13 °C Budapest
Stock market financial growth chart on dark background.

Mától rajta tartja a szemét az MNB az ilyen ügyleteken: kötelező lesz jelenteniük

2022. január 31. 18:29

A befektető gazdasági társaságoknak és természetes személyeknek – az eddigi 0,2 százalékos mérték helyett – ismételten minden olyan nettó short pozíciót jelenteniük kell, amely eléri vagy meghaladja a befektetés kapcsán érintett tőzsdei társaság kibocsátott részvényállományának 0,1 százalékát.

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben fogadta el a short (az alapul szolgáló pénzügyi eszköz árcsökkenésére számító) ügyletekről és a hitel-nemteljesítési csereügyletekről rendelkező uniós SSR rendelet 5. cikkében meghatározott bejelentési küszöb 0,2 százalékról 0,1 százalékra való csökkentését. Az új bejelentési küszöbre vonatkozó rendelkezés idén január 31-től hatályos.

A korábbi rendszer szerinti bejelentési küszöböt utoljára január 28-án lehetett alkalmazni (s az ahhoz kötődő bejelentéseket a következő kereskedési napon 15.30-ig szükséges megtenni a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB). Január 31-től a pozícióbirtokosnak már azt kell bejelenteni, ha a részvényekben fennálló nettó short pozíciójuk eléri vagy meghaladja a 0,1 százalékot. Egyúttal minden további 0,1 százalékos (első tizedesjegynyi) módosulás bejelentésköteles.

Az átálláshoz kapcsolódva február 1-jén 15.30-ig kell jelezni az MNB-nek, hogy ha ugyan az érintettek január 28-án a nap végén nem rendelkeztek 0,2 százalékot elérő/meghaladó nettó short pozícióval, de január 31-én nap végére a nettó short pozíciójuk eléri/meghaladja a 0,1 százalékot; illetve azt, ha január 28-án a nap végén volt 0,2 százalékot elérő/meghaladó nettó short pozíciójuk, és január 31-én a nap végére a nettó short pozíciójuk akár a 0,2 százalékos, akár a 0,1 százalékos küszöb alá megy, illetve első tizedesjegye felfelé vagy lefelé megváltozik.

Annak eldöntéséhez, hogy a pozícióbirtokosok nettó short pozícióit szükséges-e jelenteni az új szabályozás hatálybalépésekor, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) által közzétett közlemény nyújt segítséget. Ez egy táblázatban példálózó jelleggel szemlélteti a jelentésköteles nettó short pozíciókat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bejelentési küszöbérték egyaránt vonatkozik a természetes és a jogi személyekre. A bejelentés alapján az MNB figyelemmel kíséri, s szükség esetén kivizsgálja a rendellenes piacot eredményező short ügyleteket.

Mint emlékezetes, 2020. március 16-án a járványhelyzet kialakulását követően az ESMA ideiglenes intézkedéssel már leszállította 0,2-ről 0,1 százalékra a nettó short pozíciók bejelentési küszöbét, ezzel egyidejűleg napi jelentéstételi rendszert is bevezetve. Az ESMA ezután háromszor – 2020 júniusában, szeptemberében és decemberében – hosszabbította meg ezen ideiglenes intézkedését. Tavaly májusban ugyan lejárt az intézkedés hatálya, ám az ESMA májusban javaslatot tett az Európai Bizottság számára, hogy az SSR-rendeletben állandó jelleggel 0,1 százalékra módosítsa a bejelentési küszöböt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm