Stacks of gold

Aranyéhség tombolt Magyarországon: rengeteg magyar fekteti a tömbökbe vagyonát

2022. január 18. 19:32

Az egymilliárd forintot is meghaladta tavaly a BÁV Zrt. fiókhálózatában értékesített befektetési aranytömbök forgalma. Ezzel a társaság jócskán felülteljesítette a kitűzött terveket. Az ékszerpiac is igen mozgalmasan alakult. Globálisan komoly hiány alakult ki alapanyagokból, a pandémia miatt nem csak a nemesfémek, de a munkaerő is drágult, így kihívások sorával kellett megküzdeni. A befektetési ékszerek és órák iránt jelentősen nőtt az érdeklődés. Az ékszerforgalom összességében 10 százalékkal emelkedett 2021-ben.

Az év során a BCA-piacon a két legkelendőbb kiszerelés a legkisebb 5 grammos és a legnagyobb 100 grammos volt. A kisebb kiszerelést előnyben részesítő ügyfelek a visszaváltásnál csak a számukra szükséges mennyiséget tették pénzzé.

Mi várható idén az aranypiacon?

A szokásosnál is eltérőbbek most az álláspontok azzal kapcsolatban, hogy az aranyár milyen pályát fut be 2022-ben. Az egyik tábor szerint a jelenlegi laza monetáris politika a végéhez közeledik, és az ösztönző intézkedések elkezdenek csökkenni. Mivel ezek a pénzbőséget elapasztják, a nemesfémek ára mérséklődhet. Ezt erősítheti az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 2022 közepére tett kamatemelési szándéka is. Ugyanakkor akad egy széles kör, amely szerint az említett fejlemények már be vannak árazva.

Sőt, sokkal inkább dominál ebben a kérdésben az infláció, ami bizony komolyan felpörgött. Amerikában például a pénzromlás üteme októberben 6,2 százalékkal, 31 éves csúcsra futott fel. Mindez – kiegészülve azzal, hogy negatív reálkamatok alakulnak ki – támogatást nyújt a nemesfémek számára. Így egyes befektetők szerint az arany pozícionálásának kockázati mérlege továbbra is felfelé mutat, mivel a geopolitikai és a rendre erőre kapó víruskockázat komoly, még a Fed intézkedéseket is felülmúló árfelhajtóerőt jelent. Éppen ezért bőven akadnak olyanok, akik úgy vélik a jegyzés az év során a jelenlegi, unciánkénti 1800 dollárnál magasabban, jellemzően 1850-1900 dollár között ingadozik majd.

Hosszabb távon is vannak eltérések az előrejelzésekben, de már egyértelműen emelkedő trend rajzolódik ki. A mérsékeltebb szereplők is úgy látják, hogy az évtized közepéig a 2800-3100 dolláros unciánkénti jegyzés a reális forgatókönyv.

Az ékszerpiac is tele volt kihívásokkal

Ahogy a pandémia hatásaként az autóiparban a chiphiány, úgy az ékszeriparban a főként Ázsiából származó alapanyagok (pl. drágakövek) olykor csaknem teljes elapadása okozott problémát. Ezt tetézte a nemesfémek árának, a munkabéreknek és a rezsinek a növekedése, illetve ezzel párhuzamosan a megbetegedésekből fakadó munkaerőhiány.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fejlemények hatására számos ékszerkészítő cég ment tönkre. A megrendelések teljesítése terén nem voltak ritkák a fél éves csúszások sem. Ha a viszonteladók nem rendeltek idejében, akkor nehezen tudták biztosítani a megfelelő kínálatot az üzletekben. Bár a BÁV-nál is jelentkeztek szállítási problémák, az előrelátó rendelések révén végül ezt a vásárlók már nem érzékelték. Összességében az említett nehézségek markánsan megemelték az új ékszerek árait.

Lényeges különbségek alakultak ki az új- és a használt ékszerek piaca között, hiszen, bár az utóbbiaknál is korrigált a piac a nemesfém árfolyamelkedése miatt, de ezeket más árdrágító tényező nem terhelte. Így a használt ékszerek ár-érték arányban tovább növelték előnyüket az újakkal szemben. A magasabb árkategóriában előtérbe kerültek a befektetési ékszerek: a híres ékszerházak ikonikus darabjai, valamint a nagy briliánsokkal díszített ékszerek.

Ennek eredményeként 2021-ben a BÁV aukciók korábbi ékszerrekordjai is többször megdőltek. A Magyarországon legdrágábban aukción elkelt ékszer 43,2 millió forintért egy több mint 8 karátos briliánsgyűrű lett. A férfiaknál a korábbiaknál is nagyobb mértékben folytatódott a befektetési órák térhódítása. Itt is új rekordot üdvözölhettek: a legdrágábban eladott óra egy Rolex GMT-Master II. lett 16,8 millió forinttal. Mivel ebben a szegmensben bőven van hova felzárkózni a nemzetközi trendekhez, így 2022-ben további rekord leütések várhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?