20 °C Budapest
Woman opening an empty wallet

Mélyrepülésben a magyarok fizetőképessége: láthatáron a rettegett recesszió?

2022. július 25. 12:06

2022 második negyedévében jelentősen csökkent az Intrum fizetőképességi index értéke, a lakosság pénzügyi helyzetét jelző mutató negyedéves szinten 22 százalékkal esett vissza. Év végéig tovább csökkenhet a fizetőképesség, ami 2022-23-ban akár recesszióhoz is vezethet.

A tavalyi felívelés után az idei évben meredeken esett vissza a lakossági fizetőképesség az Intrum követeléskezelő cég és a GKI Gazdaságkutató Zrt. közös felmérése szerint. A háztartások jövedelme, hitelállománya, az infláció és más mutatók alapján számított Intrum Fizetőképességi Index (IFI) 2022. második negyedéves átlaga 35,33 ponton állt, ami a legalacsonyabb érték a 2020 második negyedév óta. Akkor az index 28,53 pontra zuhant a Covid-járvány első hullámát és az országos lezárást követően.

Az IFI értéke az előző negyedévhez képest 22 százalékkal, míg az előző év azonos időszakához képest 10 százalékkal esett.

Az adatok alapján kimondható, hogy az orosz-ukrán konfliktus, valamint a növekvő nyersanyagárak kedvezőtlen hatásai begyűrűztek hazánkba, és a magyar lakosság pénzügyi helyzetét is hátrányosan befolyásolják

– mondta Deszpot Károly, az Intrum CMS igazgatója.

A családok leginkább az inflációt érzékelik a mindennapokban, de szintén csökkentik a fizetőképességet az egész régiót érintő gazdasági tényezők. A háború okozta bizonytalanság és a kamatemelések miatt csökkennek a befektetések, így lassul a jövedelmek emelkedése

- tette hozzá.

Az előző négy negyedévben a magyar gazdaság rendkívül gyors ütemben bővült. 2022 első negyedévében a GDP éves szinten 8,2 százalékkal emelkedett, ezt főleg a belső fogyasztás és az év elején folytatott gazdaságpolitika okozta, amely a közvetlen támogatásokkal kívánta csúcsra járatni a fogyasztást és a beruházásokat. Az idei év első felétől a gazdaságpolitikát már a magas költségvetési hiány, a gyengülő forint és a romló külkereskedelmi mérleg határozza meg. Ezek kiigazítására olyan intézkedések következnek, amelyek hatására lassul a GDP növekedése és csökken a lakosság fizetőképessége is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ennek oka részben a fizetőképességgel visszaeső belső fogyasztás, részben a nemzetközi gazdasági kihívások (magas energiaárak, ellátási láncok gyengeségei) miatti piaci bizonytalanság.

Az idei év átlagát nézve még várhatóan növekedés látható majd a magyar gazdaságban. A második negyedévtől azonban már jelentősen visszaesik a növekedés, év végére, illetve 2023 elejére pedig már a gazdaság zsugorodása sem kizárható

– mondta Deszpot Károly.

A lakosság fizetőképessége ezzel párhuzamosan, az idei év végéig tovább romolhat, hogy mennyire, az nagy mértékben függ az európai uniós forrásokkal kapcsolatos megegyezéstől is. A több ezermilliárdos források lehívásával ugyanis elkerülhetők lehetnek egyes, a költségvetési egyensúly elérése miatt szükséges, de a lakosság számára fájdalmas intézkedések.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?