-2 °C Budapest
Industrial crane and unfinished multi-storey brick concrete building on the construction site against the sky. The concept of long-term construction, freezing.

Történt valami? Soha nem gyűjtött még ennyi magyar lakásvásárlásra

2021. november 26. 14:31

Az OTP Bank Öngondoskodási Indexének legfrissebb eredményei szerint, a mérés kezdete óta még soha nem akartak annyian lakásfelújításra, lakásvásárlásra, vagy éppen új bútorok vásárlására félretenni, mint idén. Bár a közép-hosszú távú célok egyre népszerűbbek, az előre tekintés, a célok megvalósítása érdekében egyre kevesebben terveznek pénzügyileg előre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az OTP Öngondoskodási Index kutatás legfrissebb eredményei szerint a hazai lakosság egyre nyitottabb a közép és hosszútávú megtakarítási célok iránt. Ezt igazolja, hogy a megkérdezettek 21 százaléka tervez anyagi tartalékot képezni lakásfelújításra, 12 százalék lakásvásárlásra, míg 19 százalék bútorvásárlásra. Mindhárom eredmény rekordnak számít az Index történetében.

Bár a célok ismertek, az odavezető út már kevésbé egyértelmű. Tíz év alatt 58-ról 40 százalékra csökkent azon válaszadók aránya, akik legalább a következő hónapra készítenek pénzügyi terveket. Egy évre előre minden 5., míg öt évre, vagy ennél hosszabb távra minden 8. megkérdezett készít számításokat.

Pedig némi tervezéssel és előre gondolkodással jelentős eredményeket lehet elérni, hívja fel a figyelmet Nyitrai Győző, az OTP Bank Retail Megtakarítási Igazgatóságának vezetője:

Az Öngondoskodási Index kutatás elmúlt 10 évében mért eredményei alapján azt látjuk, hogy bár a lakosság egyre inkább mer közép és hosszútávú célokat kitűzni, és idén már a megkérdezettek 37 százaléka válaszolta azt, hogy jobban odafigyel a kiadásaira, mégis egyre kevesebben terveznek pénzügyileg előre, legyen szó akár rövid, akár hosszú távról.”.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?