitelkamatok fékezik a forgalmat. A magas lakáshitel kamatok miatt felértékelődtek a támogatott, kedvezményes kamatozású konstrukciók. Ezt jelzi, hogy az idén az új lakáshitel-szerződések esetében fölénybe kerültek a támogatott hitelek. Ugyanakkor a mindennapi kiadások emelkedése, a bizonytalan környezet miatt összességében támogatások iránti kereslet csökkent, ezért is lehet szükség a támogatások átalakítására.

Szakértői becslések szerint idén az új lakások vásárlására, építésére beadott csok-igénylések száma drasztikusan, 75 százalékkal is csökkenhetett. A használt lakások vásárlására benyújtott igényléseké pedig 50 százalékkal eshetett vissza. Összességében sokkal kevesebben kértek csokos konstrukciókat, ám a szűkülő lakáshitelpiacon a támogatott konstrukciók mégis nagyobb szeletet kaptak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezeknek az igénylőknek érdemes sietni

A várakozások szerint 2024-től már a nagyvárosokban is elérhető lesz a lakástámogatások új formája, ami összességében nagyobb anyagi mozgásteret jelenthet a jövőbeni jogosultak számára. A babaváró támogatás átalakítása miatt viszont elképzelhető, hogy 2023 második felében a jogosultak még igyekeznek kihasználni ezt a lehetőséget. Balogh László azt mondta: “Lehetnek olyan családok, akiknek érdemesebb lehet még idén kihasználni a babaváró hitel jelenlegi konstrukcióját.

Elsősorban azon családoknál jelenthet ez opciót, akik nagyvárosi lakásba költöznének és a házaspár női tagja 30-39 éves, de csak pár év múlva terveznek gyermeket. Ők ugyanis idén még felvehetik a babaváró hitelt, amire jövőre már nem lesz lehetőségük csak akkor, ha 2024 végéig igazolással rendelkeznek a családanya várandósságáról. A 10 millió forintos potenciálisan kamatmentes kölcsön kiesését viszont nem biztos, hogy kompenzálja számukra a jövőre életbe lépő új lakástámogatások. Fordított a helyzet a falusi csok esetében, mivel ez a támogatási forma megmarad, ráadásul januártól komolyabb összegekkel. Így az idei falusi csokos igénylések száma mérséklődhet, mert a jogosultak a nagyobb dotáció érdekében megvárhatják az évfordulót.

Átmenetileg nagyobb lehet a lakásárcsökkenés a városokban

Balogh László szerint átmenetileg jobban csökkenhetnek a nagyvárosi lakásárak, attól függően, hogy mikor fogadják el és jelentik be a 2024-tól érvényes támogatásokat. “Az eladók egy része ugyanis még az idén érvényes lakástámogatásokra tekinthet biztos pontként vagy még 2023-ban szeretnék igényelni a babaváró támogatást, és úgy költöznének tovább. Az idei gyengébb forgalmú lakáspiacon viszont csak akkor tudják hamarabb eladni ingatlanukat, ha csökkentik az árát.” - fogalmazott Balogh László. Hozzátette:

Ez megfizethetőbb tartományba tereli a lakásárakat, ami a jövőre életbe lépő új lakástámogatási formákkal együtt 2024-ben az ideinél sokkal élénkebb lakáspiacot eredményezhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm