7 °C Budapest
Hungarian forint banknotes in UV light

Lenyomta az infláció a szuperállampapírt? Már inkább ide menekítik a pénzüket a magyarok

2022. május 23. 16:04

2022 az állampapírpiacot is átrendezte és a korábbi szuperállampapír, a lakosság nagy kedvencének számító Magyar Állampapír Plusz állománya csökkenni kezdett és helyét elkezdte átvenni az infláció követő Premium Magyar Állampapír. Így jogosan merül fel a kérdés, érdemes akár átlépni egyik papírból a másikba, ha “beragadtunk” egy kedvezőtlenebb álampapírba? Az év hátralévő részében további változások várhatóak, ugyanis az MNB közzétette a Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja elevezésű programját, amiben új állampapír starégiát is felvázolnak. A CashTag, a Pénzcentrum gazdasági videosorozatának legújabb része ezúttal az állampapírpiaccal foglalkozik.

A Magyar Állampapírok népszerűsége 2022 első negyedévében a csúcsra tört és a 2021 utolsó negyedéves 10 ezer milliárdos állomány tovább nőtt. Ezen az összesített állományon belül is történtek jelentős változások az elmúlt hónapokban, ugyanis a korábbi szuperállampapír a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) állománya folyamatosan csökken. Ez a típus 2019-ben jelent meg az állampapír palettán és kamatozását tekintve egyedülállónak volt mondható.

A MÁP+ 5 éves futamidejű, viszont minden évben van olyan 5 olyan előre meghatározott nap, amikor lehetőség van veszteség nélkül kivenni a befektetésből részösszeget vagy akár a teljes összeget. Heti jegyzésű papír, tehát minden héten új sorozat indul, a kamat pedig évről évre emelkedik, minél tovább tartjuk bent a pénzt:

  • az első félévben évi 3,5%
  • a második félévben évi 4,0%
  • 2. évben évi 4,5%
  • 3. évben évi 5,0%
  • 4. évben évi 5,5%
  • 5. évben évi 6,0%

Ez a teljes futamidőre éves átlag 4,95% kamatot jelent. A papír elképesztően népszerű lett, 2021-ben már ennek volt a legnagyobb állománya, ekkor kapta meg a szuperállampapír jelzőt.

Csakhogy amíg a szuperállampapír új kibocsátásainak a kamata nem emelkedett, addig az infláció erőteljesen berobbant 2022 elejére. Ha reálkamatot nézünk jelenleg a teljes futamidőre jutó éves 4,95% áll szemben a közel 10%-os pénzromlás mértékével.

Mindezt látva a lakosság gyorsan reagált az infláció okozta leértékelődésre és elkezdett egy másik papírt, a Premium Magyar Állampapírt vásárolni, nem véletlenül, hiszen ez a papír inflációkövető. 3 és 5 éves futamidők közül lehet választani, a kamat pedig két részből adódik össze: kamatbázis + kamatprémium. A szabályok szerint kamatbázis minden kibocsátásnál:

A kamatbázis megegyezik a megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértékével...

Ehhez adódik hozzá minden évben a kamatprémium ami a legfrissebb 3 éves papírnál 0,75% p.a., azaz évi nulla egész hetvenöt század százalék, az 5 éves papírnál pedig 1,50% p.a., azaz évi egy egész öt tized százalék.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi tévő legyen az aki korábban MÁP+-t vásárolt de a jelenlegi inflációs környezetben nem szeretné a negatív reálkamat mellett bent tartani a pénzét. Bizonyos esetekben megérheti eladni a MÁP+-t és helyette PMÁP-t vásárolni.

Ha a papírok között váltanánk akkor fontos figyelembe venni, hogy minél korábban szálltunk be a szuperállampapírba, annál magasabb infláció kell a jövőben ahhoz, hogy megérje átugrani PMÁP-ba. Ha valaki már induláskor vásárolt a MÁP+-ból, annak ez az inflációs szint 5,2% körül van.

Az állampapírpiacon egyébként jelentős átalakítások és új termékek is várhatóak. A Magyar Nemzeti Bank közzétette a Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja nevet viselő programjavaslatát, amelyben többek között a lakossági állampapírok piacának megújítására is javaslatot tesz.

A konkrétabb célkitűzések között az MNB olyan célokat fogalmat meg, mint az inflációvédett lakossági állampapír elérésének megkönnyítése, hosszabb és stabilabb lekötés előmozdítása és csereprogramok a lejárati koncentráció mérséklésére. A jegybank szerint növelni lehetne a lakossági állampapírok keresletét, ha:

  • Felvennék őket a cafeteria kedvező adózású körébe
  • Bizonyos állami transzfereket, juttatásokat állampapírban fizetnék ki, valamint
  • Támogatva lenne, mint rendszeres megtakarítás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem