16 °C Budapest
Cropped shot of Asian woman sitting at dining table, handling personal finance with laptop. She is making financial plan and planning budget as she go through her financial bills, tax and expenses at home. Wealth management, banking and finance concept

Így spórolnak a profik: ezzel a módszerrel nem kell semmiről lemondanod, mégis több lesz a pénzed

2023. február 17. 17:27

A pénzügyi tudatosságot kicsiben kell elkezdeni. Ha nem adod fel, idővel megszokássá válik az odafigyelés az apróbb dolgokra is. Az infláció okozta egekbe szökő árak mellett ezt a gondolkodásmódot különösen hasznos előtérbe helyezni - írja a Bankmonitor. Min változtass és miért épp az év elején kezdj új életet? - teszi fel a kérdést a szakértő.

A válasz a  rejtett költségek elkerülése. Ezek azok a kidobott fillérek, amik csak úgy elvesznek anélkül, hogy észrevennéd. Ingerküszöb alatti tételek, a rohanó életmód járulékos költségei. Nem tudunk róluk, vagy épp nem veszünk tudomást arról, hogy elfolyik ez a pénz, így nem is fáj. Nos, ezt remekül kihasználják egyes szolgáltatók. Tetten érhető ez az éttermi szervízdíjakban, ez a tétel a mobilparkolásnál, mint kényelmi díj, vagy akár az online rendelések házhozszállításánál a felár. Miért pont a bank ne építené be ezt a tételt a költségek közé?

Elképesztő összegek a semmire

Minden bank az év elején küldi ki az ügyfelei részére az éves díjkimutatást. Az összegzést arról, hogy az előző évben milyen költségekkel járt az adott bank szolgáltatásainak igénybe vétele. Így vagy papíralapon, vagy elektronikusan már minden ügyfélnek meg kellett kapnia a kimutatást.

A lakossági oldalon átlagban 65 ezer forintot dobunk a kukába évente, míg ez a vállalkozásoknál több mint 140 ezer forint átlagosan a szakértő szerint. Pedig a bankszámlaköltségeinken nagyon sokat lehet(ne) megtakarítani, ráadásul úgy, hogy nem a úgy spórolunk, hogy le kéne mondanunk bármiről. Mindössze racionalizáljuk a kiadásainkat, másik számlára vagy másik bankra váltunk.

A spórolásnak ebben az esetben a legnagyobb gátja a halogatás és a kifogások. Hogy nincs időnk utána nézni a többi bank ajánlatának, vagy már megszoktuk/szeretjük a saját bankunkat, vagy hogy bonyolult lenne a bankváltás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megoldás: egyszerűsített bankváltás.

Van egy technikai lehetőség, amit kevesen ismernek. Ezt úgy hívják, hogy egyszerűsített bankváltás. Ráadásul ez nem csak a magánszemélyek esetén lehetséges, hanem a cégek esetében is működik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm