Hungarian forint banknotes in UV light

Lenyomta az infláció a szuperállampapírt? Már inkább ide menekítik a pénzüket a magyarok

2022. május 23. 16:04

2022 az állampapírpiacot is átrendezte és a korábbi szuperállampapír, a lakosság nagy kedvencének számító Magyar Állampapír Plusz állománya csökkenni kezdett és helyét elkezdte átvenni az infláció követő Premium Magyar Állampapír. Így jogosan merül fel a kérdés, érdemes akár átlépni egyik papírból a másikba, ha “beragadtunk” egy kedvezőtlenebb álampapírba? Az év hátralévő részében további változások várhatóak, ugyanis az MNB közzétette a Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja elevezésű programját, amiben új állampapír starégiát is felvázolnak. A CashTag, a Pénzcentrum gazdasági videosorozatának legújabb része ezúttal az állampapírpiaccal foglalkozik.

A Magyar Állampapírok népszerűsége 2022 első negyedévében a csúcsra tört és a 2021 utolsó negyedéves 10 ezer milliárdos állomány tovább nőtt. Ezen az összesített állományon belül is történtek jelentős változások az elmúlt hónapokban, ugyanis a korábbi szuperállampapír a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) állománya folyamatosan csökken. Ez a típus 2019-ben jelent meg az állampapír palettán és kamatozását tekintve egyedülállónak volt mondható.

A MÁP+ 5 éves futamidejű, viszont minden évben van olyan 5 olyan előre meghatározott nap, amikor lehetőség van veszteség nélkül kivenni a befektetésből részösszeget vagy akár a teljes összeget. Heti jegyzésű papír, tehát minden héten új sorozat indul, a kamat pedig évről évre emelkedik, minél tovább tartjuk bent a pénzt:

  • az első félévben évi 3,5%
  • a második félévben évi 4,0%
  • 2. évben évi 4,5%
  • 3. évben évi 5,0%
  • 4. évben évi 5,5%
  • 5. évben évi 6,0%

Ez a teljes futamidőre éves átlag 4,95% kamatot jelent. A papír elképesztően népszerű lett, 2021-ben már ennek volt a legnagyobb állománya, ekkor kapta meg a szuperállampapír jelzőt.

Csakhogy amíg a szuperállampapír új kibocsátásainak a kamata nem emelkedett, addig az infláció erőteljesen berobbant 2022 elejére. Ha reálkamatot nézünk jelenleg a teljes futamidőre jutó éves 4,95% áll szemben a közel 10%-os pénzromlás mértékével.

Mindezt látva a lakosság gyorsan reagált az infláció okozta leértékelődésre és elkezdett egy másik papírt, a Premium Magyar Állampapírt vásárolni, nem véletlenül, hiszen ez a papír inflációkövető. 3 és 5 éves futamidők közül lehet választani, a kamat pedig két részből adódik össze: kamatbázis + kamatprémium. A szabályok szerint kamatbázis minden kibocsátásnál:

A kamatbázis megegyezik a megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértékével...

Ehhez adódik hozzá minden évben a kamatprémium ami a legfrissebb 3 éves papírnál 0,75% p.a., azaz évi nulla egész hetvenöt század százalék, az 5 éves papírnál pedig 1,50% p.a., azaz évi egy egész öt tized százalék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi tévő legyen az aki korábban MÁP+-t vásárolt de a jelenlegi inflációs környezetben nem szeretné a negatív reálkamat mellett bent tartani a pénzét. Bizonyos esetekben megérheti eladni a MÁP+-t és helyette PMÁP-t vásárolni.

Ha a papírok között váltanánk akkor fontos figyelembe venni, hogy minél korábban szálltunk be a szuperállampapírba, annál magasabb infláció kell a jövőben ahhoz, hogy megérje átugrani PMÁP-ba. Ha valaki már induláskor vásárolt a MÁP+-ból, annak ez az inflációs szint 5,2% körül van.

Az állampapírpiacon egyébként jelentős átalakítások és új termékek is várhatóak. A Magyar Nemzeti Bank közzétette a Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja nevet viselő programjavaslatát, amelyben többek között a lakossági állampapírok piacának megújítására is javaslatot tesz.

A konkrétabb célkitűzések között az MNB olyan célokat fogalmat meg, mint az inflációvédett lakossági állampapír elérésének megkönnyítése, hosszabb és stabilabb lekötés előmozdítása és csereprogramok a lejárati koncentráció mérséklésére. A jegybank szerint növelni lehetne a lakossági állampapírok keresletét, ha:

  • Felvennék őket a cafeteria kedvező adózású körébe
  • Bizonyos állami transzfereket, juttatásokat állampapírban fizetnék ki, valamint
  • Támogatva lenne, mint rendszeres megtakarítás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06