Stock market financial growth chart on dark background.

Mától rajta tartja a szemét az MNB az ilyen ügyleteken: kötelező lesz jelenteniük

2022. január 31. 18:29

A befektető gazdasági társaságoknak és természetes személyeknek – az eddigi 0,2 százalékos mérték helyett – ismételten minden olyan nettó short pozíciót jelenteniük kell, amely eléri vagy meghaladja a befektetés kapcsán érintett tőzsdei társaság kibocsátott részvényállományának 0,1 százalékát.

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben fogadta el a short (az alapul szolgáló pénzügyi eszköz árcsökkenésére számító) ügyletekről és a hitel-nemteljesítési csereügyletekről rendelkező uniós SSR rendelet 5. cikkében meghatározott bejelentési küszöb 0,2 százalékról 0,1 százalékra való csökkentését. Az új bejelentési küszöbre vonatkozó rendelkezés idén január 31-től hatályos.

A korábbi rendszer szerinti bejelentési küszöböt utoljára január 28-án lehetett alkalmazni (s az ahhoz kötődő bejelentéseket a következő kereskedési napon 15.30-ig szükséges megtenni a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB). Január 31-től a pozícióbirtokosnak már azt kell bejelenteni, ha a részvényekben fennálló nettó short pozíciójuk eléri vagy meghaladja a 0,1 százalékot. Egyúttal minden további 0,1 százalékos (első tizedesjegynyi) módosulás bejelentésköteles.

Az átálláshoz kapcsolódva február 1-jén 15.30-ig kell jelezni az MNB-nek, hogy ha ugyan az érintettek január 28-án a nap végén nem rendelkeztek 0,2 százalékot elérő/meghaladó nettó short pozícióval, de január 31-én nap végére a nettó short pozíciójuk eléri/meghaladja a 0,1 százalékot; illetve azt, ha január 28-án a nap végén volt 0,2 százalékot elérő/meghaladó nettó short pozíciójuk, és január 31-én a nap végére a nettó short pozíciójuk akár a 0,2 százalékos, akár a 0,1 százalékos küszöb alá megy, illetve első tizedesjegye felfelé vagy lefelé megváltozik.

Annak eldöntéséhez, hogy a pozícióbirtokosok nettó short pozícióit szükséges-e jelenteni az új szabályozás hatálybalépésekor, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) által közzétett közlemény nyújt segítséget. Ez egy táblázatban példálózó jelleggel szemlélteti a jelentésköteles nettó short pozíciókat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bejelentési küszöbérték egyaránt vonatkozik a természetes és a jogi személyekre. A bejelentés alapján az MNB figyelemmel kíséri, s szükség esetén kivizsgálja a rendellenes piacot eredményező short ügyleteket.

Mint emlékezetes, 2020. március 16-án a járványhelyzet kialakulását követően az ESMA ideiglenes intézkedéssel már leszállította 0,2-ről 0,1 százalékra a nettó short pozíciók bejelentési küszöbét, ezzel egyidejűleg napi jelentéstételi rendszert is bevezetve. Az ESMA ezután háromszor – 2020 júniusában, szeptemberében és decemberében – hosszabbította meg ezen ideiglenes intézkedését. Tavaly májusban ugyan lejárt az intézkedés hatálya, ám az ESMA májusban javaslatot tett az Európai Bizottság számára, hogy az SSR-rendeletben állandó jelleggel 0,1 százalékra módosítsa a bejelentési küszöböt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 5. 21:26
Az eddigi relatív békeévek után tombol az infláció. Eddig az emberek lenyelték a békát, hogy semmi k...
MEDIA1  |  2022. július 5. 17:37
Ennek keretében például az ATV műsorvezetői felbukkannak az Index műsoraiban, de az Index és az ATV...
Holdblog  |  2022. július 5. 15:59
Oroszország 1918 óta először csődöl be külföldi adóssága miatt. Az orosz pénzügyminiszter szerint cs...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?