Hungarian forint banknotes in UV light

Lenyomta az infláció a szuperállampapírt? Már inkább ide menekítik a pénzüket a magyarok

2022. május 23. 16:04

2022 az állampapírpiacot is átrendezte és a korábbi szuperállampapír, a lakosság nagy kedvencének számító Magyar Állampapír Plusz állománya csökkenni kezdett és helyét elkezdte átvenni az infláció követő Premium Magyar Állampapír. Így jogosan merül fel a kérdés, érdemes akár átlépni egyik papírból a másikba, ha “beragadtunk” egy kedvezőtlenebb álampapírba? Az év hátralévő részében további változások várhatóak, ugyanis az MNB közzétette a Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja elevezésű programját, amiben új állampapír starégiát is felvázolnak. A CashTag, a Pénzcentrum gazdasági videosorozatának legújabb része ezúttal az állampapírpiaccal foglalkozik.

A Magyar Állampapírok népszerűsége 2022 első negyedévében a csúcsra tört és a 2021 utolsó negyedéves 10 ezer milliárdos állomány tovább nőtt. Ezen az összesített állományon belül is történtek jelentős változások az elmúlt hónapokban, ugyanis a korábbi szuperállampapír a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) állománya folyamatosan csökken. Ez a típus 2019-ben jelent meg az állampapír palettán és kamatozását tekintve egyedülállónak volt mondható.

A MÁP+ 5 éves futamidejű, viszont minden évben van olyan 5 olyan előre meghatározott nap, amikor lehetőség van veszteség nélkül kivenni a befektetésből részösszeget vagy akár a teljes összeget. Heti jegyzésű papír, tehát minden héten új sorozat indul, a kamat pedig évről évre emelkedik, minél tovább tartjuk bent a pénzt:

  • az első félévben évi 3,5%
  • a második félévben évi 4,0%
  • 2. évben évi 4,5%
  • 3. évben évi 5,0%
  • 4. évben évi 5,5%
  • 5. évben évi 6,0%

Ez a teljes futamidőre éves átlag 4,95% kamatot jelent. A papír elképesztően népszerű lett, 2021-ben már ennek volt a legnagyobb állománya, ekkor kapta meg a szuperállampapír jelzőt.

Csakhogy amíg a szuperállampapír új kibocsátásainak a kamata nem emelkedett, addig az infláció erőteljesen berobbant 2022 elejére. Ha reálkamatot nézünk jelenleg a teljes futamidőre jutó éves 4,95% áll szemben a közel 10%-os pénzromlás mértékével.

Mindezt látva a lakosság gyorsan reagált az infláció okozta leértékelődésre és elkezdett egy másik papírt, a Premium Magyar Állampapírt vásárolni, nem véletlenül, hiszen ez a papír inflációkövető. 3 és 5 éves futamidők közül lehet választani, a kamat pedig két részből adódik össze: kamatbázis + kamatprémium. A szabályok szerint kamatbázis minden kibocsátásnál:

A kamatbázis megegyezik a megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértékével...

Ehhez adódik hozzá minden évben a kamatprémium ami a legfrissebb 3 éves papírnál 0,75% p.a., azaz évi nulla egész hetvenöt század százalék, az 5 éves papírnál pedig 1,50% p.a., azaz évi egy egész öt tized százalék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi tévő legyen az aki korábban MÁP+-t vásárolt de a jelenlegi inflációs környezetben nem szeretné a negatív reálkamat mellett bent tartani a pénzét. Bizonyos esetekben megérheti eladni a MÁP+-t és helyette PMÁP-t vásárolni.

Ha a papírok között váltanánk akkor fontos figyelembe venni, hogy minél korábban szálltunk be a szuperállampapírba, annál magasabb infláció kell a jövőben ahhoz, hogy megérje átugrani PMÁP-ba. Ha valaki már induláskor vásárolt a MÁP+-ból, annak ez az inflációs szint 5,2% körül van.

Az állampapírpiacon egyébként jelentős átalakítások és új termékek is várhatóak. A Magyar Nemzeti Bank közzétette a Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja nevet viselő programjavaslatát, amelyben többek között a lakossági állampapírok piacának megújítására is javaslatot tesz.

A konkrétabb célkitűzések között az MNB olyan célokat fogalmat meg, mint az inflációvédett lakossági állampapír elérésének megkönnyítése, hosszabb és stabilabb lekötés előmozdítása és csereprogramok a lejárati koncentráció mérséklésére. A jegybank szerint növelni lehetne a lakossági állampapírok keresletét, ha:

  • Felvennék őket a cafeteria kedvező adózású körébe
  • Bizonyos állami transzfereket, juttatásokat állampapírban fizetnék ki, valamint
  • Támogatva lenne, mint rendszeres megtakarítás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm